Ιδέες για το εορταστικό τραπέζι με λαχανικά Μπάρμπα Στάθης

Ο Μπάρμπα Στάθης φέρνει στο γιορτινό μας τραπέζι τρεις υπέροχες συνταγές με λαχανικά.
Ιδέες για το εορταστικό τραπέζι με λαχανικά Μπάρμπα Στάθης

Δύο απολαυστικά ορεκτικά και ένα κυρίως για να καταπλήξετε και φέτος τους αγαπημένους σας με τη βοήθεια του Μπάρμπα Στάθη.

 

ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ & ΚΡΕΜΑ

 

Υλικά για 4 άτομα:
1 συσκευασία παντζάρια Μπάρμπα Στάθης, 600gr
150 ml κρέμα γάλακτος
500 ml ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 πράσινο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:
Σοτάρουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι για 6-7 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το παντζάρι, το μήλο, τον χυμό λεμονιού, τον ζωμό και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν το παντζάρια και το μήλο. (Σημείωση: Το μήλο θα δώσει μια ελαφρά όξινη γεύση, που ταιριάζει πολύ με τη γήινη γλύκα του παντζαριού). Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λίγο και κατόπιν τη χτυπάμε σε μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Σερβίρουμε τη σούπα με λίγη σαντιγί, ξύσμα λεμονιού και ελαιόλαδο.

ΚΙΣ ΛΟΡΕΝ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛO

 

Υλικά για τη ζύμη:
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
12 κ.σ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. φρέσκο γάλα
2 κ.γ. βούτυρο, για τις ταρτιέρες
1 φλ. ρύζι

Υλικά για τη γέμιση:
6 αβγά
1 συσκευασία μπρόκολο Μπάρμπα Στάθης, 900 γρ.
350 γρ. κίτρινο τυρί, τριμμένο
300 ml γάλα εβαπορέ, άπαχο
5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

 

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Προθερμαίνουνε τον φούρνο στους 200°C. Βουτυρώνουμε τις ταρτιέρες. Σε μπασίνα ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το γάλα και τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Ζυμώνουμε, ανοίγουμε τη ζύμη με τα χέρια και τη στρώνουμε στις ταρτιέρες, να καλύψει και τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε τις ταρτιέρες με λαδόκολλα, απλώνουμε πάνω μία στρώση ρύζι και ψήνουμε στον φούρνο για 8 λεπτά. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το ρύζι και ψήνουμε ακόμη 4-5 λεπτά, να στεγνώσει η ζύμη. Βγάζουμε τις ταρτιέρες από τον φούρνο.

Μετά ετοιμάζουμε τη γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τα αβγά με το σύρμα. Ζεματίζουμε το μπρόκολο Μπάρμπα Στάθης για 10 λεπτά και το σουρώνουμε. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, και προσθέτουμε τα αβγά, το τυρί, το γάλα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. Στρώνουμε το μείγμα στις βάσεις. Απλώνουμε πάνω τα ντοματίνια και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα. Ψήνουμε για 35-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν οι κις προτού σερβίρουμε.

 

ΡΟΛΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Υλικά για το μίγμα του κιμά:
1.500 γρ. κιμά, ανάμεικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
3 αβγά
250 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο, μουλιασμένο και στυμμένο
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης
αλάτι, πιπέρι
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Υλικά για τη γέμιση:
1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα Μπάρμπα Στάθης, 1.000 γρ.
2 ψητές κόκκινες πιπεριές, σε μικρά καρέ
1 φλ. τυρί φέτα, χονδροκομμένη
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος Μπάρμπα Στάθης

 

Εκτέλεση:
Σε μια μπασίνα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το μείγμα του κιμά και τα ζυμώνουμε καλά. Απλώνουμε στον πάγκο διπλή μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα του κιμά επάνω στη μεμβράνη, δίνοντάς του επίπεδο, παραλληλόγραμμο σχήμα. Ζεματίζουμε το σπανάκι Μπάρμπα Στάθης για λίγα λεπτά και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Το στρώνουμε επάνω στον κιμά και μοιράζουμε από επάνω τις πιπεριές και τη φέτα. Τυλίγουμε το ρολό με τη βοήθεια της μεμβράνης και γυρίζουμε τη μεμβράνη στις άκρες σαν καραμέλα. Το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε μια λαδόκολλα επάνω σε αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε το ρολό από το ψυγείο και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη. Τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, το τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα.Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ξετυλίγουμε και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v