Λαχταριστές συνταγές με μοσχαράκι

Μαγειρεύουμε τρυφερό μοσχαράκι σε τέσσερις υπέροχες παραλλαγές, με δαμάσκηνα, μανιτάρια και μελιτζάνα.
Λαχταριστές συνταγές με μοσχαράκι
Το μοσχάρι είναι ένα κατ’ εξοχήν χειμωνιάτικο πιάτο, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε σε διάφορες παραλλαγές. Δείτε παρακάτω τέσσερις από τις αγαπημένες μας.

Μοσχαράκι στιφάδο

Υλικά: 1,5 κιλό μοσχαράκι γάλακτος, ελιά, 6 κρεμμύδια ξερά ή 15 κρεμμυδάκια στιφάδου, 2 κ.σ. ξίδι, 1 κούπα νερό (250 ml) ή ζωμό βοδινού, 2 δαφνόφυλλα, 2 ντομάτες (το καλοκαίρι) ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (τον χειμώνα), 1 κ.γλ. ντοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε μεσαίου μεγέθους κύβους. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα (περίπου 1/2 κούπα | 120 ml) και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές. Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα πιάτο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε στην άκρη.

Αν έχουμε μεγάλα κρεμμύδια τα κόβουμε σε χοντρές λωρίδες ή αν έχουμε μικρά κρεμμύδια στιφάδου, τα χαράζουμε στις 2 άκρες τους. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν. Σβήνουμε με ξίδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί. Μεταφέρουμε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το νερό ή τον ζωμό. Προσθέτουμε την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 1-1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει (σχεδόν να λιώσει το κρέας) και να δέσει η σαλτσούλα.

Συνταγή από εδώ

Μοσχάρι κοκκινιστό με δαμάσκηνα

Υλικά: 700 γρ. μοσχάρι (σπάλα ή κιλότο), κομμένο σε μεγάλους κύβους, 80 ml ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες, 1 κ.σ. τοματοπελτέ, 4-5 κόκκους μπαχάρι, 1 ξύλο κανέλας, 1 φύλλο δάφνης, 120 ml κόκκινο κρασί, 240 γρ. τριμμένες, αποφλοιωμένες ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 κ.γ. ζάχαρη, 500 ml νερό, 350 γρ. δαμάσκηνα

Εκτέλεση: Στεγνώνουμε πολύ καλά το τεμαχισμένο μοσχάρι, με χαρτί κουζίνας. Το αλατίζουμε και το πιπερώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε καλά τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε βαθιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε το μοσχάρι, χωρίς αρχικά να το κουνήσουμε με κουτάλα. Όταν τα κομμάτια αρχίσουν να ξεκολλάνε απ’ τον πάτο, σοτάρουμε καλά απ’ όλες τις μεριές, μέχρι να πάρουν καλό χρώμα.

Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το κρέας απ’ την κατσαρόλα σε πιάτο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και ανακατεύουμε να “πιάσει” ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (μπαχάρι, κανέλα, δάφνη) και σοτάρουμε να βγάλουν τ’ αρώματά τους. Ρίχνουμε πάλι το μοσχάρι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί, “ξύνοντας” με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας. Όταν εξατμιστεί το πολύ αλκοόλ, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη.

Καλύπτουμε με το νερό και όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και αφήνουμε το κοκκινιστό να σιγοβράσει για 1 ½ ώρα (καλυμμένο με το καπάκι), μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Μετά από 1 ώρα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα ανακατεύουμε και αφήνουμε το κοκκινιστό να βράσει για άλλα 30-50 λεπτά, μέχρι να είναι η σάλτσα του πηχτή. Σερβίρουμε το κοκκινιστό πάνω σε πιλάφι ή πουρέ.

Συνταγή από εδώ

Μοσχάρι µε µανιτάρια και κρασί

Υλικά: 4 φέτες μοσχάρι, (200 γρ. η κάθε μία τρανς ή κόντρα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 300 γρ. ασπρομανίταρα ολόκληρα, 300 γρ. πλευρώτους, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. μαϊντανός, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε πρώτα τις φέτες μοσχάρι στα δύο. Σε αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λιπαρή ουσία) ψήνουμε το κρέας 4΄ από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια.

Αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 5΄, έως ότου πιουν τα υγρά τους. Πασπαλίζουμε το μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά του. Τέλος πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Συνταγή από εδώ.

Μοσχάρι γιαχνί με μελιτζάνες

Υλικά: 1.200 γραμ. μοσχάρι (από χτένι σπάλας), 4 μελιτζάνες φλάσκες, 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ, 5 ώριμες και σφικτές ντομάτες αποφλοιωμένες, 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 150 γρ. φέτα, 1 κ.γλ ζάχαρη, 4 κόκκοι μπαχάρι, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, να μαραθεί για 4΄-5΄ και τέλος, το σκόρδο. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τις πατάτες, τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Σιγοβράζουμε το γιαχνί για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε.

Στο μεταξύ, αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τις αλατίζουμε, τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15΄, να καψαλιστούν ελαφρά. Στο τελευταίο πεντάλεπτο, πασπαλίζουμε με κομμάτια φέτας και αφήνουμε στο φούρνο για λίγο να λιώσει.

Όταν βράσει το κρέας, προσθέτουμε τις ψημένες μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για ακόμα 15΄. Τέλος, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε, συνοδεύοντας το φαγητό με γιαούρτι.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v