5 λαχταριστές και γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές

Επειδή κανείς δεν θέλει να περνά τα καλοκαίρια στην κουζίνα του, ιδού πέντε εύκολες και γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές.
5 λαχταριστές και γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές

Γεμιστά του πεντάλεπτου
Υλικά:5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές), 5 πιπεριές, 2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, 10 κ.σ. ρύζι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1/2 ματσάκι δυόσμο, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 φλ. Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση:
Για αυτά τα εύκολα και γρήγορα γεμιστά, ετοιμάζουμε πρώτα τα λαχανικά μας. Κόβουμε το καπάκι από την πιπεριά και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Αφαιρούμε το καπάκι και από την ντομάτα και με κουτάλι, αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα.

 Για τη γέμιση: Στραγγίζουμε τα ζουμιά της ντομάτας και τους σπόρους και βάζουμε στο μπλέντερ την ψίχα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τ’ αλέθουμε. Τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το ρύζι (10 κ.σ. όσα είναι και τα λαχανικά μας). Προσθέτουμε αλάτι – πιπέρι, τα 3/4 φλ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. Γεμίζουμε τα γεμιστά κατά τα 3/4.

Σκεπάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με τα καπάκια τους. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά στους 180 βαθμούς C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

 

Λιγκουίνι με λαχανικά και τυρί κρέμα
Υλικά: 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό, 3-4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, 1 φλ. ψιλοκομμένο βούτυρο, 800 γρ. μακαρόνια φιογκάκια, 800 γρ. φρέσκο σπανάκι, 3 κρεμμύδια, 100 γρ. τυρί κρέμα

Εκτέλεση: Ρίχνουμε στο μπλέντερ το τυρί κρέμα, τον μαϊντανό, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι. Τα λιώνουμε και μετά τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ενδιάμεσα, βράζουμε νερό για τα μακαρόνια.
Πλένουμε καλά το σπανάκι, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα λαχανικά με ελάχιστο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά, ίσα-ίσα για να μαραθούν. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Σερβίρουμε σε πιατέλα, πρώτα τα μακαρόνια και από πάνω τα λαχανικά.
Τη συνταγή εντοπίσαμε εδώ 

 Καλοκαιρινή σαλάτα με αγγούρια και κολοκυθάκια
Υλικά: 50 γρ. κουκουνάρι, 3 φέτες ψωμί του τοστ, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι, ρίγανη, ξερή, 2 κολοκυθάκια, 2 αγγούρια, χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, 50 γρ. ρόκα, 100 γρ. κατσικίσια φέτα, ¼ ματσάκι δυόσμο, 400 γρ. σπιτική σάλτσα βινεγκρέτ (δείτε πώς θα τη φτιάξετε εδώ)

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κουκουνάρι και αφήνουμε για 2-4 λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί. Αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το ψωμί σε κύβους 2 εκ. και το βάζουμε σε ένα μπολ με το ελαιόλαδο, το ⅓ από το αλάτι, το ⅓ από το πιπέρι και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε να πάει το ελαιόλαδο παντού και απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν και να σκληρύνουν. Αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα πίλερ κόβουμε λεπτές φέτες από τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το υπόλοιπο αλάτι, πιπέρι και τη ρόκα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε στην πιατέλα μας.
Κόβουμε τη φέτα σε κύβους 1 εκ. και απλώνουμε στην πιατέλα μαζί με τους κύβους του ψωμιού (κρουτόν) και το κουκουνάρι. Διακοσμούμε με τα φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε με τη σπιτική σάλτσα βινεγκρέτ.
(*) Αν δεν θέλουμε να σερβίρουμε τη σαλάτα άμεσα κόβουμε τα κολοκυθάκια και τα αγγούρια σε λεπτές λωρίδες και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό και πάγο ώστε να είναι καλυμμένα.
Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

 Φακοσαλάτα με φέτα και ελιές
Υλικά: 2 φλ. φακές, κατά προτίμηση χοντρές, 2 φύλλα δάφνης, 2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες, 1/2 κ.γλ. ξερή ρίγανη, τριμμένη, 1 μικρό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ, 10 μικρά ντοματίνια, κομμένα στα δύο, 150 γρ. φέτα, κομμένη σε μικρούς κύβους, 2 κ.σ. δυόσμος φρέσκος, ψιλοκομμένος ή 1 κ.γλ. ξερός τριμμένος, τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα, 12 ελιές Καλαμών, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένες σε μικρότερα κομμάτια
Για τη σάλτσα: 80 ml ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί, 1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη (ή όσο θέλουμε), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές σε νερό χωρίς αλάτι με τα δαφνόφυλλα δάφνης, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τη ρίγανη για περίπου 25 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε τα φύλλα δάφνης και το σκόρδο. Τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Σάλτσα: Στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι με καπάκι που κλείνει καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το πολτοποιημένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε καλά για να ενωθούν τα υλικά της σάλτσας. Περιχύνουμε τη φακή, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο και προσθέτουμε τα ντοματίνια, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις ελιές και τη φέτα. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
(*)Για πιο χορταστικό αποτέλεσμα, μπορούμε να βράσουμε ξεχωριστά σε αλατισμένο νερό 1 φλιτζάνι ρύζι της αρεσκείας μας (σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία) και να το ανακατέψουμε με τις φακές τη στιγμή που βάζουμε το ντρέσιγκ.
Η συνταγή είναι από εδώ 


Τορτελίνια με σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά: 1 πακέτο τορτελίνια ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας, 250 γρ μπέικον ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. γιαούρτι, ½ φλ. Κεφαλοτύρι τριμμένο, 1 αυγό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι-πιπέρι, ½ κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά), μαϊντανός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το μπέικον στις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με την μισή ποσότητα κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο. Χτυπάμε το αυγό και το προσθέτουμε στο μπολ με το γιαούρτι. Προσθέτουμε το μπέικον κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό τα τορτελίνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία τους. Αφού βράσουν τα σουρώνουμε (κρατάμε το νερό) και τα ξαναβάζουμε στην ζεστή κατσαρόλα πάνω στην φωτιά προσθέτοντας το μείγμα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε και προσέχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια (γιατί δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή η σάλτσα).
Αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά προσέχοντας να έχει λίγο ζουμάκι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό και με κεφαλοτύρι τριμμένο.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v