15 χαζοί μύθοι για την μαγειρική

Κάποιες πληροφορίες σχετικά με την μαγειρική… τις μάθαμε λάθος. Και ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας.
15 χαζοί μύθοι για την μαγειρική
Εσύ πιστεύεις ακόμα ότι ο φούρνος μικροκυμάτων είναι κακός, επειδή καταστρέφει τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού; Ή μήπως ξεπλένεις τα μακαρόνια σου μετά το μαγείρεμα; Κυκλοφορούν αρκετές ψευδείς πληροφορίες εκεί έξω σχετικά με την μαγειρική, και αποφασίσαμε να ανακαλύψουμε κι εμείς πού κάναμε λάθος.

 
Τα μικροκύματα καταστρέφουν θρεπτικά συστατικά
Κι όμως, όχι. Για την ακρίβεια, ο φούρνος μικροκυμάτων εκθέτει το φαγητό σε χαμηλότερης έντασης θερμότητα σε σχέση με τον κανονικό φούρνο ή με το βράσιμο, άρα χάνονται λιγότερα θρεπτικά συστατικά.

 
Τα ζυμαρικά πρέπει να ξεπλένονται μετά τον βρασμό
Ναι,αν τα ξεπλύνουμε με κρύο νερό, σταματά απότομα η διαδικασία του μαγειρέματος, άρα τα ζυμαρικά μας δεν θα μαλακώσουν περισσότερο και εκτός της κατσαρόλας. Έτσι, όμως, χάνεται το άμυλο που θα βοηθήσει την σάλτσα να κολλήσει πάνω τους, στερώντας και αρκετή γεύση.

 
Η μαγειρική σόδα δεν χαλάει ποτέ
Όχι. Δεν πρόκειται να πάθεις και κάτι, δηλαδή, αλλά καλό είναι να την αντικαθιστάς κάθε εξάμηνο—άντε, χρόνο.

 
Το καλοψημένο κρέας είναι πιο ασφαλές
Όχι, και όχι. Εκτός του ότι το κόκκινο κρέας όταν μαγειρεύεται πολύ αποκτά χάλια υφή, αποκτά και ορισμένες ουσίες λόγω της πολύ υψηλής θερμοκρασίας που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Γι’ αυτό και μια καλή μπριζόλα πρέπει να τρώγεται medium-rare.

 
Πρέπει να αφαιρούμε πάντα την πέτσα από το κοτόπουλο
Το ότι δεν είναι καλό να την τρώμε, επειδή είναι γεμάτη κακά λιπαρά δεν σημαίνει ότι δεν παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μαγείρεμα. Για την ακρίβεια, το να βάζουμε τα μυρωδικά μας μέσα από την πέτσα είναι εγγύηση για πεντανόστιμο κοτόπουλο.

 
Το αλάτι μειώνει τον χρόνο βρασμού στα ζυμαρικά
Ναι, αλλά σε τόσο μικρό βαθμό, που είναι αμελητέο. Για να μειώσουμε σημαντικά το πόση ώρα χρειάζονται τα ζυμαρικά για να βράσουν, πρέπει να ρίξουμε τόσο αλάτι στο νερό, που τα ζυμαρικά μας μετά δεν θα τρώγονται.

 
Οι ωμές ντομάτες είναι πιο υγιεινές από τις μαγειρεμένες
Όχι. Οι μαγειρεμένες ντομάτες, για την ακρίβεια, έχουν περισσότερο λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες.

 
Τα μανιτάρια δεν χρειάζονται ξέπλυμα
Τα μανιτάρια φυτρώνουν στο χώμα, συνεπώς χρειάζονται καθάρισμα. Ναι, δεν είναι καλή ιδέα να τα βρέξουμε γιατί η υφή τους θα γίνει αηδιαστική, αλλά μπορούμε να σκουπίσουμε το πάνω μέρος με ένα ελαφρώς νωπό πανί.

 
Πρέπει να ανακατεύουμε το αλεύρι
Εδώ δεν ξέρουμε ειλικρινά γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι αχρείαστο. Αν το αλεύρι μας κολλάει ή πέφτει στο μπολ σε… κομμάτια, ήρθε η ώρα να αγοράσουμε καινούριο αλεύρι.

 
Το κόκκινο υγρό από το κόκκινο κρέας είναι αίμα (άρα σημαίνει ότι δεν μαγειρεύτηκε)
Το ροζ-κόκκινο αυτό υγρό, για την ακρίβεια, είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στους μυϊκούς ιστούς του ζώου και τρέχει προς τα έξω όταν το μαγειρεύουμε. Ονομάζεται μυογλοβίνη, και είναι 100% ασφαλής για κατανάλωση.

 
Μπορείς να μαλακώσεις το βούτυρο στα μικροκύματα
Δηλαδή, μπορείς, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Θα λιώσει σε κάποιες περιοχές, άλλες θα μείνουν ανέγγιχτες, και γενικά η υφή του δεν θα είναι ιδανική. Το βούτυρο πρέπει πάντα να μαλακώνει σιγά-σιγά, σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Όλα τα αλάτια είναι το ίδιο

Μεγάλο όχι. Το κλασικό, επιτραπέζιο αλάτι είναι πολύ πιο ισχυρό σε γεύση από το θαλασσινό, επειδή περιέχει περισσότερη ποσότητα αλατιού, μιας και οι κόκκοι του είναι μικρότεροι.

 

Το λάδι δεν αφήνει τα μακαρόνια να κολλήσουν

Στην πραγματικότητα, το να ανακατεύεις πού και πού τα μακαρόνια σου είναι αρκετό. Το λάδι θα μείνει στην επιφάνεια και δεν θα επηρεάσει τίποτα… μέχρι να έρθει η ώρα να στραγγίσεις τα μακαρόνια, να κολλήσει πάνω τους και μετά να μην αφήσει την σάλτσα να τα δέσει σωστά.

 

Μπορείς να ρίξεις μπαχαρικά στο φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος

Μπορείς, αλλά δεν θα έχεις την επιθυμητή γεύση, καθώς οι απαραίτητες χημικές αντιδράσεις δεν θα συμβούν. Τα μπαχαρικά μπαίνουν νωρίς.

 

Τις μπριζόλες τις γυρνάμε μόνο μια φορά

Ναι, καλά. Άσε τι έχεις ακούσει από τους ειδικούς που έχουν κάνει το ψήσιμο τέχνη. Εσύ θες να φτιάξεις μια νόστιμη μπριζόλα, και για να σιγουρευτείς ότι έχει μαγειρευτεί όσο θέλεις από κάθε πλευρά, μπορείς να την γυρίσεις όσο θέλεις.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v