Σούπερ λαχταριστές συνταγές χωρίς γλουτένη

Και νόστιμες, και εύκολες και υγιεινές. Τέσσερις συνταγές για όσους θέλουν να αποφύγουν τη γλουτένη… αλλά όχι και τη νοστιμιά στα φαγητά τους.
Σούπερ λαχταριστές συνταγές χωρίς γλουτένη
Φρουτάλια

Υλικά:
2 κ.σ. ελαιόλαδο, 300 γρ. πατάτες βρασμένες, αλάτι, πιπέρι, 200 γρ. σύγκλινο, 6 αυγά μεσαία, 1 κ.σ. θυμάρι, 50 γρ. γάλα, 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. θυμάρι, 1 κ.γ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και τις βάζουμε στο τηγάνι σε δόσεις. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί 28 εκ. και κάνουμε μία στρώση από τις πατάτες. Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά. Κόβουμε το σύγκλινο σε κομμάτια 1 εκ. και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε και το βάζουμε πάνω από τις πατάτες.

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και βάζουμε αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύουμε για να σπάσουν τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα, τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Βάζουμε στο ταψί με τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με θυμάρι και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πατάτες γιαχνί

Υλικά:
1 κιλό πατάτες μέτριες, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα), 2 φύλλα δάφνης, 3-4 κόκκους μπαχάρι, 1 κ.σ πελτέ ντομάτας (ντοματοπελτέ), αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στα τέσσερα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας. Αφήνουμε να ψηθεί ο πελτές για 1′ και να βγάλει τα αρώματα του.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ρίχνουμε τη δάφνη το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν βράση. Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 25′. Προσοχή όμως να μη λιώσουν.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Κριθαράκι χωρίς γλουτένη με λαχανικά και γραβιέρα

Υλικά:
200 γρ.κριθαράκι χωρίς γλουτένη, 50 ml ελαιόλαδο, 1 μελιτζάνα μέτρια σε κύβους, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες, ½ φλ. κουκουνάρι, 10-15 ντοματίνια, ½ φλ. κρασί λευκό ξηρό, 450 ml νερό ζεστό, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση, 1 φλ. φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα + 4-5 ολόκληρα για γαρνιτούρα, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης πικάντικη

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για 2 - 3 περίπου λεπτά. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας και βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα ντοματίνια και το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε το κριθαράκι χωρίς γλουτένη, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 11- 12 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στο τηγάνι τη μελιτζάνα, τα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και το μαϊντανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Ψωμάκια χωρίς γλουτένη με κολοκυθόσπορους

Υλικά:
700 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 50 γρ. βούτυρο λιωμένο, 500 ml γάλα χλιαρό, 50 γρ. μαγιά νωπή, 2 κ.γλ. μέλι, 2 κ.γλ. αλάτι, 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, ½ φλιτζάνι κολοκυθόσπορους, αλάτι θαλασσινό

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με το μέλι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε μεγάλη λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ) βάζουμε τα 600γρ. αλεύρι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το μίγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή με το γάντζο), μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια ζύμη. Προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα για 5-6 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια κουβέρτα και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε σε 12 κομμάτια. Πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε (στρογγυλά ή φραντζολάκια) και τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα ψωμάκια για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν ξανά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190οC. Αλείφουμε τα ψωμάκια με λίγο χτυπημένο αβγό, πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους και θαλασσινό αλάτι και ψήνουμε για 12-14 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.

Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v