7 τρόποι να μαγειρέψεις το μπρόκολο

Επειδή το μπρόκολο δεν είναι μόνο ένα σούπερ υγιεινό λαχανικό. Είναι ένα λαχανικό που μπορείς να φας με πολλούς, πολλούς τρόπους.
7 τρόποι να μαγειρέψεις το μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι από τα πιο υγιεινά λαχανικά. Περιέχει τεράστιες ποσότητες από απαραίτητες βιταμίνες, όπως η Κ και η C, μεγάλη ποσότητα από φυτικές ίνες που φροντίζουν για την καλή λειτουργία του εντέρου μας, αλλά και πολλά αναγκαία αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, αλλά και παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Και αν δεν είσαι και ο μεγαλύτερος fan του, επειδή σου φαίνεται κάπως… άνοστο, ή σε χαλάει η μυρωδιά του, άσε μας να σου προτείνουμε μερικούς τρόπους να το ευχαριστηθείς σωστά. Χωρίς να χρειαστεί να το βράσεις.

Βαλ’ το στον φούρνο
Άλειψέ το με λίγο ελαιόλαδο, βάλε τα αγαπημένα σου μπαχαρικά – η καυτερή πάπρικα ταιριάζει πολύ – και ψησ’ το σε πολύ ζεστό φούρνο, γύρω στους 200 βαθμούς. Μην βιαστείς να το βγάλεις, άφησέ το λίγο να «παραψηθεί», καθώς τότε θα βγάλει όλες τις υπέροχες γεύσεις του. Πειραματίσου με τους χρόνους και τις θερμοκρασίες του φούρνου σου, για να βρεις την χρυσή τομή χωρίς να το καρβουνιάζεις.

Καν’ το στον ατμό
Είναι από τους πιο γρήγορους και υγιεινούς τρόπους να το απολαύσεις. Βάλε πολύ νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα, και στερέωσε πάνω της ένα σκεύος για μαγειρική στον ατμό, αν δεν έχεις ατμομάγειρα. Δεν χρειάζεται ούτε 5 λεπτά για να γίνει, και φτιάχνει μια τέλεια και ελαφριά σαλάτα, με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο. Εντάξει, η μυρωδιά εδώ δεν αποφεύγεται εύκολα. Συγγνώμη.

Καν’ το στο wok
Το stir fry είναι ένας πανεύκολος τρόπος να ενσωματώσουμε το μπρόκολο μέσα σε πιάτα ασιατικής προέλευσης. Μαγειρεύεται τέλεια, δένει υπέροχα με τις ιδιαίτερες γεύσεις της Ανατολής και συνοδεύει τέλεια ένα ρύζι με μανιτάρια.

Καν’ το στο τηγάνι
Με λίγο λάδι, για να μην γίνει βαρύ. Λίγη ώρα, για να μην καεί. Οτιδήποτε μαγειρεύεται στο τηγάνι είναι σίγουρα λιγότερο υγιεινό, αλλά το μπρόκολο ευτυχώς παραμένει ένα σνακ που μπορείτε να φάτε χωρίς ενοχές. Αρκεί, ξανά, να μην το παρακάνετε με το λάδι και το τηγάνισμα. Στο τηγάνι, γίνεται ένα έξοχο finger food.

Βαλ’ το μέσα σε φαγητό
Ομελέτες, φριτάτες, ρολά, φουρνιστά ζυμαρικά… Το μπρόκολο μπορεί να χωρέσει σε πάρα πολλές από τις αγαπημένες σου συνταγές, και να τις κάνει πιο νόστιμες και υγιεινές. Για να μαγειρευτεί καλύτερα, πέτα το πρώτα για λίγη ώρα στο νερό να πάρει μια γρήγορη βράση.

Καν’ το σούπα
Μαζί με πατάτες, ζωμό κοτόπουλο και μερικά από τα αγαπημένα σου μπαχαρικά, και λίγο χτύπημα στο μπλέντερ, μπορείς να φτιάξεις μια υπέροχη σούπα βελουτέ με βάση το μπρόκολο για να συνοδεύσεις υγιεινά το γεύμα σου.

Καν’ το σαλάτα
Και, τέλος, αν δεν προλαβαίνεις ούτε να το πετάξεις στο τηγάνι, γιατί να μην το φας ωμό; Το μπρόκολο είναι πολύ νόστιμο ακόμα κι αν δεν το μαγειρέψεις, και ταιριάζει τέλεια μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.

Θοδωρής Διάκος

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v