Τι να κάνεις με τα φαγητά που περίσσεψαν

Τα περισσεύματα δεν χρειάζεται να καταλήγουν στα σκουπίδια. Με λίγη φαντασία γίνονται νέα, πεντανόστιμα και δημιουργικά φαγητά.

Τι να κάνεις με τα φαγητά που περίσσεψαν

Τα περισσεύματα στην κουζίνα δεν είναι ντροπή, ούτε είναι για πέταμα, είναι μια γευστική ευκαιρία. Με λίγη φαντασία, ό,τι έμεινε από το χθεσινό τραπέζι μπορεί να γίνει ένα εντελώς νέο πιάτο, χωρίς κόπο και χωρίς σπατάλη, με zero waste φιλοσοφία. 

Πρώτα η σωστή συντήρηση

Μοίρασε το φαγητό σε ρηχά δοχεία και βάλ’ το στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες. Έτσι αποφεύγεις την αλλοίωση και το διατηρείς φρέσκο για τρεις έως τέσσερις ημέρες. Αν δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις σύντομα, πάγωσέ το σε μικρές μερίδες για να ξεπαγώνεις μόνο όσο χρειάζεσαι. Στο ζέσταμα, προτίμησε μέτρια ένταση, ώστε να μη στεγνώνει ή καίγεται. Αν χρησιμοποιείς φούρνο μικροκυμάτων, σκέπασε το φαγητό με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας. Όταν πρόκειται για ζύμες, πίτες ή κρούστες, βάλε τες στον κανονικό φούρνο ή στην τοστιέρα για να παραμείνουν τραγανές.

Μαγείρεψε έξυπνα για να έχεις «βάσεις»

Ένα απλό ψητό κοτόπουλο μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα σαλάτα, σάντουιτς ή ένα πιάτο με ρύζι και λαχανικά. Τα κεφτεδάκια μεταμορφώνονται εύκολα σε μακαρόνια με σάλτσα, ενώ το χοιρινό ή το μοσχάρι της κατσαρόλας γίνεται γέμιση για πίτες, πατάτες φούρνου ή πίτα του βοσκού με πουρέ από πάνω. Το μυστικό είναι να μαγειρεύεις απλά και να δίνεις γεύση αργότερα: με λίγο λάδι, λεμόνι ή διαφορετική σάλτσα, το ίδιο υλικό αποκτά νέα ζωή.

Πώς να τα μεταμορφώσεις

Το ρύζι της προηγούμενης ημέρας γίνεται υπέροχο τηγανητό με αυγό, λαχανικά και λίγη σόγια. Οι πατάτες μετατρέπονται σε ομελέτα, κροκέτες ή γεμιστά πιτάκια. Τα λαχανικά που έχουν μαραθεί ελαφρά γίνονται βελουτέ σούπα ή μπαίνουν σε πίτα με φύλλο ή ζύμη. Αν σου έχει μείνει σάλτσα ντομάτας, πρόσθεσε λίγο ζωμό και μικρά ζυμαρικά και φτιάξε μια απλή σούπα. Οι σάλτσες κρέατος γίνονται εξαιρετική βάση για φαγητά του φούρνου ή μακαρονάδες. Μικρά κομμάτια κρέατος μπορούν να μπουν σε ψωμάκι με λίγο τυρί και να ψηθούν ως ζεστά σάντουιτς.

Και φυσικά, τίποτα δεν πάει χαμένο πάνω σε μια πίτσα ή πίτα. Άνοιξε ζυμάρι ή βάλε έτοιμη βάση, ρίξε ό,τι έχεις από λαχανικά, τυριά, αλλαντικά ή σάλτσες και ψήσε μέχρι να ροδίσει.

Όταν έχεις «λίγα από όλα»

Τα «ξεσκαρταρίσματα» του ψυγείου δίνουν τις πιο δημιουργικές ιδέες: μια σούπα με ό,τι λαχανικό περίσσεψε, ένα ταψί με στρώσεις από κρέας, λαχανικά και πουρέ, ή μια απλή ομελέτα γεμάτη γεύση. Τα ζυμαρικά που έμειναν ψήνονται στον φούρνο με λίγη φέτα ή τριμμένο τυρί και αυτομάτως… φρεσκάρονται.

Η κατάψυξη είναι σύμμαχος

Κατάψυξε σε μικρές μερίδες, ώστε να βγάζεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι κάθε φορά. Οι σούπες, οι σάλτσες και τα μαγειρευτά διατηρούνται εξαιρετικά και, όταν ξεπαγώσουν, ξαναζωντανεύουν με μια σταγόνα ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο μυρωδικό. Αν έχεις περισσεύματα κρέατος, χώρισέ τα με λίγο ζωμό ή σάλτσα για να μη στεγνώσουν.

Το αυγό, ο απόλυτος μεταμορφωτής

Ένα αυγό μπορεί να σώσει τα πάντα: πάνω σε ρύζι, σε πατάτες, σε λαχανικά ή σε σάλτσα, δίνει ξανά νοστιμιά (και πρωτεΐνη).

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v