Σούπερ συνταγές για σπιτικό παγωτό

Θέλεις να φτιάξεις μόνος/η σου υγιεινό, σπιτικό παγωτό, χωρίς παγωτομηχανή; Σου βρήκαμε πέντε λαχταριστές συνταγές.
Σούπερ συνταγές για σπιτικό παγωτό
Σου ήρθε μια πελώρια λαχτάρα για παγωτό και βαριέσαι να τρέχεις στο περίπτερο; Τι λες, δοκιμάζουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας;

Εύκολο παγωτό σοκολάτα

Υλικά:
200 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη, 1 ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.), 1 πρέζα αλάτι, 1 βανίλια, 350 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά κρύα, 50 γραμ. τρίμμα σοκολάτας

Εκτέλεση:
βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, το ζαχαρούχο, το αλάτι και τη βανίλια σε μπεν μαρί. Τα αφήνουμε να λιώσουν σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη. Βάζουμε 2-3 κ.σ. από τη χτυπημένη κρέμα στη λιωμένη αλλά κρύα πλέον σοκολάτα κι ανακατεύουμε απαλά, να αραιώσει. Τέλος, προσθέτουμε και την υπόλοιπη κρέμα.

Απαλά, με μία μαρίζ (μαλακή σπάτουλα σιλικόνης) αναδιπλώνουμε το μείγμα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας. Προσθέτουμε το τρίμμα σοκολάτας απαλά κι ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ και το παγώνουμε στην κατάψυξη για περίπου 5-6 ώρες ώσπου να σφίξει.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Παγωτό κρέμα light

Υλικά:
200 γρ. φρέσκο γάλα με 1,5% λιπαρά, 300 γρ. κρέμα γάλακτος light, 100 γρ. ζάχαρη άχνη, 5 φλιτζανάκια εσπρέσο για το σερβίρισμα ή λικέρ μαστίχας

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κρέμα και το γάλα σε ένα μπολ. Αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης για να το παγώσουμε. Σε μισή ώρα περίπου θα είναι έτοιμο. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, το βάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη και κάθε μισή ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τουλάχιστον 4-5 φορές έως ότου παγώσει καλά το παγωτό και γίνει αφράτο. Σερβίρουμε σε μπολ ή ποτήρια περιχύνοντας κάθε μερίδα με εσπρέσο ή με λικέρ μαστίχας, αντί άλλης σος.

Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου

Παγωτό βερίκοκο

Υλικά:
8 μέτρια βερίκοκα + 2 επιπλέον, κομμένα σε φέτες για γαρνιτούρα, 2 κ.σ. ζάχαρη για τα βερίκοκα + 2 φλ. ζάχαρη για το παγωτό, 4 φλ. κρέμα γάλακτος, 4 κρόκους αυγών + 1 ολόκληρο αυγό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, φύλλα δυόσμου για γαρνιτούρα

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πλένουμε πολύ καλά τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια τους. Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ζάχαρη και ανακατεύουμε με τα χέρια. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε τα βερίκοκα με το εσωτερικό τους προς τα κάτω. Ψήνουμε για 20 λεπτά και στη συνέχεια τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Τοποθετούμε λίγα-λίγα τα βερίκοκα σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος να κάψει, όχι να βράσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών, το αβγό και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το μείγμα με την καυτή κρέμα γάλακτος στο μπολ με τα αβγά και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει, αλλά προσοχή να μη βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας.

Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει καλά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πολτό από τα βερίκοκα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες και κάθε 1 ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή πολύ δυνατά με τον αβγοδάρτη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τουλάχιστον 3-4 φορές. Έτσι το παγωτό μας θα γίνει πιο μαλακό και θα σερβίρεται ευκολότερα, χωρίς να υπάρχει πάγος στο εσωτερικό του.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Σπιτικό παγωτό βανίλια

Υλικά:
250 γραμ. (1 συσκευασία) φυτική σαντιγί, 400 γραμ. (1 συσκευασία) ζαχαρούχο γάλα, 410 γραμ. (1 συσκευασία) γάλα εβαπορέ, 1 ½ κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
Με μίξερ χειρός χτυπάμε για 5΄ τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει. Λίγο λίγο και πάντα χτυπώντας με το μίξερ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Τώρα το μείγμα μας έχει γίνει μια παχιά κρέμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το εβαπορέ, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, γιατί το μείγμα αραιώνει και πιτσιλάει. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια. Παγώνουμε το παγωτό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το ξαναχτυπάμε με το μίξερ χειρός, να αφρατέψει καλά, για 5′, σε δυνατή ταχύτητα. Παγώνουμε στην κατάψυξη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Vegan παγωτό με δύο μόνο υλικά

Υλικά:
800 γρ. μπανάνες, καθαρισμένες, 250 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό
Για το σερβίρισμα: χωνάκια παγωτού, 50 γρ. φιστίκια peanuts, φύλλα μέντας

Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μπανάνες σε ακαθόριστα κομμάτια και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες. Στη συνέχεια τις χτυπάμε στο μπλέντερ μαζί με 150 γρ. φιστικοβούτυρο για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα κομμάτια της μπανάνας και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατάψυξη να σφίξει καλά, για περίπου 4 ώρες.

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υπόλοιπα 100 γρ. φιστικοβούτυρο για να γίνει πιο υδαρές. Μοιράζουμε το παγωτό σε χωνάκια, περιχύνουμε με λίγο από το φιστικοβούτυρο, πασπαλίζουμε με peanuts και σερβίρουμε, αν θέλουμε, με φύλλα μέντας.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v