Αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες στο εστιατόριο Αλεξάνδρα

Το εστιατόριο Αλεξάνδρα και η Ηπειρώτισσα μαγείρισσα Άννα Τζίμα παρουσιάζουν αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες, φτιαγμένες με ιδιαίτερες τοπικές συνταγές από 16 έως 20 Ιανουαρίου.
Αυθεντικές ηπειρώτικες πίτες στο εστιατόριο Αλεξάνδρα
Οι πίτες είναι βασικό έδεσμα της ηπειρώτικης κουζίνας και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 200 διαφορετικά είδη. Καθημερινές ή γιορτινές, απλές ή πολύπλοκες, αλμυρές, γλυκές, με φύλλο ή χωρίς, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά αφού στην Ήπειρο όλα γίνονται πίτες: το κρέας, το ψάρι, τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά και με λάδι ελιάς και με βούτυρο.

Ο Αλέξανδρος Γιώτης γράφει στο «ΕΔΕΣΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΗΠΕΙΡΟΥ»:

«…. Η ηπειρώτικη μαγειρική είναι ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ανάμεσα σε Βορρά και Νότο. Νηστίσιμο λάδι, αρτύσιμο βούτυρο, μείγμα και των δύο εκεί που πρέπει, ο συνδυασμός αυτός είναι χαρακτηριστικός και της τοπικής οικονομίας και του τοπικού πολιτισμού. Για αυτούς λόγους δημιουργήθηκε στην Ήπειρο ο «πολιτισμός» της πίτας.»

Χορτόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, λαχανόπιτα, κιμαδόπιτα, ζυμαρόπιτα, κολοκυθόπιτα και βέβαια κοτόπιτα που στην Ήπειρο την φτιάχνουν για βασιλόπιτα, της βάζουν φλουρί και την κόβουν ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Η Άννα Τζίμα γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Άρτας. Οι γονείς της ήταν αγρότες και έλειπαν πολλές ώρες από το σπίτι με αποτέλεσμα να μαγειρεύει η γιαγιά η οποία τις περισσότερες φορές έφτιαχνε πίτες. Η Άννα την θυμάται να ανοίγει φύλλο και να τις ψήνει τον χειμώνα στη μασίνα (σόμπα με ξύλα) ενώ τα καλοκαίρια έξω στην αυλή σε ξυλόφουρνο.
Η παρασκευή της πίτας έγινε μέρος της ζωής της και όπως μας τόνισε και η ίδια το 50% της επιτυχίας είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας αλλά το άλλο μισό είναι καρδιά και συναίσθημα.

Η Άννα Τζίμα θα ετοιμάσει για το εστιατόριο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 4 αλμυρές πίτες: Κοτόπιτα , Λαχανόπιτα, Ζυμαρόπιτα (ή Κοσμιρή), Αρνίσια Κρεατόπιτα και 2 γλυκές: Γαλατόπιτα και Κολοκυθόπιτα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v