Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής: Ένα δωρεάν διαμάντι για βιβλιόφιλους

Τι συμβαίνει στην νέα βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής: Ένα δωρεάν διαμάντι για βιβλιόφιλους

Η νέα βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη εγκαινιάστηκε στο τέλος του Μαρτίου, και αποτελεί πραγματικά ένα θαυμάσιο, σημαντικό έργο—για την επιστημονική κοινότητα, για το σύνολο των φοιτητών, αλλά και για τον κάθε ένα από εμάς που λατρεύει τα βιβλία. Πρόκειται για ένα έργο που χρειάστηκε πολύ καιρό για να ολοκληρωθεί, με το προσωπικό του Πανεπιστημίου να δουλεύει ακούραστα.

Το αποτέλεσμα; Ένας απίστευτος όγκος βιβλίων και περιοδικών, που συλλέχθηκε από τις επιμέρους βιβλιοθήκες του τμήματος, και θα κάνει την ακαδημαϊκή (και όχι μόνο) ζωή πολύ πιο εύκολη και λειτουργική. Ας δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το τεράστιο αυτό έργο.

*Όταν λέμε ότι το έργο είναι τεράστιο, το εννοούμε: 490 χιλιάδες βιβλία και περιοδικά βρίσκονται στα 7.500 τετραγωνικά της βιβλιοθήκης, μεταξύ των οποίων και σπάνια ή συλλεκτικά αντίτυπα. Αυτός ο τεράστιος όγκος συλλέχθηκε από 16 ξεχωριστά Σπουδαστήρια και βιβλιοθήκες που υπήρχαν στον χώρο της Φιλοσοφικής, και την καθιστά την δεύτερη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας, μετά την Εθνική. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ενοποίηση δηλαδή των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών, και – όπως μας αναφέρει η κ. Σ. Ακριβοπούλου – η μεταφορά των βιβλίων έγινε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες από το προσωπικό.

*Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή όχι μόνο στην φοιτητική κοινότητα, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, που μπορεί να διαβάσει και να μελετήσει τον όγκο του προσφερόμενου υλικού…

*…μέσα στην βιβλιοθήκη. Τα βιβλία δεν βγαίνουν έξω από τα Αναγνωστήρια, συνεπώς ο δανεισμός δεν είναι διαθέσιμος για άτομα που δεν ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα αναγνωστήρια, όμως, είναι επίσης ανοιχτά στο κοινό.

*Μιλώντας για τα αναγνωστήρια, υπάρχουν 400 θέσεις για ανάγνωση μέσα στην βιβλιοθήκη. Ήσυχα, φωτεινά, όπως ακριβώς πρέπει. Με πρίζες για το λάπτοπ και με πρόσβαση στο ασύρματο ίντερνετ του Πανεπιστημίου. Βέβαια, όπως μας ενημέρωσε η κ. Ακριβοπούλου, η βιβλιοθήκη είναι λίγο παρεξηγημένη από το κοινό—αυτές οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του συστήματος δεν είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα. Όχι, το σημαντικό έργο του να γίνει η βιβλιοθήκη ανοιχτή στο κοινό και όσο πιο λειτουργική γίνεται, συμβαίνει σιγά-σιγά, με μικρά μα σταθερά βήματα, τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια.

*Σχετικά με το ωράριο της νέας βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής, λειτουργεί όλες τις καθημερινές, από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα.

*Μέσα σε όλα, υπάρχει κι ένα πολύ ωραίο αμφιθέατρο, που θα φιλοξενήσει συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις κάθε είδους του Πανεπιστημίου. Σε πολύ λίγο καιρό, μάλιστα, θα έχει ολοκληρωθεί και το έργο του να γίνει η βιβλιοθήκη πλήρως προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

*Τα γνωστικά αντικείμενα έχουν καταταχθεί ανά κατηγορία, και υπάρχει αυτόματο σύστημα δανεισμού. Γενικότερα, το να υπάρχει ένα εύχρηστο σύστημα για να εξυπηρετούνται οι φοιτητές ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους του πονήματος—ένας στόχος που επετεύχθη. Όλο το υλικό είναι περασμένο σε σύστημα αυτοματοποίησης, συνεπώς όλη η απαραίτητα βιβλιογραφία μπορεί να εντοπιστεί πολύ γρήγορα μέσω υπολογιστή.

Τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς άρχισαν να γίνονται ορατά με το που άνοιξε η νέα, εκσυγχρονισμένη αυτή εκδοχή της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής τις πόρτες της στο κοινό στις 14 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή αυξήθηκε πολύ, τα αναγνωστήρια γεμίζουν από φοιτητές που διψούν για μάθηση, και – αν μπορούσαμε να κάνουμε ένα σχόλιο κάπως πιο προσωπικό εδώ πέρα – μάλλον η σωστή οργάνωση και η ύπαρξη τέτοιων υποδομών να μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο Πανεπιστήμιο που θα θέλαμε να έχουμε ως χώρα.

Θ.Δ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v