Σε αυτές τις vegan συνταγές δύσκολα θα αντισταθείς

Τσουρέκι νηστίστιμο ή σπαγγέτι με σάλτσα από αβοκάντο; Μήπως σουτζουκάκια φάβας; Για περάστε, έχουμε τις πιο νόστιμες vegan συνταγές.
Σε αυτές τις vegan συνταγές δύσκολα θα αντισταθείς

Πιστεύουμε έχετε ξεπεράσει τη φοβία πως η vegan κουζίνα είναι άνοστη έτσι; Πώς είπατε; Όχι; Ε λοιπόν δείτε μερικές ακόμα πενανόστιμες συνταγές για να πειστείτε.

Σπαγγέτι με σάλτσα αβοκάντο

Υλικά: 500 γρ. σπαγγέτι, βρασμένα, κάσιους τριμμένο

Για τη σάλτσα: 250 γρ. αβοκάντο καθαρισμένα, 10 γρ. σκόρδο, λιωμένο, 50 γρ.  κρεμμύδι φρέσκο, χοντροκομμένο, 30 γρ.  χυμός λεμονιού, 30 γρ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, 10 γρ.  βασιλικός, 6 γρ. αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βάζουμε τα βρασμένα, ζεστά ζυμαρικά σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα και γαρνίρουμε με το αβοκάντο και το τριμμένο κάσιους.

Για τη σάλτσα αβοκάντο: Στον κάδο ενός μπλέντερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Καθώς μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά, κρατάμε ½ της κούπας από το νερό των ζυμαρικών. Προσθέτουμε το νερό των ζυμαρικών στο μείγμα με το αβοκάντο και τα αναμειγνύουμε στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Συνταγή από εδώ

Σουτζουκάκια φάβας

Υλικά: 500 γρ. φάβα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.σ. κέτσαπ, ½ κ.γ. ρίγανη ξερή, σε σκόνη, 80-100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο), αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλεύρι για το πασπάλισμα  ½ φλιτζάνι σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα: 4 μεγάλες ντομάτες ώριμες (τριμμένες στο τρίφτη) , ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 κ.γ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βράζουμε καλά τη φάβα και τη στραγγίζουμε. Την πολτοποιούμε στο blender με το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ρίγανη, την κέτσαπ, το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Το μείγμα μας θα πρέπει να ναι σφιχτό και να πλάθετε εύκολα. Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε σουτζουκάκια. Τα περνάμε από το αλεύρι για να τηγανιστούν πιο εύκολα. Μπορούμε επίσης να τα ψήσουμε στον φούρνο. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 1΄. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας συν 1 ποτήρι νερό. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Τέλος ρίχνουμε και τα σουτζουκάκια προσεκτικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Η ακόμη μπορούμε να περιχύσουμε με τη ‘δεμένη σάλτσα’ τα σουτζουκάκια μας.

Συνοδεύουμε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Συνταγή από εδώ.

Μανιτάρια στιφάδο µε πουρέ καλαµποκιού

Υλικά: 1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (καθαρισμένα), 1/2 φλ. αποξηραμένα porcini, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 6 μέτρια κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες, 3 σκελίδες σκόρδο, 400 γρ. ντοματάκια πομοντόρια (συσκευασμένα αποφλοιωμένα και χωρίς σπόρους), 1 κλαδάκι (ή 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο) φρέσκο θυμάρι, 1/3 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα: 1½ φλ. Καλαμποκάλευρο, 3 φλ. ζωμό κότας ή ζεστό νερό, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε πρώτα τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μπολ με ζεστό νερό για 20΄, μέχρι να ανακτήσουν τη χαμένη υγρασία και τον όγκο τους.

Κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα (μέγεθος μπουκιάς). Σε φαρδιά πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 7΄-8΄, μέχρι να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα συχνά.

Προσθέτουμε το θυμάρι, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τα πομοντόρια και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 5΄ δυνατά και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, συνεχίζοντας το βράσιμο για 15΄ ακόμη, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ: Ζεσταίνουμε το ζωμό ή το νερό και προσθέτουμε 1/2 φλ. από τη σάλτσα των μανιταριών. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε βροχηδόν, ανακατεύοντας με σύρμα, το καλαμποκάλευρο.

Συνταγή από εδώ.

Νηστίσιμο / vegan τσουρέκι

Υλικά για το προζύμι: 20 γρ. ζάχαρη, 50 γρ. αλεύρι για τσουρέκια, 150 γρ. χλιαρό γάλα αμυγδάλου άγλυκο

Υλικά για τα τσουρέκια: 9 γρ. ξηρή μαγιά, 80 γρ. ζάχαρη, 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, 120 γρ. γάλα αμυγδάλου, 100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, 120 γρ. ηλιέλαιο, ξύσμα από 2 πορτοκάλια, 1/4 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. μαστίχα, 4-5 σπόρους κάρδαμο

Άλλα υλικά: 50 γρ. γάλα αμυγδάλου για άλειμμα, 3 κ.σ. αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση: Ξεκινάμε με το προζύμι. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη, το αλεύρι και το χλιαρό γάλα αμυγδάλου. Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη μαγιά να “τραφεί” για 10 λεπτά. Προχωράμε με τη ζύμη. Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα αμυγδάλου, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη και το αλάτι.

Κοπανάμε σε γουδί τη μαστίχα, τους σπόρους κάρδαμο (βγαλμένους από το κέλυφός τους) και 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Ρίχνουμε τα σπασμένα αρωματικά στο μπολ με το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το αλεύρι  και το υγρό μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και την βάζουμε σε λειτουργία, στην ταχύτητα 1 με προσαρμοσμένο τον γάντζο ζύμης. Αφήνουμε τα υλικά να ζυμωθούν για περίπου 20 λεπτά.

Μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο και τον γάντζο και την ζυμώνουμε σε μία μπάλα. Αλευρώνουμε τον κάδο και τοποθετούμε τη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 1-1,5 ώρα ή στον φούρνο (στους 50οC / αντιστάσεις / μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 20 λεπτά.

Μόλις φουσκώσει και τριπλασιαστεί η ζύμη την μεταφέρουμε σε έναν καθαρό πάγκο και τη χωρίζουμε στα δύο. Χωρίζουμε το ένα κομμάτι σε τέσσερα κομμάτια και τα πλάθουμε σε ίσες λωρίδες . Ενώνουμε πολύ τις άκρες και τις κολλάμε καλά.

Πλάθουμε σε πλεξούδα βάζοντας την πρώτη λωρίδα πλεξούδα πάνω από την τρίτη και την τέταρτη πάνω από τη δεύτερη. Πλέκουμε τις δύο πλεξούδες μεταξύ τους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε μια μεγάλη πλεξούδα και κλείνουμε καλά τις τέσσερις λωρίδες στο τέλος. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και να διπλασιάσουν τον όγκο τους είτε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 30-40 λεπτά είτε στον φούρνο (στους 50οC / αντιστάσεις / μπολ με νερό στον πάτο του φούρνου) για 15 λεπτά.

Αλείφουμε τα τσουρέκια με γάλα αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με αμύγαλο φιλέ. Ψήνουμε τα τσουρέκια σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180oC στον αέρα για 30 λεπτά ακριβώς χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα κόψουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v