Τι σαλάτα να φτιάξω;

Μερικές τέλειες συνταγές για σαλάτα, επειδή οι πολύ κλασικές έχουν καταλήξει λίγο βαρετές. Και είναι κρίμα να τρως βαρετές σαλάτες.
Τι σαλάτα να φτιάξω;
Χειμωνιάτικη σαλάτα με αχλάδια και blue cheese
Υλικά:
Για τη σαλάτα: 200 γρ. ρόκα, 400 γρ. παντζάρια βρασμένα, 1 ρόδι (τα σπόρια του), 2 καρότα, 2 ραπανάκια, 2 κ.σ. cranberries αποξηραμένα, 2 αχλάδια, 100 γρ. καρυδόψιχα, 100 γρ. blue cheese, 1/4 ματσάκι κόλιανδρο για το σερβίρισμα
Για το dressing: 50 γρ. χυμό ροδιού, 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, αλάτι, πιπέρι, 100-150 γρ. ηλιέλαιο, 20-30 γρ. χυμό παντζαριού

Εκτέλεση: Κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες τα καρότα και τα ραπανάκια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και πάγο για λίγα λεπτά.Σε μία πιατέλα απλώνουμε την ρόκα. Κόβουμε τα παντζάρια σε ακαθόριστα κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω από την ρόκα.Βάζουμε μία γκριλιέρα να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τα αχλάδια στα 4 και τα βάζουμε στην καυτή γκριλιέρα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.Όσην ώρα ετοιμάζονται τα αχλάδια ετοιμάζουμε το dressing. Βάζουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το χυμό ρόδι, το μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο μέχρι να έχουμε μια σάλτσα ομοιόμορφη.Τέλος προσθέτουμε το πιπέρι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τις φέτες αχλαδιού από την γκριλιέρα και τις βάζουμε στην σαλάτα. Προσθέτουμε και τις φέτες καρότου με τα ραπανάκια, αφού πρώτα τα στραγγίξουμε. Ρίχνουμε από πάνω τους σπόρους από το ρόδι, σπάμε τα καρύδια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στην πιατέλα. Προσθέτουμε κομματάκια από το τυρί μας, περιχύνουμε με το dressing, γαρνίρουμε με κόλιανδρο και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ

Σαλάτα κινόα (πικάντικη)
Υλικά: 1 φλ. κινόα, 1/2 κ.γλ. κύμινο, 1 κ.σ πάπρικα καυτερή, λίγο αλάτι, 1 κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες), 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα), 4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (ψιλοκομμένες), 1 αγγούρι με τη φλούδα του (σε καρεδάκια), 2 κίτρινες πιπεριές (κομμένες σε μικρά καρέ), 1 ματσάκι μαϊντανό, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση: Βάζουμε την κινόα σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Βράζουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να φουσκώσει και να σκάσει. Τη στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και την κινόα.Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά και παγώνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ

Σαλάτα με ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, μπέικον και χουρμάδες
Υλικά:
Για τη σαλάτα:2 κ.σ. ελαιόλαδο, 350 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών καθαρισμένα, 200 γρ. μπέικον, 20 γρ. βούτυρο, 6 χουρμάδες ψιλοκομμένοι, 1/3 φλ. κρασί λευκό ξηρό, αλάτι, χρωματιστά πιπέρια φρεσκοτριμμένα
Για τη βινεγκρέτ:2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. μουστάρδα, ½ κ.γ. κύμινο σε σκόνη, ½ λεμόνι (τον χυμό του)

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, να ξεροψηθούν ελαφρώς και από τις δύο πλευρές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να μη κολλήσουν.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον και το σοτάρουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να φύγει το περισσότερο λίπος και να ξεροψηθεί.Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε το μπέικον από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει.
Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε τους χουρμάδες και τα λαχανάκια Βρυξελλών, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά.Προσθέτουμε το μπέικον, αφήνουμε να σοταριστεί και να δέσει με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί.Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνοντας λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένα χρωματιστά πιπέρια.Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το κύμινο, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε πολύ καλά.Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, ανακατεύουμε και τη σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
Η συνταγή από εδώ

Ανάμεικτη σαλάτα με σπαράγγια, ντοματίνια και φινόκιο
Υλικά:
Για τη σαλάτα: 350 γρ. σαλατικά διάφορα (λόλα κόκκινη, λόλα πράσινη, αντίδι τρυφερό, γαλλική σαλάτα), 60 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι, 100 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση, 50 γρ. σπαράγγια βρασμένα και κομμένα, 50 γρ. καρότο χοντροτριμμένο, 30 γρ. ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φέτες, 90 γρ. φινόκιο κομμένο σε λεπτές φέτες, 15 γρ. κρουτόν, αλάτι
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι: 10 γρ. μουστάρδα Ντιζόν, 90 γρ. χυμός λεμονιού, 5 γρ. ζάχαρη, 360 γρ. ελαιόλαδο, 45 γρ. νερό, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη σαλάτα: Τοποθετούμε το μείγμα σαλατικών σε ένα μπολ, αλατίζουμε και προσθέτουμε 50 γρ. βινεγκρέτ και ανακατεύουμε απαλά.Σε ένα δεύτερο μπολ τοποθετούμε τα λαχανικά, αλατίζουμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ.Αναμειγνύουμε το μείγμα σαλατικών με τα λαχανικά όσο πιο ανάλαφρα γίνεται και στο τέλος προσθέτουμε τα κρουτόν.
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι: Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το νερό στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σίγα σιγά το ελαιόλαδο.Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.
Η συνταγή από εδώ

Πράσινη σαλάτα με ρεβίθια
Υλικά: 1 μερίδα ρεβίθια (2 φλιτζάνια του τσαγιού), 2 κ.σ. μουστάρδα (γλυκιά ή πικάντικη), 1 ματσάκι ρόκα, 1 ματσάκι kale ή μαρούλι, 60 γρ τυρί φέτα, 1 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο, 1 κ.σ. σως μπαλσάμικο (ή οξύμελο), αλατοπίπερο, πάπρικα

Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με μουστάρδα, αλατοπίπερο και πάπρικα και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να χυλώσουν. Μόλις έχουν μαλακώσει ώστε να δημιουργούν μια κρεμώδη σάλτσα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Παράλληλα, πλένουμε το kale, την ρόκα και όποιο άλλο λαχανικό έχουμε να προσθέσουμε (πχ: καρότο, αγγούρι, τοματίνια). Σε ένα πιάτο απλώνουμε τα πλυμένα λαχανικά, προσθέτουμε τα ρεβίθια, ρίχνουμε την φέτα σε μικρά κομματάκια, πασπαλίζουμε με τον λιναρόσπορο και τέλος, ραντίζουμε με την σως.
Η συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v