Οι αιώνιοι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μας ζωής

Ο Λάκης Γαβαλάς μιλά στον Σταύρο Θεοδωράκη, μερικοί καημένοι φωνάζουν στον Γιάννη Πρετεντέρη, το χιούμορ πεθαίνει στα χέρια του Θέμου Αναστασιάδη και η ΕΡΤ στέλνει στην Eurovision τον Αγάθωνα. Πόσους πρωταγωνιστές χωρά μια τηλεοπτική εβδομάδα;
Οι αιώνιοι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μας ζωής
του Γιώργου Κόκουβα

«Με τους υπόλοιπους δεν έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα, δεν μιλάμε ιδιαίτερα. Εγώ βλέπω τον “Σουλεϊμάν”. Να ήμουν έξω τώρα να φοράω αυτά τα τουρμπάνια, το πόσο μου πάνε, άλλο πράγμα…» Η τηλεφωνική συνέντευξη του τρόφιμου στις γνωστές φυλακές όπου βρίσκεται όλο το παρεάκι του πρώην ελληνικού jet set, Λάκη Γαβαλά στον Σταύρο Θεοδωράκη μόλις ξεκίνησε. Και η πρώτη σκέψη είναι, «ακόμη λίγο lifestyle, να ‘χαμε να λέγαμε, για την εκκεντρικότητα του κύριου .LAK».

Μέχρι που ο κύριος .LAK ξεσπάθωσε. Και ρώτησε πράγματα που θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερους έγκλειστους εκεί μέσα. «Γιατί δεν παίρνουν τα σπίτια μου; Γιατί τα αφήνουν και κάθονται και δεν βάζουν μέσα κανέναν άστεγο;» Απλοϊκή σκέψη, θα ‘λεγε κανείς, αλλά φανερώνει όλο τον παραλογισμό πίσω από την κρατική πολιτική: Το θεαθήναι πίσω από τις συλλήψεις δυο-τριών λαοπρόβλητων επιχειρηματιών (προφανώς και ο Μπρούμελ περισσότερο για επιχειρηματίας λογίζεται παρά για πολιτικός) αρκεί, το ουσιαστικό, το να αποσπάσει το κράτος τα οφειλόμενα ή να αξιοποιήσει τις περιουσίες τους για κοινωνικούς σκοπούς μπορεί να περιμένει (για πάντα).

Ο παραλογισμός δεν έμεινε μόνο στο Mega και στον Θεοδωράκη, όμως. Την ίδια ώρα στην ΕΡΤ παρακολουθούσαμε σκηνές απείρου κάλλους στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου είχαν στηθεί οι τέσσερις κάλπες για να αποφασιστεί ποιοι θα παραπεμφθούν σε προανακριτικές επιτροπές για το περιβόητο στικάκι. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φώναζε, το δεξί άκρο των εδράνων γελούσε, και ο Παπακωνσταντίνου ετοιμαζόταν να γίνει ο μόνος από την παρέα της κάλπης που θα πάει να συναντήσει τον .LAK στο πάνθεον των ενόχων που επιτέλους «δικάζονται», αλλά για τους λάθος λόγους.

Λίγες ημέρες αργότερα, οι ίδιοι 300 πρωταγωνιστές παρέδωσαν μαθήματα πολιτισμού. Κάντε το εικόνα: το κανάλι της Βουλής εισάγει με αιθέρια κλασική μουσική την συνεδρίαση και λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται η φράση που εκσφενδονίζει βουλευτής της ΧΑ προς γυναίκα βουλευτή της ΝΔ: «Κάτσε κάτω ρε, τι μιλάς εσύ; Πάλι πιωμένη είσαι;»

Ρατσιστικό; Σεξιστικό; Μπα, πταίσμα μπροστά σε άλλα χυδαία θεάματα. Όπως οι ρατσιστικοί τίτλοι με εξηντάρες γραμματοσειρές σε πρωτοσέλιδα κυριακάτικης εφημερίδας, την ώρα που ο εκδότης της φιλοξενεί ακάθεκτος στην εκπομπή του γυμνές γυναίκες πιθανότατα από την Ανατολική Ευρώπη να χορεύουν κάθε φορά που κάνει break. Αυτή την εβδομάδα, καλεσμένος στο studio και ο Ησαΐας Ματιάμπα (με καταγωγή από την Ελλάδα και το Ζαίρ), να τον ρωτούν περί ανέμων και υδάτων και η μόνη σκέψη όσων νοημόνων τηλεθεατών έχουν απομείνει να βλέπουν την εκπομπή είναι «τι δουλειά έχεις στο στόμα του λύκου, Ησαΐα;»

Η αλήθεια είναι πως συνηθίσαμε επί πολλά χρόνια να βρίζουμε τον Γιάννη Πρετεντέρη που (δεν) ανατρέπει με τον γνωστό του τρόπο και τους γνωστούς, συνήθεις υπόπτους, αλλά συνηθίσαμε επίσης να βλέπουμε σαν άκακο και χαριτωμένο χιουμορίστα τον «κομιστή» που εμφανιζόταν την ίδια ώρα απέναντι με αστεία βιντεάκια και σεξιστικά αστεία. Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και για τον δεύτερο, το ζάπινγκ ανάμεσα στα δύο κανάλια μας αφήνει να αναρωτιόμαστε τι είναι τελικά χειρότερο. Οι ιαχές πέντε πολιτικάντηδων στο πάνελ του μεν ή ο βαθύς ρατσισμός πίσω από το χιούμορ στον δε;

Κατά τα άλλα, μπορούμε να χαρούμε, γιατί την ίδια ώρα η ΕΡΤ ανακοίνωνε τους επόμενους τέσσερις πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής μας ζωής: τους υποψηφίους για την Eurovision (ναι, θα πάμε τελικά, ελέω Panik Records), τα τραγούδια των οποίων θα ακούσουμε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Θέλετε dance με Alex Leon ft. Giorgina, θέλετε jazz με Θωμαή Απέργη, θέλετε λαϊκό με την Αγγελική Ηλιάδη, θέλετε ρεμπέτικο με τον Αγάθωνα και τους Koza Mostra, θέλετε κακούς μετανάστες που μας κλέβουν το φαγητό, κρεμασμένους στα περίπτερα, θέλετε τραμπούκους και πιωμένες σε τηλεοπτικά παράθυρα; Αρκεί να κοιτάξετε παντού γύρω σας. Θα τα δείτε όλα.

*Θέλετε να μάθετε και τα νούμερα της εβδομάδας;
Τα κορυφαία σε τηλεθέαση προγράμματα της εβδομάδας 14-20/1/2013:


Και τα τηλεμερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα:
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v