Πέντε νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Παρασκευή

Προετοιμαζόμαστε ψυχικά και σωματικά για την Ανάσταση και μαγειρεύουμε πέντε νόστιμες συνταγές για τη Μεγάλη Παρασκευή.
Πέντε νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές για την Μεγάλη Παρασκευή
Η κορύφωση του θείου δράματος φέρνει στο τραπέζι της Μεγάλης Παρασκευής νηστίσιμες συνταγές στις οποίες απουσιάζει το λάδι.

Παρ’ όλα αυτά όπως θα δείτε παρακάτω, κάποιες εξ’ αυτών μπορούν να γίνουν με την προσθήκη ελαιόλαδου, αν το επιθυμείτε.

Σούπα με κόκκινες φακές και καρότα με ή χωρίς λάδι

Υλικά: 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια, νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν, 5-6 γεμάτες κ.σ. κόκκινη φακή (ή απλή φακή), 1 κ.σ. κάρυ, αλάτι και πιπέρι, 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το λάδι (αν κάνουμε τη λαδερή εκδοχή, αλλιώς τα ζεματίζουμε σε νερό) και μαζί τους βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό. Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό. Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρυ. Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά).

Συνταγή από εδώ. 

Κρεμμυδοκεφτέδες φούρνου με ή χωρίς λάδι

Υλικά: 200 γρ. γαλέτα, 450 γρ. κρεμμύδια ξερά (500 γραμ. για τους αλάδωτους), 1 γεμάτη κ.σ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα, 1 κοφτή κ.σ. γκαράμ μασάλα (ή μισή, αν δεν θέλουμε πολύ πικάντικη γεύση), 2 κοφτά κουταλάκια τσαγιού αλάτι, 100 ml ελαιόλαδο (για τους αλάδωτους το παραλείπουμε)

Εκτέλεση: Βάζουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 250 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από τις φλούδες, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το μαϊντανό, όπου τα πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε σε μπωλ μαζί με τη γαλέτα. Προσθέτουμε το γκαράμ μασάλα, το αλάτι και το λάδι (αν τους θέλουμε με λάδι) και ανακατεύουμε καλά. Προκύπτει μια ζύμη σφιχτή, την οποία αφήνουμε για λίγο να φουσκώσει.

Στρώνουμε λαδόχαρτο σε ταψί. Στη συνέχεια παίρνουμε κουταλιές σούπας από τη ζύμη και τις τοποθετούμε με τη σειρά πάνω στο λαδόχαρτο, όχι κολλητά τη μια με την άλλη. Αν οι κουταλιές βγαίνουν κακοσχηματισμένες, τις στρώνουμε λίγο με το χέρι για να μοιάζουν με μακρόστενους κεφτέδες. Ψήνουμε τους κρεμμυδοκεφτέδες μας για 35 λεπτά, τα πρώτα 7 λεπτά στους 250 και τα υπόλοιπα στους 190-180 βαθμούς. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Συνταγή από εδώ

Μπιφτέκια λαχανικών φούρνου χωρίς λάδι

Υλικά: 3 μέτριες πατάτες, 2 μικρά καρότα, 1 φλ. τσαγιού καλαμπόκι, 2 κ.σ. αλεύρι, 4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο και ρίγανη

Εκτέλεση: Βράζουμε την πατάτα και το καρότο καλά. Σε άλλο κατσαρολάκι βράζουμε το καλαμπόκι. Μόλις βράσουν καλά τα λιώνουμε με το πιρούνι. Όλα εκτός από το καλαμπόκι. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα λιωμένα λαχανικά, το καλαμπόκι, τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά. Τα πλάθουμε σε μπιφτέκια και τα ψήνουμε στους 200 μέχρι να πάρουν χρώμα.

Συνταγή από εδώ

Σάμαλι χωρίς λάδι

Υλικά: 1,5 λίτρο φρεσκο χυμό πορτοκάλι, 160 γρ. ζάχαρη καστανή, 1,5 φλ. ψιλό σιμιγδάλι, 1,5 φλ. χόνδρο σιμιγδάλι, ξύσμα από δυο πορτοκάλια, 70 ml χυμό λεμόνι, 2 κ.γλ. μπέικιν παουντερ, 1 κ.γλ. αλάτι, 1 κ.γλ. σόδα, 2 κ.γλ. άρωμα μαστίχα Χίου, 2 βανίλιες

Για το σιρόπι: 450 γρ. ζάχαρη καστανή, 1 λίτρο νερό, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ξύσμα από 1 λεμόνι, 1 κ.γλ. γαρύφαλλο, 1 κ.γλ. κανέλα, 1 κ.γλ. πιπερόριζα

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χυμό με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε και έπειτα προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα από το λεμόνι και τα πορτοκάλια, το άρωμα μαστίχας και το αλάτι. Αναμειγνύουμε τον πηχτό χυλό μας και προσθέτουμε τη σόδα και το μπέικιν. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μείνει για 3 ώρες. Λαδώνουμε ελάχιστα ένα ταψί ή πυρέξ της αρεσκείας μας, ρίχνουμε και ψήνουμε το Σάμαλι για 35 λεπτά στους 190°C. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το κόβουμε σε κομμάτια. Βράζουμε παράλληλα το σιρόπι, προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί σε ένα κατσαρολάκι πάνω από δυνατή φωτιά. Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό και το αφήνουμε να τραβήξει.

Συνταγή από εδώ.  

Αγιορείτικη αλάδωτη φασολάδα με πορτοκάλι

Υλικά: 250 γρ. φασόλια, 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού, λίγο σέλινο ψιλοκομμένο, 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 8, 250 γρ. χυμό ντομάτας, 30 γρ. χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι, 2 φύλλα δάφνης, λίγο μπούκοβο, αλάτι, κόκκους πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ σε μια λεκάνη με νερό για να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε με λίγο αλάτι να βράσουν για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τα στραγγίζουμε ξανά. Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα κρύο, ρίχνουμε τα λαχανικά, την δάφνη, το μπούκοβο, το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν. Στο τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v