Oι ελληνικές σειρές που θα έπρεπε να είναι ήδη στο Netflix

Το Maestro ετοιμάζεται (;) να γίνει η πρώτη ελληνική σειρά που θα παιχτεί στο Netflix κι εμείς βγάζουμε το καπέλο σε σειρές που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη εκεί.
Oι ελληνικές σειρές που θα έπρεπε να είναι ήδη στο Netflix
Από όταν ξεκίνησε η προβολή της νέας τηλεοπτικής σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στο Mega, όλοι συζητούν για το αν θα καταφέρει τελικά το Maestro να γίνει η πρώτη ελληνική σειρά που θα προβληθεί στο Netflix. Λίγο η κινηματογραφική σκηνοθεσία κι οι εκπληκτικά φωτογραφημένοι Παξοί, λίγο το λαμπερό πρωταγωνιστικό καστ και λίγο η Παπακαλιάτικη σφραγίδα δίνουν στο Maestro αρκετές ελπίδες για να τα καταφέρει. Μέχρι κι αν συμβεί αυτό, εμείς αποτίνουμε έναν ξεχωριστό φόρο τιμής σε ελληνικές σειρές που θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα της καρδιάς μας, για να μάθουν στα γατάκια του Netflix, πώς γίνεται!

Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή; (2000)



Μιλάμε ξεκάθαρα για το μεγαλύτερο what if στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Το δίδυμο του Αλέξανδρου Ρήγα και του Γιώργου Αποστόλου είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον που είχε να επιδείξει η εγχώρια TV, εξαργυρώνοντας την τεράστια επιτυχία των Δύο Ξένων. Στο «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» έχουν μαζέψει καστ μεγατόνων και κάθε επεισόδιο είναι το talk of the town της πιάτσας. Δυστυχώς μείναμε μόνο στα έξι καθώς διαφωνίες και έριδες μεταξύ συγγραφικού διδύμου, ηθοποιών αλλά και του τιμ της παραγωγής οδήγησαν στο πρόωρο κόψιμο μιας από τις καλύτερες σειρές που προλάβαμε να δούμε. Κατάμαυρο χιούμορ, βιτριολικές ατάκες και ένα υπέρ-καλογραμμένο σενάριο μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η προβολή του «Τι Ψυχή θα παραδώσεις μωρή;» κρίνεται επιβεβλημένη στο Netflix μπας και ολοκληρωθεί επιτέλους.

Σέρρες (2021)



Η τελευταία σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη ήταν δικαίως το βαρύ πυροβολικό της συνδρομητικής πλατφόρμα του Ant1 πέρυσι. Όσοι είδαν τη σειρά, μπορούν μετά βεβαιότητας να αναφέρουν ότι πρόκειται ίσως για το πιο ώριμο και ολοκληρωμένο τηλεοπτικό εγχείρημα του mastermind Γιώργου Καπουτζίδη. Εξαιρετικό build up χαρακτήρων, υπέροχο σενάριο, τρυφερό και καθόλου άβολο χιούμορ με ξεκαρδιστικές αλλά και πολύ συγκινητικές στιγμές. Οι Σέρρες είναι μια ανεπιτήδευτα έξυπνη σειρά που μοιάζει η απάντηση στο ερώτημα: «Πως γίνεται τελοσπάντων να φτιάξεις σύγχρονη τηλεόραση στη χώρα μας». Netflix, υπόγραψέ τις Σέρρες χθες.

Κόκκινος Κύκλος (2000-2002)/ 10η Εντολή (2004-2007, 2015)



Ο Πάνος Κοκκινόπουλος είναι ένας από τους πλέον ενδιαφέροντες δημιουργούς που ασχολήθηκαν με την ελληνική τηλεόραση. Έχοντας ήδη υπογράψει την Ανατομία Ενός Εγκλήματος, στον Κόκκινο Κύκλο και τη 10η Εντολή εξελίσσει και τελειοποιεί τη φόρμα της αστυνομικής σειράς, αναπαριστώντας τηλεοπτικά αληθινά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα. Από τις σειρές του παρελαύνουν οι σημαντικότεροι Έλληνες ηθοποιοί, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφουν κατά καιρούς εξαιρετικοί κινηματογραφικοί σκηνοθέτες (Χρήστος Δήμας, Αλέξης Καρδαράς, Χρήστος Γεωργίου, Βασίλης Ντούρος)

Μέσα από αυτοτελείς ιστορίες o Κοκκινόπουλος συστήνει στο κοινό την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, πολύ πριν τη μάθει ο Frank Underwood στο House of Cards, παραδίδοντας κάποια από τα καλύτερα 45λεπτα επεισόδια, της ελληνικής μας τηλεόρασης.  Εξαιρετικό κοψοφλέβικο soundtrack, δυνατές ερμηνείες από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς τους και οι πιο αναγνωρίσιμοι τίτλοι αρχής σε ελληνική σειρά ever! Βάζει κάτω κάθε Criminal του Netflix, από τον πρώτο γύρο, με νοκ άουτ.

Έτερος Εγώ (2019-2020)



Η σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια έφτασε πολλές φορές κοντά στην πηγή του Netflix, μα δεν προχώρησε ποτέ η συνεργασία, στερώντας από την πλατφόρμα μια εξαιρετική αστυνομική σειρά, η οποία βασίστηκε στην πολυσυζητημένη ταινία του 2016. Το ένα πράγμα που λες έφερε το άλλο και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2019 και το Έτερος Εγώ- Χαμένες Ψυχές το οποίο παρουσιάζει μια σειρά δολοφονιών που ακολουθούν τους μύθους του Θησέα τους οποίους προσπαθεί να διαλευκάνει ο καθηγητής Λαΐνης. Η σειρά προβλήθηκε από την Cosmote TV και γνώρισε και δεύτερο κύκλο φέτος, με τίτλο Κάθαρσις που ήταν εξίσου εθιστικός και καλογυρισμένος με τον πρώτο.

Οι εξαιρετικές ερμηνείες, η σκοτεινή ατμόσφαιρα, η υποδειγματική σκηνοθεσία και τα σπέσιαλ εφέ που δεν έχουμε δει ποτέ σε ελληνική παραγωγή, δικαιολογούν απόλυτα την καψούρα του Netflix με το Έτερος Εγώ.

Άγριες Μέλισσες (2019-2022)



Βρισκόμαστε στο σωτήριον έτος 2019 κι οι ελληνικές σειρές αντιμετωπίζονται τουλάχιστον με καχυποψία μιας και το Netflix, το HBO, το BBC και δεκάδες ακόμη δίκτυα και πλατφόρμες σε Ευρώπη κι Αμερική κυκλοφορούν τη μία σειράρα μετά την άλλη. Κάπου εκεί θα κάνουν την πρεμιέρα τους στη συχνότητα του Ant1 οι Άγριες Μέλισσες και θα φέρουν τούμπα όσα γνωρίζαμε μέχρι τότε για τις καθημερινές σειρές. Το Διαφάνι ένα μικρό χωριό έξω από τη Λάρισα γίνεται σημείο αναφοράς για όλες τις πολιτικοκοινωνικό-οικονομικές αλλαγές που βιώνει η χώρα μας από το 1958 μέχρι και το 1974. Μέσα από 420 επεισόδια στα οποία παρέλασε από τις οθόνες μας η πιο ταλαντούχα φουρνιά Ελλήνων ηθοποιών οι Άγριες Μέλισσες κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εγχώρια TV. Νetflix ακούει;

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος (2010)



Ο Γιώργος Φειδάς μας είχε δώσει το Singles μια από τις πετυχημένες προσπάθειες της ελληνικής τηλεόρασης να αποδώσει χωρίς κλισέ και στερεοτυπική βαρεμάρα τις ζωές των ανθρώπων που ζούσαν στα 2000s. Το Singles γνώρισε μεγάλη επιτυχία για αυτό όλοι παραξενεύτηκαν όταν κάποια στιγμή ο Φειδάς προσπάθησε να φτιάξει το ελληνικό South Park. Δεν τα κατάφερε στο 100% ωστόσο, μπόρεσε να μας δώσει ένα animation διαμαντάκι που μέχρι και σήμερα έχει ενεργό fandom που πίνει νερό στο όνομα του δημιουργού του.

Το Ουκ Αν Λάβοις Παρά του Μη Έχοντος, προβλήθηκε το 2010 στη συχνότητα του Mega με βασικούς πρωταγωνιστές του τον Μένιππο (Πάνος Μουζουράκης), τον Χάρο (Λευτέρης Ελευθερίου) και τον Ερμή (Γιάννης Σαρακατσάνης), φέρνοντας δικαιολογημένα επανάσταση στην ελληνική τηλεόραση. Βλέπεις μέχρι τότε η μόνη επαφή με animation στα μέρη μας ήταν κάτι μεταγλωττισμένα Μίκι Μάο. Το σαρδόνιο και δηλητηριώδες χιούμορ της σειράς, σε συνδυασμό με τα σπουδαία φωνητικά γκεστιλίκια σε κάθε επεισόδιο και το ευφυέστατο σενάριο είναι οι κρυμμένοι άσσοι στο μανίκι μας μπας και καταφέρουμε να δουν κι οι συνδρομητές του Netflix το Ουκ Αν Λάβοις παρά του μη έχοντος.

Της Ελλάδος τα παιδιά (1993-1995)΄



Αν το The Office είχε γυριστεί στην ελληνική αεροπορία στα τιμημένα 90s, είναι πολύ πιθανό να είχε μια essence από Της Ελλάδος τα Παιδιά. Μιλάμε φυσικά για την λατρεμένη μα και υπέρ-καμένη κωμική σειρά, που μας συντροφεύει ακόμη μέσα από τις επαναλήψεις των ξεκαρδιστικών επεισοδίων της. Ο Γιάννης Μπέζος αλωνίζει σαν Σμήναρχος Κάκαλος την ώρα που οι Κώστας Ευρυπιώτης, Νίκος Αλεξίου και Γιάννης- Δέκα Μάγισσες- Σαββιδάκης δίνουν ρέστα σαν ρέμπελοι σμηνίτες του γραφείου τύπου. Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου γράφει ιστορία σαν τηλεοπτικός Χλαπάτσας κι ο Γιάννης Καπετάνιος σβήνει κάθε άλλο Καραβανέα που εμφανίστηκε ποτέ στα ελληνικά στρατά. Το επεισόδιο με τον Γκουσγκούνη δε, στέκεται με άνεση στο καλτ θρόνο της ελληνικής TV κι αναγκάζει όλους τους fans της σειράς να ζητήσουν από το Netflix να μπουν Της Ελλάδος τα Παιδιά στην πλατφόρμα του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v