Οι «μουσίτσες» των τηλεοπτικών παραθύρων

Οι στημένοι καβγάδες των τηλεοπτικών παραθύρων και η «ευθιξία» των επιτυχημένων παρουσιαστών προσπαθούν να υποτιμήσουν την νοημοσύνη μας. Και τα νούμερα τηλεθέασής τους, δείχνουν πως οι προσπάθειές τους… ευοδώνονται.
Οι «μουσίτσες» των τηλεοπτικών παραθύρων
του Γιώργου Κόκουβα

«Εγώ σε αυτή την εκπομπή τέτοιου είδους τηλεθέαση δεν τη θέλω», είπε ο αδέκαστος παρουσιαστής της πρωινής ενημερωτικής ζώνης του ANT1.
«Σας παρακαλώ πολύ», επανέλαβε σε συγκρατημένα αυστηρό τόνο γύρω στις είκοσι φορές και ο αδέκαστος παρουσιαστής του δευτεριάτικου πολιτικού talk show του MEGA.
«…», σιώπησε μειδιώντας ο παρουσιαστής του ΣΚΑΪ.
Και όλοι τους εννοούσαν το ίδιο πράγμα. «Μαλώστε κι άλλο, μας αρέσει».

Στην πρώτη περίπτωση, ο Γιώργος Παπαδάκης καβγάδισε έντονα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος του υπέδειξε τι ερωτήσεις να κάνει στον Πάνο Καμμένο, και ο πρώτος οργισμένος του απάντησε το ωριμότατο «καλώς τον μπουμπούκο που θα μου κάνει και κριτική» - η συνέχεια του καβγά στο παρακάτω video, που περιλαμβάνει φυσικά και την φράση «εγώ τέτοιου είδους τηλεθέαση δεν τη θέλω».



Τέτοια γελοία παιχνίδια δεν τα σηκώνει ο Γιώργος. Όπως τότε, που ο Ηλίας Κασιδιάρης επιτέθηκε στην Λιάνα Κανέλλη και τη Ρένα Δούρου, και πολύ είχε συγχυστεί, αλλά μετά από λίγους μήνες συμμετείχε στο promo video του ANT1 για την νέα σεζόν, με αναπαράσταση του περιστατικού με τον Θέμο Αναστασιάδη – γιατί μάλλον πολύ αστείο ήταν τελικά.

Τέτοια γελοία παιχνίδια δεν τα σηκώνει ούτε ο Γιάννης Πρετεντέρης. Όπως στην προχθεσινή «Ανατροπή», που φιλοξενούσε βουλευτές των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίοι ανέβασαν πάλι την παράσταση «θα την πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ για το ταξίδι του Αλέξη, θα μας την πει κι αυτός για κάτι, και θα μιλάμε ταυτόχρονα όλοι, όσο στο υπερσύγχρονο 3D wall του στούντιο θα παίζει η νέα, πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση και ο Γιάννης θα φωνάζει “σας παρακαλώ”, εννοώντας μάλλον “σας παρακαλώ, πιο δυνατά”». Και για κάποιον λόγο, όλο αυτό έχει επίσης τηλεθέαση (αλλιώς δεν θα το βλέπαμε κάθε Δευτέρα τα τελευταία δέκα χρόνια).

Και αφού κοιμηθούμε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) με αυτόν τον τρόπο, θα ξυπνήσουμε με ακριβώς τον ίδιο. Θα ξυπνήσουμε για παράδειγμα το Σάββατο, για να δούμε την εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, η οποία αυτοσυστήνεται ως «μία ανθρώπινη καλημέρα με σεβασμό στον τηλεθεατή και αξιοπρέπεια στην είδηση». Την ίδια αξιοπρέπεια με την οποία το ύφος του παρουσιαστή έδειχνε συγκρατημένο, αλλά υπέρμετρο ενθουσιασμό όσο αντάλλασσαν χαρακτηρισμούς όπως «ξεφτιλισμένος», «καραγκιόζης» και «βλάκας» ο Παύλος Χαϊκάλης με τον (μαντέψτε) Άδωνι Γεωργιάδη. Την ίδια εκείνη αξιοπρέπεια με την οποία αγκάλιασε ο Γιώργος Αυτιάς την μαχητική δημοσιογραφία, όταν προ δύο ετών έπαιρνε live συνέντευξη από ένα... μαγνητοσκοπημένο video του Παναγιώτη Ψωμιάδη ποιος μπορεί να το ξεχάσει



Κανείς ελπίζαμε πως δεν θα το ξεχάσει. Αλλά όλοι φροντίζουν να επιδεικνύουν τις αρετές του χρυσόψαρου μπροστά στους δέκτες τους, διατηρώντας στον αφρό της δημοσιογραφίας ανθρώπους που κάνουν παιχνιδάκια μαζί της. Και η τηλεόραση συνεχίζει να έχει τις πολιτικές εκπομπές που αξίζουν, όχι στους παρουσιαστές τους, αλλά στους θεατές τους.

*Τα... άλλα νούμερα της εβδομάδας
Τα 10 κορυφαία προγράμματα για την εβδομάδα 28/1-3/2


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v