Τέλειες συνταγές για πατατοσαλάτα

Επειδή είναι από τα καλύτερα συνοδευτικά για το φαγητό μας, και μπορούμε να την φτιάξουμε και σούπερ ελαφριά…
Πατατοσαλάτα με φρέσκο κρεμμύδι, κάπαρη και λεμόνι

Υλικά: 250 γρ. πατάτες, 15 γρ. ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες, 15 γρ. κάππαρη ψιλοκομμένη, 30 γρ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, 30 γρ. κρεμμύδι φρέσκο (κομμένο σε πλάγιες φέτες), 50 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. μουστάρδα Ντιζόν, 15 γρ. χυμός λεμόνι, μαϊντανός ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πατάτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, σουρώνουμε, τις σπάμε με ένα πιρούνι ελαφρώς και αλατίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές. Μόλις κρυώσουν λίγο οι πατάτες αναμιγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με το γούστο μας και σερβίρουμε.

Η συνταγή από εδώ

Πατατοσαλάτα με τζατζίκι

Υλικά: 6 μικρές στρογγυλές πατάτες, 2 φλιτζάνια γιαούρτι, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, 1 κ.σ. ξύδι, 1 σκελίδα σκόρδου (ή και παραπάνω, ανάλογα με τα γούστα μας, ψιλοκομμένη), 1 κ.σ. άνηθο φρέσκο (ψιλοκομμένο), 2 κ.γ. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1 μεσαίο αγγούρι (ξεφλουδισμένο και καθαρισμένο από σπόρους)

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε με τη σκληρή πλευρά από ένα καθαρό σφουγγαράκι πιάτων. Θέλουμε να κρατήσουμε τη φλούδα τους αλλά όσο το δυνατόν πιο καθαρή και σε μεσαία κατσαρόλα τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να τρυπιούνται ανεμπόδιστα (δοκιμάζοντας μ' ένα μικρό πηρούνι ή ένα ξύλινο σουβλάκι). Συνήθως 30 λεπτά αρκούν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο, βαθύ μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό λεμονιού, ξύδι, άνηθο, σκόρδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Τρίβουμε το αγγούρι στο χοντρό μέρος ενός τρίφτη και το πιέζουμε με τις χούφτες μας στεγνώνοντάς το όσο το δυνατόν καλύτερα. Ένα τουλπάνι, αν μας βρίσκεται, θα φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμο. Το προσθέτουμε στο μίγμα του γιαουρτιού και φέρνουμε δυο γερές στροφές με μια κουτάλα για να ενωθούν.

Η συνταγή από εδώ

Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα

Υλικά: 4 μεγάλες πατάτες βρασμένες και κομμένες σε κύβους, 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 μικρό (200γρ.) γιαούρτι, 1 κουταλιά μουστάρδα mild (προαιρετικά), 4 κουταλιές μαγιονέζα, 3 αβγά βρασμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά), ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, ½ φλιτζανάκι μηλόξιδο, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάζετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τα αβγά αν θα βάλετε, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, τη μουστάρδα αν θα βάλετε και ανακατεύετε με το σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Βάζετε την πατατοσαλάτα σε ένα ωραίο μπολ σερβιρίσματος και την περιχύνετε με τη σάλτσα μαγιονέζας.

Η συνταγή από εδώ. https://xrysessyntages.com/syntagi/patatosalata-me-magioneza/

Πατατοσαλάτα της Αργυρώς

Υλικά: 6 μέτριες πατάτες, 2 ωμά καρότα πολύ ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο, 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα τους), 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο, 1 φλ. μαγιονέζα light, χυμό 1 λεμονιού, 2 κ.σ. ξίδι, 1/2 φλ. παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένο καρότο για γαρνιτούρα

Εκτέλεση: Πλένουμε τις πατάτες ολόκληρες. Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα να μαλακώσουν. Όσο είναι ζεστές, τις ξεφλουδίζουμε και τις σπάμε σε χοντρά κομμάτια με ένα πιρούνι. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε όσο ακόμα είναι ζεστές με λάδι λεμόνι και ξύδι. Αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε απαλά να μην λιώσουν οι ζεστές πατάτες. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να κρυώσουν. Τότε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μαγιονέζα, βότανα, κρεμμύδι, καρότο κλπ. Ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν θέλουμε ακόμα λίγο λεμόνι, ξύδι ή αλάτι. Διατηρούμε την πατατοσαλάτα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Η συνταγή από εδώ

Πατατοσαλάτα με σπαράγγια και αρακά

Υλικά: 900 γρ. πατάτες baby, 500 γρ. σπαράγγια, 100 γρ. αρακά, 100 γρ. φασολάκια φρέσκα μόλις βρασμένα, 4 μικρά ραπανάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες),

Για τα κρεμμύδια πίκλες: 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 60 γρ. ξύδι λευκό, 60 γρ. νερό, 1 κ.σ. αλάτι χοντρό, 1 ½ κ.γ. ζάχαρη

Για τη vinaigrette: 60 γρ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρους κόκκους σιναπιού, 2 κ.γ. μουστάρδα Dijon, 2 κ.σ. μηλόξυδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε τις πατάτες σε μία μέτρια κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με νερό. Βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι και να πέφτουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τις πίκλες μας. Βάζουμε το ξύδι, το νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα βάζο με καπάκι και χτυπάμε μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε πολύ λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο μείγμα με το ξύδι. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να θελήσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Αν μπορούμε, τα αφήνουμε στην άκρη για ολόκληρη τη νύχτα.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τις πατάτες με αλατισμένο νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Ετοιμάζουμε δίπλα ένα μπολ μεγάλο με πάγο και νερό μέσα. Καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη από τα σπαράγγια. Μόλις βράσει το νερό, βάζουμε μέσα τα σπαράγγια μας. Μετά από ένα λεπτό βάζουμε και τον αρακά μας. Μετά από 2 λεπτά, σουρώνουμε τα λαχανικά μας και τα βουτάμε αμέσως στο κρύο νερό. Σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει την περίσσεια νερού. Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομμάτια του 1.5 εκ και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μεσαίου μεγέθους και τις προσθέτουμε στο μπολ. Κόβουμε τα ραπανάκια σε πολύ λεπτές φέτες με ένα μαντολίνο. Αν είναι πολύ μεγάλα, μπορούμε να ξεκινήσουμε κόβοντας τα κατά μήκος πρώτα. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v