Πώς θα μαγειρέψω τις φακές;

Τα όσπρια γενικά είναι παράξενα στο μαγείρεμα, κι αυτός είναι ένας μικρός και περιεκτικός οδηγός για να φτιάξεις φακές.
 


Οι φακές είναι ένα όσπριο με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σίδηρο αλλά και φυτικές ίνες. Μπορούμε να τις φάμε είτε ως σούπα, είτε «στεγνές» σε μια σαλάτα. Ξέρουμε, όμως, ότι τα όσπρια είναι λίγο ιδιαίτερη κατηγορία όσον αφορά το μαγείρεμα, αφού πολλά από αυτά χρειάζονται αρκετές ώρες μούλιασμα πριν να είναι έτοιμα να μαγειρευτούν.

Ευτυχώς, και ξεκινάμε από εδώ, οι φακές δεν είναι τέτοιο όσπριο. Δεν θα χρειαστεί να τις μουλιάσετε σε νερό για να μαλακώσουν, καθώς μαγειρεύονται ακριβώς όπως είναι. Θα χρειαστεί, όμως, να τις ξεπλύνετε πριν τις μαγειρέψετε. Εναλλακτικά, στα μισά του μαγειρέματος, θα είναι καλό να αλλάξετε το νερό τους, αφού παρατηρήσετε ότι θα έχει πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα.

Ρίξτε τις φακές με το νερό στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσει σε μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία. Αφού το νερό βράσει, χαμηλώστε την θερμοκρασία και αφήστε τις να μαγειρεύονται. Μην ξεχάσετε να βάλετε το καπάκι στην κατσαρόλα.

Μην ξεχνάτε πως η αναλογία στο βράσιμο των φακών είναι η ίδια με αυτή του ρυζιού: 3 προς 1, δηλαδή τρεις κούπες υγρού (νερού ή ζωμού) για μία κούπα ωμών φακών. Οι κανονικές φακές (καφέ, μαύρες) χρειάζονται 15-20 λεπτά μαγειρέματος, ενώ οι μαλακές κόκκινες χρειάζονται μόλις 5-7 λεπτά.

Δεν είναι πάντα καλή ιδέα να αλατίζετε το νερό πριν μαγειρέψετε τις φακές, καθώς αυτό θα τις κάνει να παραμείνουν πιο σφιχτές. Συνεπώς, πειραματιστείτε με το αλάτι και επιλέξτε την υφή που σας αρέσει περισσότερο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μπαχαρικά ή μυρωδικά θέλετε στις φακές σας. Το απλό αλατοπίπερο και η ρίγανη τους ταιριάζουν πολύ, αλλά εξίσου ωραίο θα γίνει το πιάτο σας με την καυτερή γεύση της πάπρικα.

Δείτε και ένα πολύ εύκολο βίντεο για το πώς να βράζετε φακές, από τον Άκη Πετρετζίκη.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v