Συνταγές για να γίνει το κοτόπουλο… λουκούμι

Δώστε τέλος στο σκληρό κοτόπουλο με αυτές τις λαχταριστές συνταγές που το μετατρέπουν σε λουκούμι.
 

Συνταγές για να γίνει το κοτόπουλο… λουκούμι

Μπουτάκια κοτόπουλο στη γάστρα

Υλικά: 5 μπουτάκια κοτόπουλου μεσαίου μεγέθους, 1-2 κουταλιές ξύδι (για το ξιδόνερο), ½ -3/4 κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, 2 μέτριες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι

Επιλογή από: θυμάρι, ρίγανη, μπούκοβο, κουρκουμά, κύμινο ή ό,τι συνδυασμό τους μας αρέσει

Προαιρετικά: 1 κουταλάκι μέλι στο μείγμα του γιαουρτιού, πιπεριές και μανιτάρια.

Εκτέλεση: Βάζουμε τα μπουτάκια σε ξιδόνερο για 20 λεπτά πάνω κάτω. Τα ξεπλένουμε καλά, τα αλατίζουμε και τα στρώνουμε στη γάστρα με την πλευρά του δέρματος προς τα πάνω.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο , το μέλι (αν βάλουμε) και όποιο μπαχαρικό προτιμάμε και αλείφουμε με το μείγμα τα μπουτάκια , να πάει παντού. Αφήνουμε να μείνει άλλο ένα μισάωρο.

Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε το κρεμμύδι σε όγδοα και το σπρώχνουμε εδώ κι εκεί στη γάστρα. Κόβουμε και τις ντομάτες σε φέτες και τις απλώνουμε πάνω από τα μπουτάκια. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλάτι τις φέτες της ντομάτας. Αν βάλουμε λαχανικά τα αραδιάζουμε κι αυτά πάνω και ενδιάμεσα στα μπουτάκια. Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.

Ανοίγουμε τη γάστρα και αδειάζουμε σχεδόν όλα τα υγρά που έχουν προκύψει σε μια κατσαρόλα. Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο, ξεσκέπαστη αυτή τη φορά και ψήνουμε για άλλη μια ώρα, να ροδίσουν τα μπουτάκια και να γίνει τραγανή η κρούστα τους. Θα πρέπει να ξεκολλά το κρέας από τα κόκαλα με το άγγιγμα του πιρουνιού.

Σερβίρουμε το ψητό μας με τηγανητές πατάτες και χρησιμοποιούμε το ζουμί που τραβήξαμε για ένα πολύ νόστιμο πιλαφάκι ή για να μαγειρέψουμε κάποιο ζυμαρικό.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο στη λαδόκολλα με κεφαλοτύρι και πιπεριές

Υλικά: 1 κοτόπουλο 1½ κιλό τεμαχισμένο σε 6 μερίδεςμ 1 κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα καρέ, 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μεγάλα καρέ, 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μεγάλα καρέ, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. μουστάρδα, 200 γραμ. κεφαλοτύρι γλυκό, κομμένο σε καρέ, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. κρασί λευκό ξηρό, 1 κ.γλ. φρέσκια ρίγανη, 1 κ.γλ. φρέσκο θυμάρι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 6 μεγάλες λαδόκολλες, σπάγκο

Εκτέλεση: βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη λεκάνη τις μερίδες του κοτόπουλου, τα κομμένα λαχανικά, τη μουστάρδα, το τυρί, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και σκεπάζουμε τη λεκάνη. Την αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε τα υλικά για να μαριναριστούν καλά. Απλώνουμε τις λαδόκολλες στο πάγκο και ισομοιράζουμε τα υλικά. Πιάνοντας τις άκρες διαγώνια κλείνουμε σε πουγκί τη λαδόκολλα. Δένουμε με σπάγκο.

Τοποθετούμε τα 6 πουγκιά σε λαμαρίνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 15΄.Κρατάμε το πουγκί πάνω από πιάτο και σκίζουμε με μαχαίρι τη βάση του. Αδειάζουμε το πουγκί. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Συνταγή από εδώ.

Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

Υλικά

Για το κοτόπουλο σοτέ: 40 γρ. ελαιόλαδο, 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες, 200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα, 150 γρ. κρασί λευκό, 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο, 100 γρ. μουστάρδα, 50 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 80 γρ. βούτυρο, 5 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο, 2 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Για τις ταλιατέλες βουτύρου: 120 γρ. βούτυρο, 600 γρ. ταλιατέλες, βρασμένες, 20 γρ. παρμεζάνα, αλάτι

Εκτέλεση: Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει καλά από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε και το σοτάρουμε για λίγο λιγότερο χρόνο από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάμε τα λίπη.

Βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με προσοχή ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ.

Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα δύο είδη μουστάρδας και το βούτυρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, προσθέτουμε τα βότανα και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

* Αν η σάλτσα είναι πιο πυκνή απ’ όσο θέλουμε μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζωμό κοτόπουλο.

Για τις ταλιατέλες βουτύρου: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε λίγο ζωμό κοτόπουλου και το βούτυρο. Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα βρασμένα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί το υγρό στο ¼ του αρχικού του όγκου. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v