Οι λόγοι που πρέπει πάντα να έχεις μούρα στην κατάψυξη

Από smoothies και γιαούρτια μέχρι σάλτσες και γλυκά, τα κατεψυγμένα μούρα είναι ο πιο εύκολος και υγιεινός τρόπος να βάλεις γεύση και χρώμα στην καθημερινότητά σου.

Οι λόγοι που πρέπει πάντα να έχεις μούρα στην κατάψυξη

Είναι μικρά, πολύχρωμα και γεμάτα αντιοξειδωτικά. Τα μούρα – βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κράνα και σμέουρα – είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές που μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου. Κι αν νομίζεις ότι πρέπει να τα αγοράζεις φρέσκα και πανάκριβα, έχουμε καλά νέα: τα κατεψυγμένα μούρα κρατούν όλα τους τα θρεπτικά συστατικά, κοστίζουν λιγότερο και μεταμορφώνουν το πρωινό, το σνακ και τα γλυκά σου σε απόλαυση, εύκολα και γρήγορα.

Είναι θρεπτικά όσο και τα φρέσκα

Τα κατεψυγμένα μούρα δεν είναι «δεύτερη επιλογή». Καταψύχονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρώντας σχεδόν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους: βιταμίνη C, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά. Κοινώς, έχουν όλη τη διατροφική αξία των φρέσκων, χωρίς τον κίνδυνο να σαπίσουν στο ψυγείο σε δύο μέρες.

Είναι ό,τι πρέπει για smoothies και πρωινά

Ρίξε μια χούφτα μούρα στην κατάψυξη, και έχεις έτοιμη βάση για smoothie όποτε θες, χωρίς να προσθέσεις πάγο ή ζάχαρη. Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι, βρώμη, γάλα αμυγδάλου ή ακόμα και σε overnight oats. Αν θες κάτι πιο… γκουρμέ, άφησέ τα να ξεπαγώσουν ελαφρά και πρόσθεσέ τα σε pancakes ή cheesecake.

Δίνουν χρώμα και αντιοξειδωτική δύναμη

Το έντονο χρώμα των μούρων δεν είναι τυχαίο. Οι φυσικές χρωστικές τους, οι ανθοκυανίνες, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν την καρδιά, τον εγκέφαλο και το δέρμα σου, βοηθώντας στη μείωση του οξειδωτικού στρες που συνδέεται με τη γήρανση.

Σώζουν κάθε γλυκό της τελευταίας στιγμής

Έχεις απρόσμενους καλεσμένους ή λιγούρα για κάτι γλυκό; Τα κατεψυγμένα μούρα σώζουν την κατάσταση: λίγα λεπτά σε ένα κατσαρολάκι με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και έχεις μια τέλεια σως για pancakes, παγωτό ή γιαούρτι. Αν πάλι τα ψήσεις λίγο στον φούρνο με crumble βρώμης, έχεις έτοιμο επιδόρπιο χωρίς κόπο.

Είναι πολυχρηστικά και οικονομικά

Με ένα σακουλάκι κατεψυγμένα μούρα έχεις πρώτη ύλη για δεκάδες συνταγές: smoothies, μαρμελάδες, muffins, σάλτσες για κρέας ή σαλάτες. Κρατούν μήνες στην κατάψυξη, οπότε δεν πετάς τίποτα και εξοικονομείς χρήματα, ειδικά αν αγοράζεις φρούτα εποχής και τα καταψύχεις μόνος/η σου.

Extra tip

Αν τα θέλεις να φαίνονται πιο «φρέσκα» στα πιάτα σου, άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά ή ρίξε τα κατευθείαν σε καυτό χυλό ή βρώμη για να λιώσουν φυσικά και να απελευθερώσουν τα χρώματά τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v