Πώς θα φτιάξω ψωμί;

Αν θες να μάθεις να φτιάχνεις ψωμί, έχουμε βρει τρεις τέλειες συνταγές που θα σε ικανοποιήσουν. Και θα το έχεις φτιάξει και με τα χεράκια σου.

Ψωμί χωρίς ζύμωμα
Υλικά: 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 450 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι, 4 γρ. μαγιά ξηρή

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε ένα δυο τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι πολύ υγρή και θέλει γρηγοράδα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες).
Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα και ψήνουμε στους 230° C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. (Κοινώς, βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία άδεια πρώτα και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη.) Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα - περίπου 15 λεπτά ακόμα.
Η συνταγή από εδώ.

Βασική συνταγή για ψωμί
Υλικά: 1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό), 50 γρ. μαγιά, 1 κ.γλ. ζάχαρη, 3 κ.γλ. αλάτι, 2½ ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου), λίγο σουσάμι

Εκτέλεση: Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά να φουσκώσει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο. Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.
Η συνταγή από εδώ.

Ψωμί χωρίς γλουτένη
Υλικά: 340 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη, 1 κ.γ. σόδα μαγειρική, 1 1/2 κ.γ. αλάτι, 80 ml ελαιόλαδο, 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 100 ml μπίρα χωρίς γλουτένη

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C στον αέρα. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα σε ένα μεγάλο μπολ. Φτιάχνουμε ένα μικρό λάκκο στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το γιαούρτι που το έχουμε αραιώσει με τη μπίρα. Ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι για να ενωθούν τα υλικά και έπειτα ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε ένα καρβελάκι και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι από πάνω. Ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Η συνταγή από εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v