Η δεοντολογία διχάζει την Αγία Παρασκευή

Η δημοσιογραφική δεοντολογία αποτελεί λαστιχένια έννοια για τα «μεγάλα κεφάλια» της ΕΡΤ, που τεντώνουν το λάστιχο εναντίον της Έλλης Στάη.
Η δεοντολογία διχάζει την Αγία Παρασκευή
του Γιώργου Κόκουβα

Τρέχουν οι εξελίξεις στην ΕΡΤ, αφού το ειδησεογραφικό ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής έχει ακονίσει τις πένες του και ανταλλάσσει επιστολές κάθε άλλο παρά αγάπης. Ο λόγος για την κεντρική παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων, Έλλη Στάη και τον γενικό διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αιμίλιο Λιάτσο, οι οποίοι ήρθαν σε σφοδρή αντιπαράθεση με αφορμή ένα «Παρασκήνιο».

Συγκεκριμένα, όταν η Έλλη Στάη είδε ανάμεσα στις ειδήσεις που πρέπει να εκφωνήσει την εκδήλωση που πραγματοποίησε η εβδομαδιαία εφημερίδα «το Παρασκήνιο» με αφορμή τον εορτασμό των επτά χρόνων της και την αλλαγή ημέρας κυκλοφορίας της, η «σιδηρά κυρία» των τηλεπαραθύρων αρνήθηκε να την παρουσιάσει επικαλούμενη την δημοσιογραφική δεοντολογία και υποστηρίζοντας πως αποτελεί διαφήμιση και όχι είδηση. Η διαφωνία της Στάη με την θεματολογία των ειδήσεων έφτασε μέχρι τα αφτιά του Αιμίλιου Λιάτσου και αποφασίστηκε να εκφωνηθεί η «είδηση» από άλλη δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια, ο Λιάτσος έλαβε επιστολή από την Έλλη Στάη, που διαμαρτυρόταν για το συμβάν και σημείωνε ότι έτσι πλήττεται η αξιοπιστία της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ τέλος, ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ απάντησε επίσης με επιστολή, στην οποία αναφέρει με λίγα λόγια ότι η παρουσιάστρια έχει δημιουργήσει επανειλημμένως προβλήματα, ότι στα πάνελ της καλεί συνεχώς εκδότες συγκεκριμένων εφημερίδων και επομένως δεν δικαιούται να ομιλεί περί δεοντολογίας και ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της με την ΕΡΤ. Εν ολίγοις, η Στάη απειλείται με απόλυση, και μάλιστα με τις πιθανολογούμενες ευλογίες του Μαξίμου, αφού το ζήτημα έχει φτάσει από την Αγία Παρασκευή στο Σύνταγμα.

Η αλήθεια είναι ότι πολλά μπορεί κανείς να καταλογίσει στο παρελθόν και τις τακτικές της Έλλης Στάη, αλλά πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε με την διεύθυνση της ΕΡΤ, όταν μια φυλλάδα κατόπιν αυτών των γεγονότων την απειλεί πως στο προσεχές σαββατιάτικο φύλλο της θα την «περιποιηθεί» δεόντως; Πώς να διαφωνήσουμε με την παρουσιάστρια, όταν έχουμε να κάνουμε με την ΕΡΤ που πληρώνουμε εμείς οι ίδιοι, και θα περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση της δεοντολογίας σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια που προβάλλουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μεγαλοεκδοτών καναλαρχών τους;

Το περιστατικό στάθηκε αφετηρία για ακόμη περισσότερα σχόλια και ένα μίνι δημοσιογραφικό «ξεκατίνιασμα», αφού επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Χατζηνικολάου από το μικρόφωνο του Real FM, αναρωτώμενος για την ευθιξία της «κυρίας» που ποτέ δεν έχει καλέσει εκπρόσωπο της εφημερίδας του στην εκπομπή της, αλλά αρκείται στις «φωνές» του Έθνους.

Το βασικό επιχείρημα της αντιτιθέμενης στην Στάη πλευράς είναι πως η δημόσια τηλεόραση οφείλει να δίνει βήμα σε μικρές εφημερίδες που παλεύουν να σωθούν και δίνουν δουλειά σε συναδέλφους της. Γνώμη μας είναι πως αυτό που οφείλει η δημόσια τηλεόραση είναι να σέβεται τους έλληνες πολίτες, τηλεθεατές της και μη, και να μένει έξω από αλισβερίσια δημοσιότητας.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, αφήνοντας εκτός τα παρασκηνιακά παράπονα της ΕΡΤ από την Στάη, η τελευταία απειλείται με απόλυση επειδή δεν διάβασε ως είδηση πως το «Παρασκήνιο» θα βγαίνει πλέον Σάββατο αντί για Κυριακή - αναμφίβολα κάτι που συγκλόνισε εκατομμύρια τηλεθεατές και οφείλαμε να το μάθουμε. Και ας μην ξεχνάμε ότι λίγους μήνες νωρίτερα, άλλοι δύο παρουσιαστές της ΕΡΤ με απόφαση του κ. Λιάτσου, είδαν την πόρτα του ραδιομεγάρου επειδή εξέφρασαν την αυτονόητη απορία τους για τις κινήσεις Δένδια εναντίον βρετανικής εφημερίδας. 

*Τα νούμερα της εβδομάδας

Τα 10 κορυφαία προγράμματα της εβδομάδας 15-21/4/2013


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών την ίδια εβδομάδα


Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v