Ελληνικές αστυνομικές σειρές που ψάχναμε να βρούμε τον δολοφόνο

Κάναμε μια αναδρομή στις καλύτερες ελληνικές αστυνομικές σειρές και δεν το μετανιώσαμε στιγμή αφού βρήκαμε γρήγορα τον δολοφόνο.
Ελληνικές αστυνομικές σειρές που ψάχναμε να βρούμε τον δολοφόνο

Γράφει ο Σπύρος Σμυρνής

Στο ερώτημα που έθετε η λαϊκή ρήση «πούντος, πούντος ο δολόφονος, ψάξε, ψάξε δεν θα τον βρεις» η ελληνική τηλεόραση προσπάθησε να απαντήσει, μέσα από αστυνομικές σειρές που φιλοδοξούσαν να γίνουν Νόμος και Τάξη, CSI, Criminal Minds και πάει λέγοντας. Άλλες τα κατάφεραν εξαιρετικά, άλλες όχι και τόσο, ωστόσο αξίζουν όλες τα συγχαρητήριά μας γιατί ξέφυγαν από την κλασική μανιέρα της ελληνικής τηλεόρασης, τολμώντας κάτι διαφορετικά. Ας δούμε τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών.

Ανατομία ενός εγκλήματος



Το δικό μας αντίστοιχο του "Alfred Hitchcock Presents" μόνο που αντί για Χίτσκοκ, εμείς είχαμε Γρηγόρη Βαλτινό. Ο μέγας Πάνος Κοκκινόπουλος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία κι εδώ βλέπουμε για πρώτη φορά στην ιδιωτική τηλεόραση αληθινά εγκλήματα, να παρουσιάζονται μέσα από αυτοτελή επεισόδια και πολύ σημαντικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφο να τα ερμηνεύουν. Η σειρά αποτελεί το πρώτο μέρος, στην επική ούλτρα καλτ τετραλογία που πήγε κάπως έτσι: "Ανατομία Ενός Εγκλήματος", "Κόκκινος Κύκλος", "10η Εντολή", Μadrugada και πεθαίνουμε όλοι.

Τμήμα Ηθών



Ο Μανούσος Μανουσάκης, πριν καθηλώσει το τηλεοπτικό κοινό με τους Ψίθυρους Καρδιάς είχε μαζέψει τους πιο σκληρούς μπάτσους που τριγυρνούσαν στην ελληνική τηλεοπτική πιάτσα για να μας παρουσιάσει το Τμήμα Ηθών. Ο Θεόφιλος Βανδώρος κάνει φετίχ την ανδρική κοτσίδα, ο Απόστολος Γκλέτσος ξυλοφορτώνει κάθε μανιακό δολοφόνο που θα βρεθεί στον δρόμο του δίχως έλεος κι η Βερόνικα Αργέντζη γίνεται αφίσα σε κάθε εφηβικό δωμάτιο και συνεργείο που σέβεται τον εαυτό του. Όταν στο καστ προστέθηκε ο Πάνος Μιχάλοπουλος σόλνταραν όλα τα αλήτικα δερμάτινα μπουφάν που κυκλοφορούσαν στη χώρα.

Tα Ίχνη



Ο Μάρκος, ο Δημήτρης, ο Χάρης, η Δάφνη και η Άννα ανήκουν σε μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών και επιστημόνων που έχει συσταθεί για την εξιχνίαση υποθέσεων στο Εγκληματολογικό. Είναι ειδικοί στη σήμανση, στην εγκληματολογία, στο profiling και στην επιστημονική ανάλυση των στοιχείων.

Προσεγγίζουν τον τόπο του εγκλήματος, ψάχνοντας τον βιολογικό και ψυχολογικό μικρόκοσμο που αφήνει πίσω του ο ένοχος, προσπαθώντας με φαντασία και ορθολογισμό να ταιριάξουν τα κομμάτια του παζλ. Γιατί κάθε εγκληματίας αφήνει τα ίχνη του. Ελληνική σειρά που κόπιαρε τις βασικές αρχές του CSI αλλά μας κράτησε συντροφιά πολλά ξάγρυπνα βράδια στις επαναλήψεις της χάρη στο δυνατό καστ (Δημήτρης Αλεξανδρής, Ηρώ Λούπη, Νίκος Κουρής) και τις συμπαθητικές ανατροπές της.

Σκορπιός



Η τραγουδάρα του Στέφανου Κορκολή έπαιζε στους τίτλους αρχής αυτής της ούλτρα καλτ σειράς που μας κρατούσε συντροφιά στο Mega. Πέρα από το σάουντρακ το δυνατό χαρτί της σειράς ήταν το ανεπανάληπτο και σπαζοκόκαλο πρωταγωνιστικό δίδυμο.

Μιλάμε για εκπαιδευμένο και ατίθασο Αντώνη Καφετζόπουλο, που έχει το ψευδώνυμο "Σκορπιός" και άσπονδο φίλο τον Άκη Σακελλαρίου σα Γιάννη Μαλτέζο; Δεν κωλώνουν μία, οι δυο τους και τα βάζουν με όλη τη σάπια καλή κοινωνία και τα υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που κάνουν κουμάντο, πίσω από τις πλάτες μας.

Ταύρος με Τοξότη



Η Ξένια με τον Γιώργο πήγαιναν μαζί σχολείο. Θα ξανασυναντηθούν τυχαία μετά από χρόνια και το εφηβικό σκίρτημα θα ξαναζωντανέψει. Εκείνος θα σταθεί στο πλευρό της σε δύσκολα ρεπορτάζ σαν ιδιωτικός ντεντέκτιβ που είναι κι εκείνη με το δημοσιογραφικό της ένστικτο θα τον βοηθήσει στις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Ο Γιάννης Βούρος κι η Πέγκυ Σταθακοπούλου δημιουργούν ένα υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο με σκέρτσο, νάζι και εξαιρετική χημεία, όσο ψάχνουν να βρουν τι τους κρύβουν διάφοροι/ες ύποπτοι/ες.

Στα μπόνους της σειράς η Εβελίνα Παπούλια πριν γίνει Μαρίνα Κουντουράτου κι ο Κώστας Φλωκατούλας πριν γίνει Πολυμενέας στο Καφέ της Χαράς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v