Εύκολες και γρήγορες συνταγές με ντομάτα

Η τέλεια εποχή για να φας ντομάτα είναι εδώ, κι εμείς έχουμε πέντε τέλειες, εύκολες και γρήγορες συνταγές για να το γιορτάσουμε.
Εύκολες και γρήγορες συνταγές με ντομάτα
Αυγά με ντομάτα
Υλικά: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1/2 κόκκινη και 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες σε καρέ, 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4- 6 αυγά, 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα), λίγο κύμινο και λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση: Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα και τη ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή λίγο μπούκοβο. Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγα τρίμματα φέτας.
Σπάμε τα αυγά ένα ένα μέσα στη σάλτσα με τη ντομάτα. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν μέσα στην σάλτσα για λίγα λεπτά. Ανάλογα αν προτιμάτε τον κρόκο μελάτο ή σφιχτό παρατείνετε ή μειώνετε τον χρόνο μαγειρέματος.
Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών.
Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


Μακαρονοσαλάτα με βασιλικό, φέτα και ντοματίνια
Υλικά:
500γρ. (1 πακέτο) κοχυλάκια, 200γρ. φέτα τριμμένη, 1 φλιτζ. βασιλικός ψιλοκομμένος, ½ φλιτζ. δυόσμος ψιλοκομμένα φύλλα, 20 ντοματίνια, ½ φλιτζ. Ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξύδι, αλάτι, μιξ μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
Εκτέλεση:
Βάζουμε νερό σε κατσαρόλα. Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε αλάτι και τα κοχυλάκια και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε στον αναγραφόμενο χρόνο που γράφει το πακέτο και κρυώνουμε τα κοχυλάκια με τρεχούμενο νερό.

Προσθέτουμε σε σαλατιέρα τα ζυμαρικά, τη φέτα και τα μυρωδικά. Αναμειγνύουμε με σύρμα σε μπολ το ελαιόλαδο με το ξύδι. Καρυκεύουμε με αλάτι και μιξ μπαχαρικών για μπάρμπεκιου τα ζυμαρικά και προσθέτουμε το μείγμα ελαιόλαδου. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε προαιρετικά τη σαλάτα για 30 λεπτά στο ψυγείο για να πάρουν περισσότερη γεύση τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε προσθέτοντας τα ντοματίνια στη σαλάτα.
Η συνταγή είναι από εδώ  

Ντοματόρυζο με βασιλικό και φέτα
Υλικά:
50 ml ελαιόλαδο, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες, ½ κ.σ. ντοματοπελτές, 350 γρ.ρύζι Καρολίνα, 3 ώριμες μέτριες ντομάτες, χοντροτριμμένες, 500 ml νερό, αλάτι κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση, 40 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, 2 κ γ. ξερό βασιλικό, τυρί φέτα σε κομμάτια
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον ντοματοπελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1 – 2 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 περίπου λεπτό, ίσα να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες και 500 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 15 – 20 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα από τα υγρά, αλλά να παραμείνει ζουμερό. Ρίχνουμε πάνω από το ρύζι τα κομμάτια του βουτύρου και το ξερό βασιλικό. Αφαιρούμε το σκόρδο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με τα κομμάτια φέτας και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Ντοματίνια στον φούρνο με μαραθόσπορο
Υλικά:
500 γρ. τοματίνια, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη λευκή, 1 μεγάλη κ.σ. μαραθόσπορο, πιπέρι, 1 στικ βανίλιας
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ, προσθέτουμε λάδι, ζάχαρη, πιπέρι και μαραθόσπορους. Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και μαρινάρουμε με όλα τα υλικά για 2 ώρες. Κόβουμε τη βανίλια στη μέση. Με ένα μικρό μαχαιράκι βγάζουμε τα σποράκια και τα μεταφέρουμε και αυτά μέσα στη μαρινάδα. Σε ένα ταψί βάζουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω προσεκτικά τα τοματίνια. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη 
 
Ντοματοκεφτέδες «της τεμπέλας»
Υλικά:
5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές, πλυμένες και ψιλοκομμένες, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη, 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος, 1 αυγό, 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις ντομάτες σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, το αυγό, το κεφαλοτύρι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο και το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ένα αραιό μείγμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά από το μείγμα. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες να ροδίσουν περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους ντοματοκεφτέδες σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v