Τι να μαγειρέψω την Κυριακή;

Θες ένα φαγητό που να είναι εύκολο, χορταστικό, και να σου βγάλει και μερικά ταπεράκια για τις επόμενες ημέρες;
Τι να μαγειρέψω την Κυριακή;
Το τραπέζι της Κυριακής πρέπει να έχει δύο πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να είναι πολύ μπελαλίδικο, που σημαίνει ότι ιδανικά μπορείς να πετάξεις τα υλικά σου στην κατσαρόλα και να το παρατήσεις μέχρι να γίνει. Έπειτα, πρέπει να φτουράει, που λένε. Να σου βγάλει κι ένα ταπεράκι να πάρεις την Δευτέρα στη δουλειά, άντε κι άλλο ένα για να φας το βράδυ που θα γυρίσεις. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές τέλειες συνταγές για την Κυριακή σου.

Ροδίτικη φασολάδα
Υλικά: 1 κιλό φασόλια μέτρια (λόπια Κατταβιάς Ρόδου), ½ κιλό κατσικίσιο κρέας (κομμένο σε μερίδες), 1/2 φλ. Ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο), 3 μέτρια καρότα (ψιλοκομμένα), 1 κιλό ντομάτα τριμμένη, πιπέρι κόκκινο, αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση: Bράζουμε πρώτα σε μία βαθιά κατσαρόλα το κατσίκι με μπόλικο νερό να μαλακώσει. Όταν γίνει το κρέας, το βγάζουμε σε μία πιατέλα και κρατάμε το ζωμό. Βράζουμε τα φασόλια με μπόλικο νερό για περίπου 30′ να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το βρασμένο κατσίκι. Προσθέτουμε τα βρασμένα φασόλια, τη ντομάτα, το καρότο, το σέλινο, τον πελτέ και το ζωμό του κρέατος. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τα λόπια με το κατσίκι να βράσουν για 40′ περίπου, σε σιγανή φωτιά μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Εναλλακτικά όλο το φαγητό μπαίνει σε βαθύ ταψί και ψήνεται στον ξυλόφουρνο.
Η συνταγή από εδώ

Χταπόδι κρασάτο στην κατσαρόλα με πλιγούρι
Υλικά: 2 μεγάλα χταποδια, 7-8 κρεμμύδια, αλάτι, κανέλα, πιπέρι, φύλλα δάφνης, 500 gr πλιγούρι, ντομάτες ψιλοκομμένες, σάλτσα ντομάτας, 1 κίτρινη πιπεριά, 1/2 φλυτζανι ελαιόλαδο, 1/2 φλυτζανι κόκκινο κρασί ξηρό, λίγο ξύδι, μικρό ματσάκι μακαρόνια

Εκτέλεση: Βάζουμε τα χταπόδια σε μια κατσαρόλα άδεια να σιγοβράσουν χωρίς νερό. Με αυτό τον τρόπο θα βγάλουν το ζουμί τους και θα μαλακώσουν. Όταν κοκκινίσουν, τα τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια, τα βάζουμε σε αυτόματη κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές λωρίδες, τα μπαχαρικά, το ξύδι και τελευταίο το κρασί. Κλείνουμε την κατσαρόλα ταχύτητας για περίπου 10 λεπτά.
Για το πλιγούρι: Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με την κίτρινη πιπεριά και λίγα μακαρόνια ψιλοκομμένα, προσθέτουμε 1 ζωμό λαχανικών και νερό ανάλογο όσο το πλιγούρι που θα βάλουμε. Προσθέτουμε ντομάτες ψιλοκομμένες και πολτό ντομάτας μαζί με λίγο αλάτι.
Η συνταγή από εδώ

Τσιπούρα με σπανάκι στην κατσαρόλα
Υλικά: 1 κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, 500 γρ. σπανάκι, μπαχάρι, αλάτι, 2 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλας, 1 κουταλιά πελτέ ή 4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας, 5 κ.σ ελαιόλαδο, 350 γραμμάρια τσιπούρα

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σπανάκι με τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά. Μόλις μαραθεί και το σπανάκι προσθέτουμε την σάλτσα ή τον πελτε και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την τσιπούρα κ ανακατεύουμε γύρω από την τσιπούρα. Το φαγητό μας θα είναι έτοιμο σε περίπου 40-45 λεπτά.
Η συνταγή από εδώ

Πένες με ψαρονέφρι
Και μία σούπερ υγιεινή συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη:

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v