Τέλειες συνταγές για όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν

Δεν το’χεις και τόσο με την μαγειρική; Θεωρείς εαυτόν άμπαλο/ακαμάτρα/γκασμά/άχρηστο; Σταμάτα την κλάψα και δες τρεις απλές συνταγές που ακόμα κι εσύ μπορείς να κάνεις.
Τέλειες συνταγές για όσους δεν ξέρουν να μαγειρεύουν
του Αλέξανδρου Πανδή

Σε καταλαβαίνουμε. Έχεις προσπαθήσει πολλάκις να φτιάξεις ένα ρημαδοφαγητό από τις συνταγές που βρίσκεις στα Ίντερνετς και είτε βγήκε λίγο πιο νόστιμο από σόλα παπουτσιού είτε ήσουν ένα βήμα πριν τηλεφωνήσεις στην πυροσβεστική.

Μην απογοητεύεσαι. Πιστεύουμε σε σένα και είμαστε σίγουροι πως «ένα βήμα τη φορά» μπορείς να ετοιμάσεις ένα τίμιο πιάτο. Το μόνο που σου ζητάμε είναι, αρχικά, να διαβάζεις καλά τις συνταγές, να μην ασχοληθείς με «παράξενα» ή δυσεύρετα υλικά, να έχεις καθαρό και τακτοποιημένο τον χώρο που χρησιμοποιείς και να θυμάσαι πως λάθη συμβαίνουν ακόμα και στους μεγαλύτερους σεφ.

Μην απογοητεύεσαι λοιπόν, και δες παρακάτω τρεις αρκετά απλές συνταγές που ακόμα και εσύ κύριε αχρηστίδη/κυρία ακαματρίδου μπορείς να ετοιμάσεις.

Σάλτσα μακαρονάδας Ναπολιτέν

Υλικά: 2 συσκευασίες αποφλοιωμένη ντομάτα κονκασέ, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη, 2-3 πρέζες ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό , 500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένα, ελαιόλαδο για το τελείωμα, τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το τακτικά για περίπου 7′. Σπάμε τα σκόρδα, τα προσθέτουμε στο λάδι και σοτάρουμε για 2′ (μετά αν θέλουμε τα αφαιρούμε αλλιώς θα λιώσουν στο μαγείρεμα). Προσθέτουμε τις ντομάτες και με ξύλινη κουτάλα τις πατάμε να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι κι αν θέλουμε ένα κομμάτι από το κοτσάνι του βασιλικού. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 45′.  Πότε πότε, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα μετά από 45 ´θα έχει πυκνώσει και οι ντομάτες θα έχουν πολτοποιοηθεί. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα φύλλα του βασιλικού. Ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές σάλτσα ναπολιτάνα στα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε. Τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα με έξτρα σάλτσα και τριμμένο τυρί.

Μανιταρόπιτα

Υλικά:  2 φύλλα ζύμη σφολιάτας, 1 κρόκο και 2 κ.σ. γάλα (διάλυμα αυγού), 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα (ανάμεικτα), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένες), 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 1 σκελίδα σκόρδο, 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό, 1 ½ φλ. γάλα, 300 γρ. κασέρι, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε αντικολλητική κατσαρόλα με χοντρή βάση και σοτάρουμε το μπέικον να ροδίσει για 2΄ και να βγάλει τα αρώματα και τα λιπαρά του. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα καθαρισμένα μανιτάρια. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5′ χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Πρέπει ο όγκος των μανιταριών να πέσει στο μισό και να πιούν τα μανιτάρια τα υγρά τους. Αν χρειάζεται, στάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε τα υλικά να ψηθεί το σιμιγδάλι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πήξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Προσθέτουμε το μείγμα τυριών και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Σε ταψί με διαστάσεις όσο και το μέγεθος της σφολιάτας, στρώνουμε το ένα φύλλο, τραβάμε ελαφρά τη σφολιάτα ώστε να ανασηκωθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και ισιώσουμε την επιφάνεια με κουτάλι. Καλύπτουμε τη μανιταρόπιτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Τσιμπάμε τις άκρες των φύλλων να κλείσουν στις ενώσεις. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε με το διάλυμα αυγού. Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 10′ στους 200 βαθμούς. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε την μανιταρόπιτα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά, στο σύνολο της περίπου 50΄.

Αλμυρό french toast

Υλικά: 2 μεγάλα αυγά, 4 κ.σ. γάλα, αλάτι, πιπέρι, 4 φέτες ψωμί του τοστ, 1 κ.σ. μουστάρδα, 150 γρ. χοντρές φέτες ζαμπόν, 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη, 1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα αυγά και το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο πιπέρι. Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα σάντουιτς. Αλείφουμε τις φέτες με λίγη μουστάρδα και κάνουμε στρώση το ζαμπόν και το τυρί. Κλείνουμε κάθε σάντουιτς και το πιέζουμε με το χέρι να κολλήσουν τα υλικά. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι και λιώνουμε το βούτυρο. Βουτάμε τα σάντουιτς στα χτυπημένα αυγά κι από τις δύο πλευρές. Τα κρατάμε λίγο να στραγγίσουν και τα βάζουμε στο ζεστό τηγάνι. Ψήνουμε κάθε σάντουιτς σε μέτρια φωτιά για δύο με τρία λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να λιώσει το τυρί.

*Για αυτή τη συνταγή, μπορoύμε να χρησιμοποιήσουμε ψωμί 2-3 ημερών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v