Τι να μαγειρέψω αύριο;

Πελαγώνεις στην σκέψη τι θα μαγειρέψεις αύριο; Έχουμε πέντε εύκολες, γρήγορες και κυρίως πεντανόστιμες συνταγές.
Τι να μαγειρέψω αύριο;

Κοτόπουλο με κόλιανδρο

Υλικά:
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 μπουτάκια κοτόπουλου, ½ κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. πιπέρι, 1 κρεμμύδι ξερό, 2 σκ. Σκόρδο, ½ κ.γ. κύμινο, 500 γρ. νερό, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 100 γρ. κόκκινα φασόλια, κονσέρβα, 100 γρ. καλαμπόκι, κονσέρβα, 2 κ.σ. χυμό λάιμ, ½ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα: φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος, φέτες από λάιμ, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου, και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά για 5-6 λεπτά ακόμα.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στην κατσαρόλα, τα αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, και στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και το κύμινο. Ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, ρίχνουμε το νερό, και μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε το ρύζι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να ψηθούν όλα τα υλικά μαζί για άλλα 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά (ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι).
Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον χυμό λάιμ και το ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Σερβίρουμε με φύλλα φρέσκου κόλιανδρου, τις φέτες από λάιμ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Η συνταγή είναι από τον Άκη Πετρετζίκη

Λαζάνια με κεφτεδάκια και μπεσαμέλ φέτας

Υλικά:
18 λαζάνια, 1/2 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο, 300 γραμ. φρέσκο τυρί κρέμα
Για τους κεφτέδες: 500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο, 4 κ.σ. τρίμμα φρυγανιάς, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, 1 κιλό ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μπεσαμέλ φέτας: 4 κ.σ. βούτυρο, 3 κ.σ. αλεύρι, 1 κ. γάλα, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 100 γραμ. ανθότυρο, 200 γραμ. φέτα Χωριό, 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε πρώτα τις ντομάτες με το ελαιόλαδο για 15′ και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μπολ καθώς και 4 κ.σ. σάλτσα ντομάτας. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις αφρίσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ψήνουμε για 2′, ανακατεύοντας, σταδιακά εκτός φωτιάς ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα. Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε να πήξει. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα τυριά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κρατάμε τη μισή κρέμα για την επιφάνεια.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζουμε 4 κ.σ. σάλτσα ντομάτα. Στρώνουμε 6 λαζάνια. Βάζουμε λίγη κρέμα φέτας και πλάθουμε ακανόνιστους μικρούς κεφτέδες. Τους σκορπάμε στην επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας και λίγο τυρί κρέμα εδώ κι εκεί. Κάνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά, κεφτέδες, σάλτσα ντομάτας και τυρί κρέμα. Στρώνουμε τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25′ στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ επιπλέον. Προσοχή, όταν ξεσκεπάσουμε, το κάνουμε σίγα σιγά για να μη χαλάσουμε την κρούστα. Αφήνουμε να σταθούν τα λαζάνια για 15′ και κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πατατοσαλάτα με μπέικον, φασκόμηλο και σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
Για τη σαλάτα: 6 φέτες μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια, 650 γρ. πατάτες baby, πλυμένες, 1 φλ. φύλλα φασκόμηλου, φρέσκο, 1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε φέτες, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα, 1 κ.σ. μουστάρδα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσουμε έξτρα λιπαρή ουσία μαγειρεύουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και να αποβάλλει αρκετό από το λίπος του. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, κόβουμε σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες με τη φλούδα και τις σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το φασκόμηλο. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε με κρυώσουν, τις κόβουμε σε κομμάτια, όπως είναι με τη φλούδα, και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τα φύλλα του φασκόμηλου. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μπέικον, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε διάσπαρτα μεγάλες κουταλιές από τη σως γιαουρτιού και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα , τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Πιλάφι με μυρωδικά, σπανάκι και καρύδια

Υλικά:
250 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, 1/3 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος, 1/4 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1/4 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 1/4 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος, 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 250 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο, 100 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη, ο χυμός 1 λεμονιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 50 γρ. σουσάμι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 1-2 λεπτά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα καρύδια για 2-3 λεπτά, να βγάλουν το λάδι τους. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε 750 ml ζεστό νερό, ανακατεύοντας. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα για να απορροφήσει τους υδρατμούς και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ

Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρόνι

Υλικά:
1.000 γρ. χταπόδι, 80 γρ. ελαιόλαδο, 300 γρ. κρεμμύδι, σε ψιλοκομμένο καρέ, 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 50 γρ. πελτές ντομάτας, 350 γρ. κόκκινο κρασί, 500 γρ. ντομάτα κονκασέ, 500 γρ. μακαρόνι κοφτό, 20 γρ. ούζο, 400 γρ. νερό, 2 γρ. δενδρολίβανο, 2-3 κλωνάρια περίπου, 1 δάφνη, 15 γρ. αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι μέχρι να πάρει έντονο χρώμα. Αποσύρουμε το χταπόδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να πάρει χρώμα και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει, τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου.

Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το ούζο, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και το νερό. Αλατίζουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.

Προσθέτουμε το μακαρόνι και αν χρειαστεί χλιαρό νερό και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί σκεπασμένο μέχρι να είναι έτοιμο το μακαρόνι. Διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και προσθέτουμε πιπέρι.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v