Τέλειες συνταγές με κανελόνια

Αν σκέφτεσαι να φτιάξεις κανελόνια, τότε βρήκαμε μερικές ενδιαφέρουσες συνταγές για εσένα—ακόμα και χορτοφαγικές.
Τέλειες συνταγές με κανελόνια
Τα κανελόνια είναι από τα πιο νόστιμα comfort food που μπορούμε να φτιάξουμε τον χειμώνα. Είναι ένα φαγητό χορταστικό, που βγάζει πολλές μερίδες και είναι ό,τι πρέπει για μια βραδιά στο σπίτι με τους φίλους. Και βρήκαμε μερικές ενδιαφέρουσες συνταγές για να τα φτιάξεις τέλεια.

Αρχικά, η πιο κλασική συνταγή με κιμά και μπεσαμέλ, από τον Άκη Πετρετζίκη


Και μια συνταγή για κανελόνια με σπανάκι και φέτα από την Madame Ginger


Κανελόνια με κιμά, μανιτάρια και μπεσαμέλ γιαουρτιού
Υλικά: 1 συσκευασία κανελόνια, 1 κιλό κιμά μοσχάρι, 500 γρ μανιτάρια σε κομμάτια, 1 καρότο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 φλ. τσαγιού κρασί λευκό, 1 φλ. τσαγιού γάλα, 200 γρ τυρί φέτα τριμμένο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 200 γρ χυμό ντομάτας, 1 κ.σ. ρίγανη, 1 κύβο μανιταριών, αλάτι και πιπέρι, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. μπαχάρι, 1 αυγό, λίγη τριμμένη φρυγανιά
Για τη μπεσαμέλ: 1 κιλό γάλα, 6 κ.σ. αλεύρι, 2 αυγά μεγάλα, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. βούτυρο, 1/2 κ.γ. κανέλα, 1/2 κ.γ. μπαχάρι, 1 κεσεδάκι γιαούρτι

Εκτέλεση: Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μαραθούν και ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε το καρότο να μαραθεί. Τη ντομάτα, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, το γάλα, τον κύβο. Ανακατεύουμε ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να σιγοβράσει 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί ρίχνουμε φρυγανιά ώστε να δέσει το μείγμα.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 300 γρ. γάλα, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει χυλός. Σε κατσαρόλα στη φωτιά ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, το βούτυρο, μπαχαρικά και αλάτι. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε τον χυλό ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να γίνει κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και ρίχνουμε 2 κουτάλες κρέμα μπεσαμέλ. Απλώνουμε σε όλο τον πάτο του ταψιού. Γεμίζουμε τα κανελόνια και τοποθετούμε σε σειρά. Αν περισσέψει ρίχνουμε από πάνω. Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Απλώνουμε τη μπεσαμέλ και ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς αντιστάσεις. Ελέγχουμε στα 30 λεπτά, και αν χρειαστεί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Η συνταγή από εδώ

Τυρένια κανελόνια με ζαμπόν-μπέικον
Υλικά:
Για 1 πακέτο με 24 κανελόνια θα χρειαστούμε:
180 γρ. ζαμπόν (9 φέτες), 70 γρ. μπέικον (4 φέτες), 200 γρ. φέτα, 250 γρ. κίτρινο τυρί ή τυριά (π.χ. γκούντα, ένταμ, έμενταλ), πιπέρι, 1 κ.σ. ρίγανη, 1 κ.γ. δυόσμο (προαιρετικά)
Για το τέλος: 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 4 κ.σ. πάστα τομάτας

Εκτέλεση: Κόβουμε τα αλλαντικά σε κομματάκια, τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ. Βάζουμε και τα αρωματικά μας. Προσοχή: αφήνουμε 100 γρ. κίτρινο τυρί στην άκρη. Παίρνουμε ένα κανελόνι, το γεμίζουμε με το μίγμα που ετοιμάσαμε και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Σε αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°. Στο μπολ που είχαμε τη γέμιση, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την πάστα τομάτας και περιχύνουμε τα κανελόνια μας. Πασπαλίζουμε με το τυρί που είχαμε κρατήσει, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον αέρα για 30' και μετά ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για ένα δεκάλεπτο ή μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή από εδώ

Νηστίσιμα κανελόνια λαχανικών
Υλικά: 1 πακέτο κανελόνια
Για την γέμιση: Ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, 1 Μελιτζάνα, 1 Κολοκύθι, 1 συσκευασία μανιτάρια, 1 Καρότο, 1 Πατάτα, 1 Ντομάτα, 1 κουταλιά του γλυκού πελτέ, αλατοπίπερο, τζίντζερ σε σκόνη, κουρκουμά
Για την μπεσαμέλ: 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου, 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κουταλιές κορν φλάουρ, 1 κουταλιά φυτικό βούτυρο, νηστίσιμο τυρί

Εκτέλεση: Αρχικά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με την ντομάτα και έπειτα ρίχνουμε το καρότο, το κολοκύθι, τα μανιτάρια, την μελιτζάνα, την πατάτα και τον πελτέ. Αφού πάρουν μια βράση, ρίχνουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα λαχανικά και αφήνουμε να απορροφηθούν τα υγρά (τσεκάρουμε μήπως δεν έχει νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να προσθέσουμε αν χρειαστεί). Μόλις δούμε ότι είναι σχεδόν λιωμένα κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και βάζουμε τα μπαχαρικά μας.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα (εκτός από ένα ποτήρι). Στο ποτήρι που δεν ρίξαμε βάζουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε το ποτήρι με το μείγμα και ανακατεύουμε ξανά. Αφού πήξει βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο και αποσύρουμε την κατσαρόλα.
Γεμίζουμε τα κανελόνια με τα λαχανικά και από πάνω ρίχνουμε την μπεσαμέλ και λίγο νηστίσιμο τυρί (μπορείτε να βάλετε και τριμμένη φρυγανιά). Ψήνουμε στους 180 στον αέρα για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v