Συνταγές για γρήγορα χειμωνιάτικα φαγητά

Αν δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις σήμερα, έχουμε μερικές τέλειες χειμερινές προτάσεις, που δεν θα σε σκοτώσουν στην προετοιμασία.

Η μαγειρική είναι τέλεια, αλλά δεν έχουμε πάντα χρόνο να την απολαύσουμε. Μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μαζέψεις τα υλικά, και να τα πετάξεις στον φούρνο ή στην κατσαρόλα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα βγουν υπέροχα πιάτα από αυτή την – ομολογουμένως – μικρή προσπάθεια.

Κι επειδή ο χειμώνας είναι επίσημα η εποχή του “όσο λιγότερη προσπάθεια, τόσο το καλύτερο”, οι παρακάτω συνταγές θα σου λύσουν τα χέρια.

Σούπα με μοσχάρι, αρακά και λαχανάκια Βρυξελλών
Υλικά: 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ποντίκι ή σπάλα) σε μερίδες, 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κόκκινες, γλυκές πιπεριές σε κύβους, 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά), 3-4 καρότα σε φέτες, 6-7 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένα, 7-8 κλωναράκια μαϊντανό, 200 γρ. καθαρισμένο φρέσκο αρακά ή κατεψυγμένο, 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελών, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Στη συνέχεια σοτάρουμε το κρέας 5-6 λεπτά, προσθέτουμε τα καρότα και ρίχνουμε ζεστό νερό, μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει, μέχρι να μισοψηθεί το κρέας. Στο μεταξύ σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τον αρακά με τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά και συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου ψηθεί το κρέας καλά. Κατόπιν διαλύουμε το αλεύρι σε μισό νεροπότηρο νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί νερό κατά την ώρα του βρασίματος, προσθέτουμε, όσο θέλουμε. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή βάζοντας σε κάθε πιάτο μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι στραγγιστό και πασπαλίζοντας με λίγη πάπρικα.
Η συνταγή από εδώ


Ρεβίθια με σπανάκι
Υλικά: 1/2 κιλό ρεβίθια (μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς), 1.300 γρ. (ακαθάριστο βάρος) σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο (ή άλλα χόρτα της αρεσκείας μας), 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωνάρι σέλερι, 1 σκελίδα σκόρδου (καθαρισμένη, ολόκληρη), 3 ξερά κρεμμύδια σε ψιλά καρέ, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 1 κουτ. σούπας σπόροι γλυκάνισου καλά κοπανισμένοι, 1 μάτσο άνηθος ψιλοκομμένος, 50 ml λευκό, ξηρό κρασί, χυμός 1 λεμονιού, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια, τη δάφνη, το σκόρδο, το σέλερι και νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει και τα ρεβίθια να αφρίζουν. Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και να απορροφήσουν το περισσότερο νερό. Αφαιρούμε τη δάφνη, το σέλερι και το σκόρδο.
Παράλληλα σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το γλυκάνισο για περίπου 3 - 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το κρασί και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του. Ρίχνουμε τα ρεβίθια, το λεμόνι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για περίπου 10 - 14 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Η συνταγή από εδώ.  

Χοιρινό λεμονάτο
Υλικά: 100 γρ. αλεύρι, 1 κιλό λαιμό χοιρινό κομμένο σε μερίδες 60-80 γρ., 80 γρ. ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια, 2 καρότα, 300 γρ. κρασί λευκό, 1 λίτρο νερό, 1 κύβο κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, χυμό από 2 λεμόνια, 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ¼ ματσ. Μαϊντανό

Εκτέλεση: Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και περνάμε τα κομμάτια του χοιρινού. Τα γυρνάμε ώστε να καλυφθούν πλήρως από το αλεύρι και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Το περιττό αλεύρι το πετάμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσει αρκετά. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και ρίχνουμε πάλι το κρέας στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του κρασιού. Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο, το αλάτι και το πιπέρι. Προσέχουμε να μην προσθέσουμε πολύ αλάτι γιατί ο κύβος περιέχει αλάτι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1:30- 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και να έχουμε μία παχύρρευστη σάλτσα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πουρέ, ή γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.
Η συνταγή από εδώ


Φασολάδα με πράσα και αρωματικά
Υλικά: 250 γρ. φασόλια ψιλά (μουλιασμένα), 2 μεγάλα πράσα σε λεπτές ροδέλες, 2 καρότα χοντροτριμμένα, 1 μικρή σελινόριζα χοντροτριμμένη, 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας, 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, 1/3-1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια, τα πράσα και 1 λίτρο νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα υλικά. Προσθέτουμε τα καρότα και τη σελινόριζα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι με τον πελτέ, το ξύσμα, τον δυόσμο και το μπούκοβο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας, να αναμειχθούν οι γεύσεις. Συνοδεύουμε με καπνιστή πέστροφα, με άνηθο και χυμό λεμονιού.
Η συνταγή από εδώ


Κρεατόσουπα με κριθάρακι
Υλικά: 4-5 κόκαλα μοσχαρίσια με λίγο ψαχνό, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα, 2 καρότα ψιλοκομμένα, 1 φλ. ψιλοκομμένη ντομάτα (εμπορίου ή φρέσκια), 1 φλ. κριθαράκι ψιλό, ¼ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για την κρεατόσουπα με μοσχάρι και κριθαράκι, πλένουμε πρώτα τα κόκαλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό να τα σκεπάζει. Αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά εκτός από την ντομάτα. Τα ρίχνουμε στη σούπα, προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι στην κρεατόσουπα, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε λίγα λεπτά να μαλακώσει το ζυμαρικό. Ξεκοκαλίζουμε το μοσχάρι, πετάμε τα κόκαλα και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρέας στη σούπα. Σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμόνι.
Η συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v