Εύκολες και γρήγορες συνταγές με ρύζι

Θεωρείς το ρύζι βαρετό; Αυτές οι πεντανόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη.
Εύκολες και γρήγορες συνταγές με ρύζι
Ρεβιθόρυζο

Υλικά:
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κουρκουμά, ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 800 γρ. νερό, 600 γρ. ρεβίθια που έχουν μουλιάσει για 12 ώρες

Για το σερβίρισμα: 1 κ.σ. βασιλικό, φέτες από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δεντρολίβανο

Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη, το κύμινο, τον κουρκουμά, το ξύσμα από το λεμόνι, το ρύζι, το νερό, τα ρεβίθια, τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Καλύπτουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με βασιλικό ψιλοκομμένο, φέτες από λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και δεντρολίβανο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Τηγανιτό ρύζι με κιμά και λαχανικά

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 αβγά, 400 γρ. κιμά χοιρινό, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, ½ φλ. κρασί λευκό ξηρό, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, ½ κ.γ. κόλιανδρο, ½ κ.γ. μπαχάρι, 5 φλ. ρύζι μαγειρεμένο σπυρωτό, 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 2 καρότα τριμμένα, 1 κ.σ. βούτυρο, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τα αβγά. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και αμέσως μετά αρχίζουμε να ανακατεύουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να μαγειρευτούν τα αβγά και να διαλυθούν. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.

Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο, μπαχάρι και νερό μέχρι να καλυφθεί ο κιμάς. Μαγειρεύουμε για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σάλτσα σόγιας, τα καρότα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μαγειρεμένα αβγά. Ανακατεύουμε ξανά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου 

Κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

Υλικά:
1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 2 πράσα, 2 καρότα, 1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι, 1 μικρό σφιχτό λάχανο, 1 φλ. ρύζι για πιλάφι, 2 λεμόνια, λίγο άνηθο, λίγο μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, ρίχνουμε και ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά περίπου. Βγάζουμε με μία τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος, και το διατηρούμε ζεστό.

Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και το σέλερι (ή την σελινόριζα). Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κοκκινίσει το λάδι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά επιπλέον. Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια .

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα ποτήρι). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά. Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και το κοτόπουλο πάνω πάνω. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις . Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα. Σερβίρουμε με γιαούρτι (προαιρετικά).

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Ρύζι με τόνο

Υλικά:
1 κούπα ρύζι μπασμάτι, 1 κούπα λαχανικά ανάμικτα κατεψυγμένα (αρακά, καρότο, φασολάκια...), 2 κούπες νερό, 1 τόνος (σε λάδι ή νερό), 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 6 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι και τα λαχανικά με τις 2 κούπες νερό και αλάτι να βράσουν, μέχρι το ρύζι να πιει τα υγρά. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και στραγγίζουμε τον τόνο από το νερό ή το λάδι και τα αφήνουμε σε 1 πιάτο. Όταν το ρύζι μαγειρευτεί σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον τόνο με το κρεμμυδάκι το ψιλοκομμένο. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα υλικά να αναμιχτούν σωστά και στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι και λίγο λάδι.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v