Τέλειες, χορταστικές και vegan συνταγές για τον χειμώνα

Επειδή ο χειμώνας χρειάζεται φαγητό που να μας κρατάει για πολλή ώρα, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, αυτές οι συνταγές είναι ό,τι πρέπει.

Η vegan διατροφή δεν είναι απλά μια ιδιαιτερότητα ορισμένων ανθρώπων. Είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, ο οποίος μάλιστα είναι και πάρα πολύ νόστιμος. Και ειδικά αν σκεφτούμε πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν ήδη τα φρέσκα λαχανικά στην Μεσογειακή διατροφή, είναι πολύ εύκολο να απολαμβάνουμε χορτοφαγικά πιάτα πολύ συχνά, και με μεγάλη ποικιλία, άσχετα αν είμαστε vegans ή όχι. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε πέντε συνταγές που αγαπήσαμε…

Ρεβύθια πικάντικα στη γάστρα
Υλικά: 1/2 κιλό ρεβύθια, 2-3 πιπεριές κέρατο πράσινες, 2-3 πιπεριές κέρατο κόκκινες, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας ή 1 κονσέρβα κονκασέ, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σε σκόνη, 1 ποτήρι λευκό κρασί, καπνιστή πάπρικα, μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ τριμμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν. Όσο βράζουν τα ρεβύθια, ετοιμάζουμε την σάλτσα μέσα στην οποία θα ψηθούν. Βάζουμε στην γάστρα τον πελτέ ντομάτας ή το κονκασέ, τις πιπεριές κομμένες σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο λιωμένο, το κρασί και τα μπαχαρικά μας. Βάζουμε την γάστρα στον φούρνο να πάρει βράση η σάλτσα και όταν είναι έτοιμα τα ρεβύθια τα ενώνουμε με τα υπόλοιπα υλικά στην γάστρα. Προσοχή: Η σάλτσα και τα ρεβύθια πρέπει να έχουν παρόμοια θερμοκρασία όταν τα ενώσουμε, γιατί αλλιώς τα ρεβύθια θα σφίξουν.
Βάζουμε την γάστρα σκεπασμένη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε υγρά, χρησιμοποιούμε το νερό που βράσαμε τα ρεβύθια. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε άλλα 20-30 λεπτά χωρίς καπάκι.
Η συνταγή από εδώ

Κανελόνια μελιτζάνας
Υλικά:
Για τις μελιτζάνες: 2 μεγάλες μελιτζάνες, 2 κ.σ. αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση: 1 κρεμμύδι, 1 σκ. Σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 150 γρ. σπανάκι φρέσκο, 450 γρ. ρικότα, 1 αυγό μέτριο, ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, ¼ ματσάκι βασιλικού ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, 400 γρ. σάλτσα ντομάτας, 1 κ.σ. πέστο βασιλικού, 150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες κατά μήκος πάχους 0,5 εκ. Μεταφέρουμε τις φέτες σε ένα μπολ και αλατίζουμε. Αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν οι μελιτζάνες. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τις φέτες σε δόσεις για λίγα δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι για τις υπόλοιπες φέτες.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε τα λαχανικά για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 1-2 λεπτά να μαραθεί και να χάσει τα υγρά του. Μεταφέρουμε τα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ρικότα, το αυγό, το μοσχοκάρυδο, τον βασιλικό ψιλοκομμένο, το αλάτι, το πιπέρι, και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
Απλώνουμε τις φέτες τις μελιτζάνας στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φέτας και ρολάρουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη σάλτσα ντομάτας με το πέστο. Απλώνουμε 100 γρ. από τη σάλτσα σε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 20 εκ. Μοιράζουμε τα ρολάκια βάζοντας την ένωση προς τα κάτω. Περιχύνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα, τη μοτσαρέλα, και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να λιώσει και να χρυσαφίσει η μοτσαρέλα. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Χορτοφαγική παέγια με σάλτσα 4 λαχανικών
Υλικά: 1½ φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πράσινη πιπεριά, 1 φλιτζάνι μανιτάρια, 1 χούφτα φασολάκια, ½ κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 φλιτζάνια νερό, 1 μικρό κρεμμύδι, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα: 1 καρότο, 1 φλιτζάνι λαχανίδα φρέσκια, 1 μεγάλη ντομάτα ή 1 φλιτζάνι ντοματίνια, 5 λιαστές ντομάτες, ½ φλιτζάνι μανιτάρια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Μουλιάζουμε το ρύζι σε ένα κατσαρολάκι με νερό για περίπου 30 λεπτά. Έπειτα παίρνουμε το κουνουπίδι και το χτυπάμε στο μούλτι μέχρι να γίνει μικρότερα κομμάτια, αλλά όχι τρίμμα. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζοντάς το σε μέτρια φωτιά. Σε αυτή την ποσότητα και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, τσιγαρίζουμε τις πιπεριές που πρώτα έχουμε κόψει σε ροδέλες, τα φασολάκια και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά και αλατοπιπερώνοντας.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι, το κουνουπίδι και το νερό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βάζουμε ένα καπάκι στο τηγάνι, ώστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν για τα επόμενα περίπου 15 λεπτά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα αν είναι μαλακά και το νερό έχει απορροφηθεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νερό, μέχρι να μαλακώσουν και το ρύζι να έχει βράσει.
Για την σάλτσα, παίρνουμε τα λαχανικά και ξεφλουδίζουμε το καρότο, κόβοντάς το σε ροδέλες. Κόβουμε και την ντομάτα σε μικρά κομμάτια ή τα ντοματίνια στη μέση και χτυπάμε καρότο, ντομάτα, λιαστή ντομάτα (κομμένη στη μέση) και τα μανιτάρια στο μούλτι. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Όταν το μείγμα της σάλτσας ομογενοποιηθεί, σερβίρουμε την παέγια σε ένα βαθύ πιάτο, περιχύνουμε λίγη σάλτσα από πάνω και ανακατεύουμε.
Η συνταγή από εδώ

Βίγκαν κουνουπίδι γιαχνί φούρνου, με Ινδικό αέρα
Υλικά: 1 κουνουπίδι (περίπου 800 γρ) χωρισμένο σε "τουφίτσες" (τα κοτσανάκια τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια), 50 γρ. καστανό ρύζι, 300 γρ σάλτσα ντομάτας, 1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 πιπερίτσα τσίλι, κουρκουμά, κύμινο και κάρυ σε σκόνη, αλάτι

Εκτέλεση: Βράζουμε το ρύζι και το κουνουπίδι ώστε να μαλακώσουν λίγο, αλλά λόγω του ότι θα ψηθούν στο φούρνο, τα αφήνουμε να κρατάνε λίγο. Σε μία ρηχή και πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι, και όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (χωρίς το αλάτι) να βγάλουν το άρωμά τους, χωρίς να καούν, και σταδιακά ρίχνουμε κάθε φορά ελάχιστο από το νερό στο οποίο έβρασε το ρύζι, μέχρι να γίνουν σαν ένας παχύρεστος πολτός. Κατόπιν προσθέτουμε το κουνουπίδι, το ρύζι και την πιπεριά τσίλι, και ανακατεύουμε σε πιο χαμηλή φωτιά συνεχώς για να μην κολλήσουν, για 2 λεπτά. Κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά.
Σε μία γάστρα, τοποθετούμε το μείγμα μας και περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και μισό ποτήρι του νερού νερό χλιαρό. Καλύπτουμε και ψήνουμε για 40 λεπτά, κατόπιν ψήνουμε με ανοιχτό το ταψί μας για άλλα 10, ώστε να πάρει χρώμα.
Η συνταγή από εδώ
Χειμωνιάτικα ψητά λαχανικά στη λαδόκολλα
Υλικά: 300 γραµ. καρότα κομμένα σε φέτες, 300 γραµ. μικρές λεπτόφλουδες baby πατάτες (κομμένες στη μέση με τη φλούδα τους), 2 μέτρια κρεμμύδια κόκκινα (κομμένα στα 4), 250 γραµ. λαχανάκια Βρυξελλών (κομμένα στη μέση), 250 γραµ. κολοκύθα κίτρινη (κομμένη σε μικρά καρέ), 4 κ.σ ελαιόλαδο, 5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, λίγα φύλλα μαϊντανό και φρέσκο δυόσμο, φύτρες, αλάτι (ανθός αλατιού), φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 με 210 βαθμούς C στον αέρα. Στρώνουμε σε ένα ρηχό ταψί ένα κομμάτι μεγάλο αλουμινόχαρτο και επάνω βάζουμε μια αντικολλητική λαδόκολλα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα λαχανικά σε κομμάτια. Προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο και 2 κ.σ κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα λαχανικά. Τα αδειάζουμε πάνω στην λαδόκολλα απλωτά. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα στα πλαϊνά κι αφήνουμε ανοιχτή την επιφάνεια των λαχανικών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο στον αέρα, στην μεσαία σχάρα για περίπου 35΄, να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν, τα βάζουμε ξανά σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη κρέμα βαλσάμικου. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο. Πασπαλίζουμε με φύλλα μαϊντανού και δυόσμου και με φύτρες.
Η συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v