Πώς θα φτιάξω τέλειο σπετσοφάι

Το κλασικό, το μερακλίδικο, με το χωριάτικο λουκάνικο, αλλά και μερικές πεντανόστιμες και εύκολες παραλλαγές του.
Πώς θα φτιάξω τέλειο σπετσοφάι
Σπετσοφάι, αν δεν έχεις δοκιμάσει, είναι ένα τέλειο παραδοσιακό πιάτο, που φτιάχνεται με λουκάνικο, πιπεριές και ντομάτα. Αυτά είναι τα βασικά υλικά για ένα ζεστό φαγητό, ιδανικό για τους χειμερινούς μήνες. Και βρήκαμε μερικές συνταγές για να μάθεις να το φτιάχνεις, όπως και κάποιες ενδιαφέρουσες παραλλαγές του.

Σπετσοφάι κλασικό
Υλικά: 500 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, 1 πιπεριά πράσινη, 2 πιπεριές κέρατο, 1 πιπεριά πορτοκαλί, 1 πιπεριά κίτρινη, 1 πιπεριά κόκκινη, 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 πρέζα μπούκοβο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 100 γρ. κόκκινο κρασί, 1 κιλό ντομάτες, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 100 γρ. φέτα, ρίγανη ξερή, ρίγανη φρέσκια, ψωμί

Εκτέλεση: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα βάζουμε στο τηγάνι να πάρουν χρώμα. Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια, τις βάζουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπούκοβο, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Βάζουμε το μέλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με φέτα, φρέσκια και ξηρή ρίγανη και ψωμί.
Η συνταγή από εδώ

Χειμωνιάτικοι γίγαντες σπετσοφάι
Υλικά: 500 γρ. γίγαντες, ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 2 κλ. Σέλερι, 2 καρότα, 1 κόκκινη πιπεριά, 3 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.σ. ντοματοπελτές, 400 γρ. κονκασέ, ξύσμα ενός λεμονιού, 300 γρ. νερό, αλάτι-πιπέρι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, χωριάτικο λουκάνικο, μαϊντανός

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπολ με νερό για τουλάχιστον 12 ώρες. Όταν είναι έτοιμα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα, έτσι ώστε να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο (να καλύψει τον πάτο), το κρεμμύδι, το χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε πλάγιες φέτες, το σέλερι, τα καρότα, την πιπεριά, τα σκόρδα, τα φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, το ξύσμα λεμονιού, αλατοπίπερο και τα φασόλια κι ανακατεύουμε. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι. Μεταφέρουμε σε ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για μια με μιάμιση ώρα, δοκιμάζοντάς τα ενδιάμεσα (μόλις έχουν μαλακώσει, τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά). Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο ψωμί.
Η συνταγή από εδώ

Σπετσοφάι μελιτζάνας
Υλικά: 2 μελιτζάνες φλάσκες, 1 κρεμμύδι ξερό, 1 ντομάτα, 2 πιπεριές κόκκινες, ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκορδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Μόλις τσιγαριστούν καλά, προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσει καλά σαν σάλτσα. Χρειάζεται περίπου 10 λεπτά για να δέσει.
Η συνταγή από εδώ

Σπετσοφάι με σουπιές
Υλικά: 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, 1 φλ. ελαιόλαδο, 10 πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες, 3 μελιτζάνες τσακώνικες χοντροκομμένες, 1 φλ. καφέ ούζο, μερικοί κόκκοι πιπεριού ή μπαχάρι, 3 ντομάτες ώριμες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες), 1 κ.γ. ζάχαρη, 4 σκ. σκόρδου (ψιλοκομμένες), αλατοπίπερο, μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση: Σε χαμηλή φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε και τις σουπιές και σωτάρουμε για 2-3'. Σβήνουμε με το ουζάκι και ρίχνουμε λίγους σπόρους μάραθου και τους κόκκους πιπεριού ή μπαχάρι. Ανεβάζουμε την φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα τη ζάχαρη, το σκόρδο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε το φαγητό για 20-30' περίπου μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v