Πώς θα φτιάξω σπιτικές (καυτερές και μη) φτερούγες;

Λαχταριστές συνταγές για τέλειες φτερούγες κοτόπουλου: καυτερές, με γλυκόξινη σάλτσα ή με σάλτσα μπάρμπεκιου.
Πώς θα φτιάξω σπιτικές (καυτερές και μη) φτερούγες;
Καυτερές φτερούγες κοτόπουλο

Υλικά:
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 1 φλ. σάλτσα σόγιας (soy sauce), ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού, 1 λεμόνι ο χυμός, 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο, 2 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα), 3 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. ξίδι, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (brown sugar), 1 πρέζα μπούκοβο, 3 κ.σ. νερό, 1 κ.σ. νισεστέ, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ξεπλένουμε καλά τις φτερούγες και τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή στο αλάτι γιατί έχει μπόλικο και η σάλτσα σόγιας. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με το μπέικιν πάουντερ. Τοποθετούμε τις φτερούγες σε ένα μεγάλο ταψί και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Μετά, τις γυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, σ’ ένα μέτριο τηγάνι βάζουμε τη σάλτσα σόγιας, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το τζίντζερ, το μέλι, το ξίδι, την καστανή ζάχαρη και το μπούκοβο. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά. Σε ένα φλιτζάνι διαλύουμε το νισεστέ με το νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις. Την αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε.

Όταν ψηθούν οι φτερούγες τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις περιχύνουμε με τα 2/3 της σάλτσας. Απλώνουμε ξανά τις φτερούγες στο ταψί και ψήνουμε για ακόμα 10-15 λεπτά. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα προσθέτουμε ακόμα λίγη σάλτσα. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Φτερούγες κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα

Υλικά:
2 πακέτα φτερούγες κοτόπουλου (περίπου 20 κομμάτια)
Για τη μαρινάδα: 2 σκελίδες σκόρδο, 5 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 3 κ.σ. μέλι, 3 λιαστές ντομάτες, 1 φλ. ζωμό κότας (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 καυτερή πιπερίτσα

Εκτέλεση:
Αφαιρούμε πρώτα την άκρη της κάθε φτερούγας με κοφτερό μαχαίρι. Κόβουμε κάθε φτερούγα στα δύο. Αραδιάζουμε τα κομμάτια σε πυρίμαχο σκεύος. Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της μαρινάδας. Τα χτυπάμε να πολτοποιηθούν. Περιχύνουμε τις φτερούγες με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά, να βραχούν όλες. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το σκεύος μία νύχτα στο ψυγείο, να μαριναριστούν καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C. Βγάζουμε τις φτερούγες κοτόπουλο από τη μαρινάδα και τις αραδιάζουμε σε ρηχό ταψάκι. Τις ψήνουμε για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Βάζουμε τη μαρινάδα στο ταψί στο οποίο ψήσαμε τις φτερούγες και ανάβουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας μία με δύο φορές. Βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η μαρινάδα να γίνει σαν παχύ σιρόπι.

Σερβίρουμε τη μαρινάδα σε μικρό μπολ δίπλα στην πιατέλα μαζί με τις φτερούγες. Βουτάμε κάθε φτερούγα στη σάλτσα και απολαμβάνουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Φτερούγες με σάλτσα μπάρμπεκιου

Υλικά:
2 κιλά κοτόπουλο, φτερούγες
Για τη σάλτσα: 1 κρεμμύδι, μεγάλο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κλ. Δεντρολίβανο, 2 σκ. Σκόρδο, 30 γρ. τζίντζερ, 4 κ.σ. ζάχαρη μαύρη μαλακή, 4 κ.σ. σάλτσα worcestershire, 4 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο, 4 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 200 γρ. κέτσαπ, 1/2 κ.γ. ταμπάσκο, 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή

Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια πολύ καλά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο για να πάρουμε τα αρώματά του. Θα το αφαιρέσουμε στη συνέχεια. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αφαιρούμε τις φλούδες από το τζίντζερ. Τρίβουμε το τζίντζερ μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. (Προσοχή! Χρησιμοποιούμε μόνο ό,τι πέφτει από το ζέστερ και όχι ό,τι μένει στην πάνω μεριά)

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να σφίξει η σάλτσα.
Προσθέτουμε ακόμα την worcestershire sauce και το βαλσάμικο. Ανακατεύουμε και περιμένουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί η οξύτητα από το μπαλσάμικο. Αφαιρούμε το δεντρολίβανο και προσθέτουμε τη σόγια σος, την κέτσαπ, την πάπρικα, το ταμπάσκο και ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και πολτοποιούμε το μείγμα με το μπίμερ ή το χτυπάμε στο μούλτι για να γίνει λείο. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι, αφήνουμε να κρυώσει καλά και βάζουμε στο ψυγείο. Διατηρείται στο ψυγείο για μήνες.

Για τις φτερούγες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα. Τοποθετούμε όλες τις φτερούγες πάνω σε μία σχάρα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να βγάλουν το πολύ λίπος (θέλουμε να φύγουν τα περισσότερα λιπαρά από την πέτσα, το “κακό λάδι”). Καλό είναι να έχουμε βάλει ένα ταψί με μια λαδόκολλα από κάτω για να μην πέσουν λάδια στον φούρνο. Έπειτα από 30 λεπτά βγάζουμε τις φτερούγες από τον φούρνο και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε την σάλτσα BBQ και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε η σως να πάει παντού.
Αφαιρούμε από το ταψί με την λαδόκολλα το “κακό λάδι” και τοποθετούμε πάλι τις φτερούγες πάνω στη σχάρα. Καλό είναι να βάλουμε ξανά το ταψί με νέα λαδόκολλα από κάτω.
Ψήνουμε για ακομά 10-15 λεπτά στον φούρνό ή 5 λεπτά στο γκριλ μέχρι να πάρουν οι φτερούγες ένα καραμελένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές. Εναλλακτικά τις ψήνουμε στα κάρβουνα, αλείφοντάς τες όλη την ώρα με ένα πινέλο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φτερούγες κοτόπουλου με γλάσο βαλσάμικου με μέλι

Υλικά:
1/4 φλ σάλτσα σόγιας, 1/3 φλ κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, 6 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για ψητά, 40 μικρές φτερούγες κοτόπουλου

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, την κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι και το μείγμα μπαχαρικών για ψητά. Προσθέτουμε τις φτερούγες στο μείγμα και αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C. Απλώνουμε τις φτερούγες σε ένα ταψί και ψήνουμε για 25 λεπτά. Όση ώρα ψήνονται, τις περνάμε με ένα πινέλο με την υπόλοιπη μαρινάδα για να γλασαριστούν. Αποσύρουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v