Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα

Οι εκπομπές, οι κινηματογραφικές ταινίες, τα ντοκιμαντέρ, τα αφιερώματα και ό,τι ξεχωρίζει από το τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας βρίσκονται στην στήλη της τηλεόρασης του in2life, για να δείτε… τι θα δείτε τα βράδια που θα μείνετε μέσα.
Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Οδοιπορικά στις μειονότητες της Θράκης, σπουδαίες ελληνικές ταινίες του ένδοξου παρελθόντος, νέες ξένες σειρές, ντοκιμαντέρ και αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της εβδομάδας, κάπου ανάμεσα στις τουρκικές καθημερινές σειρές και στον «Τηλεκύβο», κρύβει και ενδιαφέρουσες παραγωγές. Εμείς επιλέγουμε τις δέκα καλύτερες για να περάσετε τα «σπιτικά» βράδια σας.

*Νέοι Φάκελοι, ΣΚΑΪ, Τρίτη στις 23.15
Οι Νέοι Φάκελοι πραγματοποιούν οδοιπορικό στη Θράκη, μπαίνουν σε τάξεις, τζαμιά, μαθήματα Κορανίου και στα λεγόμενα «παρανηπιαγωγεία» των χωριών, για να ερευνήσουν τι συμβαίνει με την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας και γιατί οι ιμάμηδες φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους στην κάμερα. Η τελευταία νομοθετική προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας πέρασε με επεισοδιακό τρόπο από τη Βουλή πριν δύο μήνες, αλλά το κατά πόσο θα εφαρμοστεί θα το δούμε εν μέρει στην οθόνη μας αυτή την Τρίτη, στους πάντα ενδιαφέροντες Φακέλους.

*Καρκαλού, ΕΤ1, Τρίτη στις 22.00
Η ΕΡΤ φέρνει στις οθόνες μας έναν σπουδαίο αλλά «αφανή» ήρωα της κινηματογραφικής μας ιστορίας, τον σκηνοθέτη Σταύρο Τορνέ, και την «Καρκαλού», μια ιδιάζουσα ταινία ποιητικής έμπνευσης και σουρεαλιστικής φόρμας, με έντονα σαρκαστικά στοιχεία. Ένας ηλικιωμένος άντρας μεταφέρει ένα φέρετρο, και αφού βάλει στο παιχνίδι των αναμνήσεών του έναν νεαρό ταξιτζή, συναντά μια αλλοπαρμένη πόρνη, την Καρκαλού, την οποία ο ένας από τους δύο αγάπησε κάποτε και ο άλλος θα αγαπήσει τώρα. Η ΕΤ1 μπαίνει γερά στο παιχνίδι των σινεφίλ βραδιών, και υπόσχεται ακόμη περισσότερες εκπλήξεις στους φίλους της έβδομης τέχνης.

*Μελίνα, ΕΤ1, Τετάρτη στις 18.50 και ΣΚΑΙ, στις 23.15
Η ΕΡΤ προβάλλει το αφιέρωμα στην κοσμαγάπητη προσωπικότητα των Ελλήνων, που σκηνοθέτησε Σταύρος Στρατηγάκης για την επέτειο του θανάτου της. Στο διάρκειας μίας ώρας αφιέρωμα, η ίδια η Μελίνα Μερκούρη μιλά για την ζωή της, και προβάλλονται εμβόλιμα πλάνα από την καριέρα της ως καλλιτέχνης και πολιτικός, μέχρι και το τραγικό της τέλος.

Λίγες ώρες αργότερα, ο ΣΚΑΪ τιμά επίσης την Μελίνα Μερκούρη, αφιερώνοντάς την ένα επεισόδιο από την νέα του παραγωγή «Έλληνες του πνεύματος και της Τέχνης», στο οποίο χρέη «παρουσιαστή» έχει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος ταξιδεύει στον κόσμο της Μελίνας, παρέα με προσωπικότητες που την έζησαν από κοντά.

*Αντιγόνη, ΕΤ3, Πέμπτη στις 20.00
Ο Γιώργος Τζαβέλας διασκευάζει το 1961 την σοφόκλεια τραγωδία, με πρωταγωνιστές την Ειρήνη Παππά και τον Μάνο Κατράκη, σε μια ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφια για την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ ψηφίστηκε μέσα στις δέκα κορυφαίες ταινίες του 1961 από την Ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου της Αμερικής.

*Χορεύοντας με την τζαζ, ΝΕΤ, Παρασκευή στις 22.05
Η ΝΕΤ συνεχίζει να εξασφαλίζει ενδιαφέρουσες προσεγμένες ευρωπαϊκές σειρές για το prime time της. Τις Παρασκευές λοιπόν, παρακολουθούμε το «Χορεύοντας με την Τζαζ» (Dancing on the edge), μια φιλόδοξη δραματική σειρά που παρουσιάζει την κοινωνική ζωή στο Λονδίνο της δεκαετίας του ‘30 μέσα από τις περιπέτειες ενός τζαζ συγκροτήματος που αποτελείται από μαύρους μουσικούς και του οποίου ηγείται ο πιανίστας Λούις Λέστερ, καταγράφοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους να αναρριχηθούν σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Αυτή την Παρασκευή προβάλλεται το δεύτερο επεισόδιο.

*Οι Κηπουροί του MEGA, MEGA, Σάββατο στις 17.40
Στην πιο ευχάριστη, feel-good αλλά και πρακτική εκπομπή που επέστρεψε ανανεωμένη στο MEGA, οι τρεις συμπαθείς κηπουροί προτείνουν λύσεις για καταπράσινα μπαλκόνια και κήπους. Σε αυτό το επεισόδιο, θα μάθουμε πώς να πολλαπλασιάσουμε τα φυτά μας, τι να σπείρουμε στο μποστανάκι μας, πώς να νικήσουμε τα έντομα, πώς να φτιάξουμε μόνοι μας ζαρντινιέρες και πώς θα αποκτήσουμε υγιείες μανόλιες, φρούτα και φυτά εσωτερικού χώρου.

*Forrest Gump, ΑΝΤ1, Κυριακή στις 21.00
Κυριακή σημαίνει σινεμά, έστω και από το σπίτι, και οι τηλεοπτικοί σταθμοί μας κάνουν τη χάρη να εντάξουν στο prime time τους ταινίες πολλών αστέρων. Ο ΑΝΤ1 για παράδειγμα αυτή την Κυριακή προβάλλει για άλλη μια φορά τον Tom Hanks στον ρόλο του συμπαθούς Forrest Gump, που περνά με τον παράξενο βηματισμό του μέσα από ολόκληρη την αμερικανική Ιστορία, υπό το αριστοτεχνικό σκηνοθετικό βλέμμα του Robert Zemeckis.

*Πολίτικη Κουζίνα, STAR, Κυριακή στις 22.45
Ο Τάσος Μπουλμέτης σκηνοθετεί μια άρτια παραγωγή γεμάτη αρώματα και μνήμες από την Κωνσταντινούπολη, και την περιπέτεια μιας οικογένειας που αναγκάζεται να μεταναστεύσει. Ο γιος της οικογένειας, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς, επιστρέφει στην Πόλη μετά από χρόνια για να βρει τον παππού του, και μαζί όλα τα ίχνη της παιδικής του ηλικίας. Η ταινία προβλήθηκε σε 35 χώρες, κέρδισε οκτώ βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και συγκίνησε χιλιάδες θεατές, συν τοις άλλοις και με την υπέροχη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v