5 σούπερ δυναμωτικές συνταγές για τον χειμώνα

Τι χρειάζεσαι για να βγάλεις τον χειμώνα; Ένα εισιτήριο για τους τροπικούς ή εναλλακτικά τις βιταμίνες και την ενέργεια που θα σου δώσουν αυτές οι συνταγές.
5 σούπερ δυναμωτικές συνταγές για τον χειμώνα
Σπανάκι με αυγά και φέτα

Υλικά:
500 γρ. σπανάκι, κατεψυγμένο και αποψυγμένο, 1 σκ. Σκόρδο, 2-3 φέτες ψωμί, σικάλεως, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%, 200 γρ. φέτα, σπασμένη σε κομμάτια, 1 ματσάκι μυρωδικά, όπως μυρώνια, σαβίλ, άγρια ρόκα ψιλοκομμένα, 4 αβγά

Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε 1 σκ. σκόρδο και την καρφώνουμε σε ένα πιρούνι. Ψήνουμε 2-3 φέτες ψωμί στο τηγάνι σε ελάχιστο λάδι μέχρι να τραγανίσουν και τις σπάμε σε μικρά κομμάτια. Την ίδια στιγμή, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Προσθέτουμε σπανάκι με τη χούφτα του χεριού μας ανακατεύοντας με το πιρούνι με το σκόρδο επάνω. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Μαγειρεύουμε το σπανάκι σε δόσεις και το μεταφέρουμε κάθε φορά σε ένα πιάτο μόλις βγάλει λίγο τα υγρά του. Έπειτα τα βάζουμε όλα πίσω στο τηγάνι, προσθέτουμε τα μυρωδικά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το τυρί και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα με το σπανάκι μας σε μία πιατέλα ή σε ατομικά πιάτα. Πασπαλίζουμε με τα ψημμένα κομματάκια από το ψωμί μας και ανακατεύουμε. Τηγανίζουμε τα αυγά μας σε λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε τα αυγά πάνω από το σπανάκι. Σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:
1/4 φλ. ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 δαφνόφυλλο, 500 γραμ. συκώτι μοσχαρίσιο, λίγο αλεύρι, 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 2 κ.σ μαϊντανό ή λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόβουμε το μοσχαρίσιο συκώτι σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια σε μακρόστενα κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό σκεύος και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο. Τα αφήνουμε για περίπου 10΄-12΄ να ξανθύνουν και να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι το συκώτι και το τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Ροδίζουμε το ταμποναρισμένο με αλεύρι συκώτι στο ελαιόλαδο. Φροντίζουμε να πάρει χρώμα γύρω γύρω, για περίπου 3΄. Τότε προσθέτουμε ξανά τα καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1΄ ανακατεύοντας.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστoύν σχεδόν όλα τα υγρά και να μείνει το συκώτι με το λάδι του. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε αφού δοκιμάσουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Κολοκυθόσουπα με φακές και κάρυ

Υλικά:
1 ½ φλ. φακές ψιλές Φαρσάλων, 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 κ.γ. κάρυ Μαντράς (απλό κάρυ για πιο ήπια γεύση), 1 ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη, χωρίς σπόρους και κομμένη σε κομματάκια, 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το κάρυ, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε στο μείγμα τις φακές, την κολοκύθα και το ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε να πάρουν βράση.

Μειώνουμε τη φωτιά σε μεσαία προς χαμηλή, καλύπτουμε εν μέρει την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τη σούπα για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Σερβίρουμε αμέσως με συνοδεία μίας κουταλιάς γιαουρτιού στο κάθε πιάτο/μπολ σερβιρίσματος.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Σολομός σοτέ με πουρέ αρακά

Υλικά:
Για τον σολομό και το σερβίρισμα: 4 φιλέτα σολομού (250 γρ. το καθένα), ελαιόλαδο, αλάτι

Για τον πουρέ αρακά: 400 γρ. αρακάς φρέσκος, 100 γρ. νερό, 60 γρ. βούτυρο, 10 γρ. χυμός λεμονιού, μαϊντανός ψιλοκομμένος, δυόσμος ψιλοκομμένος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα: 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στα τέσσερα, 30 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, 15 γρ. χυμός λεμονιού, 5 γρ. δυόσμος χοντροκομμένος, 20 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τον σολομό και το σερβίρισμα: Αλατίζουμε τα φιλέτα του σολομού και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον σολομό και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσει καλά. Απομακρύνουμε το περίσσιο λάδι, αν χρειάζεται. Τελειώνουμε το μαγείρεμα στον φούρνο στους 180°C μέχρι το ψάρι να είναι ψημένο αλλά ζουμερό. Σερβίρουμε με τον πουρέ αρακά και τη σάλτσα από ντοματίνια.

Για τον πουρέ αρακά: Σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό το νερό και αλατίζουμε. Προσθέτουμε τον αρακά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Σουρώνουμε τον αρακά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Με ένα ραβδομπλέντερ αλέθουμε τον αρακά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τα μυρωδικά και το πιπέρι.

Για τη σάλτσα: Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, τον χυμό λεμόνι, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το αλάτι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μεταξύ τους.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Φιλέτο λαβράκι με πικάντικη σάλτσα και σπαράγγια

Υλικά:
Για τη σάλτσα:
50 ml ελαιόλαδο, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι τεμαχισμένο, 1 μικρή πράσινη πιπεριά κέρατο σε ροδέλες, ½ -1 μικρή πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. μέλι, 30 ml χυμό λεμονιού, ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά, 1 κ.γ. τζίντζερ ξερό σε σκόνη, λίγο αλάτι

Για τα λαβράκια: 2 λαβράκια (300 γρ. / λαβράκι) καθαρισμένα, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι κατά βούληση, ελαιόλαδο, ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί, 1 κ.γ. κουρκουμά, 4 κ.γ. χυμό λεμονιού, 2 κ.γ. βούτυρο

Για τα σπαράγγια: ½ κιλό σπαράγγια, αλάτι κατά βούληση

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Ρίχνουμε την πάπρικα, το τζίντζερ και το αλάτι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για τα λαβράκια: Φιλετάρουμε τα λαβράκια και τα αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τα λαβράκια στο ζεστό τηγάνι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τα λαβράκια από το τηγάνι, τα μεταφέρουμε σε μία πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρασί, το χυμό λεμονιού και τον κουρκουμά και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 2 λεπτά. Βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Επιστρέφουμε τα λαβράκια στο τηγάνι προσέχοντας το ζουμάκι να πάει παντού και να πάρουν τα φιλέτα ωραίο κίτρινο χρώμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Για τα σπαράγγια: Αφαιρούμε από τα σπαράγγια το σκληρό μέρος των κοτσανιών και τα πλένουμε καλά. Με ένα μαχαίρι λειαίνουμε τις άκρες τους και τα δένουμε σε δεματάκι όλα μαζί. Τοποθετούμε τα σπαράγγια όρθια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα καλύπτει όρθια μέχρι το 1/3. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι η κορυφή των σπαραγγιών να μαλακώσει. Μεταφέρουμε τα λαβράκια στα πιάτα, περιχύνουμε κάθε φιλέτο με την πικάντικη σάλτσα και σερβίρουμε συνοδεία σπαραγγιών.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v