Τέλειες χειμωνιάτικες σαλάτες

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες σαλάτες.

Σαλάτα με αχλάδια και blue cheese
Υλικά:
Για τη σαλάτα : 200 γρ. ρόκα, 400 γρ. παντζάρια βρασμένα , σπόρια από 1 ρόδι, 2 καρότα , 2 ραπανάκια , 2 κ.σ. αποξηραμένα κράνμπερις, 2 αχλάδια , 100 γρ. καρυδόψιχα, 100 γρ. blue cheese, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο για το σερβίρισμα
Για το dressing: 50 γρ. χυμός ρόδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 100-150 γρ. ηλιέλαιο, 20-30 γρ. χυμός πατζαριού(προαιρετικά)
Εκτέλεση: Κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες τα καρότα και τα ραπανάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο για λίγα λεπτά. Σε μία πιατέλα απλώνουμε την ρόκα μας.
Κόβουμε τα παντζάρια σε ακαθόριστα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω από την ρόκα μας. Βάζουμε μία γκριλιέρα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Κόβουμε τα αχλάδια στα 4 και τα βάζουμε στην καυτή γκριλιέρα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Όσην ώρα ετοιμάζονται τα αχλάδια ετοιμάζουμε το dressing μας. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το χυμό ρόδι, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε μια σάλτσα ομοιόμορφη. Τέλος προσθέτουμε το πιπέρι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε τις φέτες αχλαδιού από την γκριλιέρα και τις βάζουμε στην σαλάτα μας. Προσθέτουμε και τις φέτες καρότου με τα ραπανάκια, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε. Ρίχνουμε από πάνω τους σπόρους από το ρόδι, σπάμε τα καρύδια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στην πιατέλα. Προσθέτουμε κομματάκια από το τυρί μας, περιχύνουμε με το dressing, γαρνίρουμε με κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.


Σαλάτα με παντζάρι
Υλικά για τη σαλάτα: 6 παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 (ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 150 γρ. πεκάν ή καρύδια, καθαρισμένα, 100 γρ. maple syrup ή μέλι, 2 πρέζες πιπέρι καγέν, 300 γρ. έτοιμη σαλάτα από διάφορα φυλλώδη λαχανικά
Για το ντρέσινγκ: 60 γρ. ελαιόλαδο, 40 γρ. βαλσαμικό ξίδι, 1 κ.σ. μαρμελάδα της επιλογής μας, 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα: 200 γρ. γκοργκοντζόλα ή μπλε τυρί, σπασμένο με το χέρι σε μικρά κομμάτια, σπόρια από 1-2 ρόδια
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Ανακατεύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολ και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα άλλο ταψάκι βάζουμε τα καρύδια, που τα έχουμε ανακατέψει σε ένα μπολ με το maple syrup (ή το μέλι) και το πιπέρι καγέν, και τα ψήνουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τα παντζάρια με τη σαλάτα και τους ξηρούς καρπούς. Χτυπάμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ σε ένα σέικερ, προσθέτουμε το τυρί και τους σπόρους των ροδιών και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.


Πολύχρωμη σαλάτα
Υλικά: ¼ από ένα μικρό λευκό λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο), ¼ από ένα μικρό κόκκινο λάχανο (να βγουν 2-2,5 κούπες τριμμένο), 1 μεγάλο καρότο, Ένα, δύο, τρία ή όλα από τα παρακάτω υλικά: 1 πράσινη πιπεριά, 1 κόκκινη πιπεριά, 1 πορτοκαλί πιπεριά , 1 μεγάλο ραπανάκι, ½ πράσινο μήλο, αλάτι
Για το ντρέσινγκ:, 1/3 κούπας ελαιόλαδο (κατά προτίμηση αγουρέλαιο), ¼ κούπας ξύδι από σταφύλι, ¼ κούπας νερό, 1 κ.γλ. μέλι, 2 κ.γλ. μουστάρδα, περίπου μισό κουπάκι των 220 gr γιαούρτι (πλήρες ή 2%)
Για το σερβίρισμα: κριθαρένια παξιμαδάκια ή κριθαροκουλούρα και χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Τρίβουμε τα δυο λάχανα και το καρότο με τον τρίφτη της ντομάτας σε μια λεκάνη αφού τα καθαρίσουμε από τα εξωτερικά φύλλα. Κόβουμε όσα από τα υπόλοιπα υλικά αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε λεπτά ραβδάκια. Αλατίζουμε τα λαχανικά, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μείνουν περίπου ένα μισάωρο για να μαραθούν λίγο με το αλάτι.
Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ: σε ένα γυάλινο βαζάκι ή σέικερ διαλύουμε το μέλι στο νερό ανακατεύοντας με ένα κουταλάκι, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνουμε το βαζάκι και τα χτυπάμε να αναμειχθούν και να γίνουν ένα ομοιογενές γαλάκτωμα. Αυτή την ανάμειξη μπορούμε να την κάνουμε και με το multi. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε. Την ώρα του σερβιρίσματος, στρώνουμε σε μια σαλατιέρα τα παξιμαδάκια ή σπασμένη την κριθαροκουλούρα (χωρίς να τα βρέξουμε) και από πάνω την ποσότητα της σαλάτας που θέλουμε. Πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.


Σαλάτα με φαγόπυρο και cottage cheese
Υλικά: 200 γρ. φαγόπυρο, βρασμένο, 200 γρ. άσπρο λάχανο, ψιλοτριμμένο, 200 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοτριμμένο, 2 καρότα, τριμμένα στο ψιλό του τρίφτη, 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα, 1 κόκκινο μήλο, τριμμένο, 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, 200 γρ. cottage cheese
Για τη βινεγκρέτ: χυμό από 1 πορτοκάλι, χυμό από 1 λεμόνι, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το φαγόπυρο, τα δύο λάχανα, τα καρότα, το σέλερι, το μήλο και τα φύλλα μαϊντανού. Ραντίζουμε με την μισή βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Σκορπίζουμε το cottage cheese και ραντίζουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v