Πως να φτιάξω τα μανιτάρια

Στον φούρνο, στο τηγάνι και σε σαλάτες, τα μανιτάρια πρωταγωνιστούν σε τέσσερις νόστιμες συνταγές.
Πως να φτιάξω τα μανιτάρια

Είναι σχετικά φτηνά, έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και θυμίζουν αρκετά κρέας. Τα μανιτάρια ως απόλυτοι πρωταγωνιστές στο τραπέζι μας, μέσα από 4 νόστιμες συνταγές.

Μανιτάρια πανέ με σκόρδο

Υλικά: 3 αβγά, 45 ml γάλα, 200 γρ. φρυγανιά, τριμμένη, αλάτι, (κατά βούληση), πιπέρι, (κατά βούληση), 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου, 2 φλ. αλεύρι, 300 γρ. μανιτάρια άσπρα, ολόκληρα, καλά σκουπισμένα, ελαιόλαδο, για τηγάνισμα, ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και αφήνουμε στην άκρη Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη σκόρδου, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε το αλεύρι. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Bουτάμε ένα-ένα τα μανιτάρια πρώτα στο μπολ με το αλεύρι, μετά στο μείγμα αβγού και τέλος στο μπολ με τη τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίζουμε τα μανιτάρια για 5 περίπου λεπτά από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια και τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα μανιτάρια. Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με μαϊντανό.

Συνταγή από εδώ.

Μανιτάρια ψητά με μπαλσάμικο

Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, 2 κ. σ. ελαιόλαδο, μαϊντανός ψιλοκομμένος, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο, ρίγανη (αν μας αρέσει)

Για τη σως μπαλσάμικου: 4 κ. σ. ξύδι μπαλσάμικο, 3 κ. σ. μέλι, 1 κ. σ. μουστάρδα, 4 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας καλά. Κόβουμε το χοντρό μέρος της βάσης τους. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε σε ένα ταψί. Αλατοπιπερώνουμε καλά, πασπαλίζουμε με ρίγανη (αν μας αρέσει) και με το ψιλοκομμένο μας σκόρδο και ψήνουμε σε φούρνο στους 170 C για περίπου 20 λεπτά.

Για την παρασκευή της σως προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε καλά ώστε το μέλι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα και να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να πήξει η σως μας. Περιχύνουμε με τη σως για το σερβίρισμα και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό μας για έξτρα μυρωδιά.

Συνταγή από εδώ.

Ψητά μανιτάρια πορτομπέλο με τζίντζερ

Υλικά: 4 μανιτάρια πορτομπέλο, 1/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού, 1/4 κούπας ξίδι μπαλσάμικο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ ξεφλουδισμένο, 1/3 από ένα ματσάκι άνηθο, λίγο μαϊντανό, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες στην πρέσα σκόρδου, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα μανιτάρια στο μούλτι και τα χτυπάμε για 2-3′. Περιχύνουμε τα μανιτάρια που έχουμε τοποθετήσει σε ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20′.

Συνταγή από εδώ.

 

Μανιταροσαλάτα με λαδολέμονο μουστάρδας και κουκουνάρια

Υλικά: 500 γρ. λευκά μανιτάρια (καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες), 2 κ.σ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία), 80 γρ. καρυδόψιχα (θρυμματισμένη στον πολυκόφτη)

Για τη μαρινάδα-λαδολέμονο: 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, 70 ml ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. μέλι θυμαρίσιο, 1 κ.γλ. ρίγανη ξερή, τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια πιατέλα και τα τακτοποιούμε ομοιόμορφα. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρωματιστούν. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα κουκουνάρια και την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v