Γέμισε ο τόπος καναλάρχες

Η Ρούλα υποδέχεται τον Ρίκι Μάρτιν στη Σύρο, το «τέρας» χάνει και χαρίζει 12 εκατομμύρια δραχμές, η Ερατώ παντρεύεται και το τηλεοπτικό κοινό γυρίζει για μια ημέρα τα ρολόγια… μερικές δεκαετίες πίσω, για να ξεχάσει την μίζερη σημερινή πραγματικότητα.
Γέμισε ο τόπος καναλάρχες
του Γιώργου Κόκουβα

Τι θα κάνετε αυτό το Σάββατο; Μπορείτε να βγείτε για ποτό, να πάτε σινεμά, να κανονίσετε γεύμα σε εστιατόριο… Ή να γυρίσετε στα ‘90s, μένοντας στο σπίτι και ανοίγοντας την τηλεόρασή σας στο «4» (εκεί που όλος ο φυσιολογικός κόσμος έχει αποθηκευμένο το MEGA).

Κι αυτό γιατί για το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, το κανάλι της Μεσογείων ετοίμασε κάτι, ας πούμε, διαφορετικό: Το, προσεγμένο η αλήθεια είναι, event Γίνε Καναλάρχης για μια ημέρα ολοκληρώνεται πανηγυρικά με την κατάρτιση ενός ημερήσιου προγράμματος που επέλεξαν οι θεατές, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η οποία «έτρεχε» εδώ και καιρό.

Η είδηση δεν είναι η πρωτότυπη ιδέα του σταθμού. Είναι οι επιλογές του κοινού. Είναι η ανάγκη του να γυρίσει πίσω τον χρόνο, στις χρυσές εποχές που το χρήμα έρρεε στην τηλεόραση, που ο Σπύρος Παπαδόπουλος μοίραζε εκατομμύρια και η Ρούλα έσερνε τον Ρίκι Μάρτιν στα σκαλιά της Σύρου.

Η παρελθοντολαγνεία αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής τηλεόρασης. Αλλά αυτό το Σάββατο παίρνει άλλες διαστάσεις. Δεν είναι απλώς μια καλτ επιλογή ή μια συρραφή επαναλήψεων, από αυτές που συνηθίζουμε να βλέπουμε τα μεσημέρια στους δέκτες του καναλιού. Είναι και επισήμως η παραδοχή ότι το κοινό δεν θέλει άλλες ειδήσεις για την τρόικα και τις περικοπές, δεν θέλει άλλες προχειροφτιαγμένες εκπομπές, και η απόδειξη πως αν υπήρχαν ακόμη αντίστοιχα προγράμματα, δεν θα είχε ανάγκη ούτε τα τουρκικά σίριαλ. Απόδειξη, το ότι στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 208.209 άνθρωποι.

Όσο για το τι ψήφισαν, σας δίνουμε μια ιδέα από το τι θα δείτε αυτό το Σάββατο: Το πρωινό πρόγραμμα ξεκινά με «Ψίθυρους Καρδιάς» - η Ερατώ παντρεύεται τον Μιχάλη Ιατρόπουλο και ο νυν δήμαρχος Στυλίδας υποφέρει βουβά (το επεισόδιο είχε χτυπήσει 66,1% όταν προβλήθηκε). Η συνέχεια δίνεται με το δραματικό φινάλε του «Απόντα» με τον Γιάννη Μπέζο να πατάει γκάζι στον γκρεμό. Ακολουθεί διάλειμμα για καλτ γέλιο με το «Εμείς κι Εμείς» (πού αλλού θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε δύο σημερινές… βουλευτίνες ως Πόντιες εξαδέλφες;). Εδώ όμως οφείλουμε να πούμε πως το κοινό έχασε την ευκαιρία να δει επιτέλους το θρυλικό τελευταίο επεισόδιο του «Ρετιρέ» (αυτό που κανείς δεν θυμάται πώς τελειώνει), το οποίο ήρθε δεύτερο στην ψηφοφορία αυτής της ζώνης. Στις 13.00, σειρά έχει μία από τις πρώτες σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης, οι «Αυθαίρετοι».

Το απόγευμα, το πρόγραμμα αρχίζει με show – ο μεγάλος τελικός του χορευτικού reality “So you think you can dance” θα θυμίσει παλιά μεγαλεία, και συνεχίζεται με το τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Αν θέλετε να θυμηθείτε πώς ήταν οι εποχές που το «τέρας» έδινε 12.000.000 δραχμές, για πλάκα, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Ακολουθούν τα «καλλιστεία» των «Απαράδεκτων», οι καλύτερες στιγμές των «ΑΜΑΝ» (αλήθεια, θυμόσασταν ότι ξεκίνησαν από το MEGA;) και τέλος το «Μπράβο» της Ρούλας Κορομηλά, και συγκεκριμένα το επεισόδιο της Σύρου, όπου καταφτάνει ο Ricky Martin και η μέση ελληνίδα νοικοκυρά αλαλιάζει κάτω από τις ‘90s βάτες της.



Αν αναρωτιέστε γιατί να καθίσετε να δείτε τέτοιο «αρχαίο» πρόγραμμα, σας έχουμε μια απάντηση. Γιατί τότε, τουλάχιστον, το πρόγραμμα γινόταν με μεράκι (και με μερικά εκατομμύρια παραπάνω), σε αντίθεση με την σημερινή προχειροφτιαγμένη πραγματικότητα, που αντικατοπτρίζεται πλήρως στο εξής περιστατικό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα και μας έκανε να χάσουμε και την τελευταία ιδέα για τα δελτία ειδήσεων που παρακολουθούμε: Το αγαπημένο μας χιουμοριστικό site ψεύτικων ειδήσεων «Το Κουλούρι» δημοσιεύει το «νέο» ότι «Αραβικά funds χτίζουν υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα». Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του ANT1 βρίσκουν κάπου αναδημοσιευμένο το νέο και όχι μόνο το πιστεύουν, όχι μόνο το παρουσιάζουν ως δική τους είδηση, αλλά αποσπούν και δηλώσεις από τους δημάρχους και τους μεσίτες της περιοχής, ρωτώντας τους πώς τους φαίνονται τα ευχάριστα νέα. 

Από αυτή τη «δημοσιογραφία», από αυτό το επίπεδο προγράμματος, προτιμητέος ο τσιγγάνικος γάμος της Ερατούς. Προτιμητέα τα ποντιακά της Ελένης Γερασιμίδου. Προτιμητέα η Φαντορούλα και τα χορευτικά του Κάρολι Βάμος. Ζήτω το τηλεοπτικό 1990. 

*Τα νούμερα της εβδομάδας

Το top10 των προγραμμάτων για την εβδομάδα 21-27/1/2013


Τα μερίδια των τηλεοπτικών σταθμών για την ίδια εβδομάδα

Πηγή: NIELSEN AUDIENCE MEASUREMENT
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v