13χρονος έφτιαξε καινοτόμο εκτυπωτή για τυφλούς!

Ένας 13χρονος μαθητής έγινε ο νεαρότερος επιχειρηματίας της Silicon Valley, χάρη στον καινοτόμο εκτυπωτή χαμηλού κόστους για τυφλούς που εμπνεύστηκε.
13χρονος έφτιαξε καινοτόμο εκτυπωτή για τυφλούς!
Ήταν μόλις 12 ετών όταν παίζοντας με τα τουβλάκια του, ο Shubham Banerjee από την Καλιφόρνια εμπνεύστηκε την δημιουργία ενός καινοτόμου εκτυπωτή για τυφλούς, πολύ φθηνότερο από αυτούς που υπάρχουν ήδη στην αγορά.

Έχοντας διαβάσει ένα φυλλάδιο σχετικά με τα άτομα με προβλήματα όρασης, ο νεαρός σκέφτηκε να μετατρέψει τα high-tech Lego του σε ένα μηχάνημα που θα μπορούσε να τυπώσει κείμενα «μεταφρασμένα» σε γραφή Braille.

Το περασμένο καλοκαίρι, δουλεύοντας πάνω στην εφεύρεσή του, αποφάσισε να ενσωματώσει στο μηχάνημα ένα τσιπάκι Intel Edison. Τότε ήταν που η ίδια η Intel, έχοντας μάθει για την προσπάθειά του, τον κάλεσε σε συνέδριό της, όπου τον περίμενε μια έκπληξη: Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός προθυμοποιήθηκε να τον στηρίξει με επιδότηση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων.

Κάπως έτσι, συστάθηκε η εταιρία του 13χρονου πλέον Banerjee, η Braigo, που στόχο έχει μελλοντικά να παράγει μαζικά εκτυπωτές που θα μεταφράζουν σε Braille και θα τυπώνουν, με κόστος περί τα 350 δολάρια ανά μηχάνημα (τα σημερινά μηχανήματα στοιχίζουν τουλάχιστον τα δεκαπλάσια).

Ως τώρα, το μοναδικό κεφάλαιο που είχε ο μικρός εφευρέτης ήταν 35.000 δολάρια που του έδωσαν οι γονείς του για την Braigo – ποσό που πάντως δεν ακούγεται μικρό για… χαρτζιλίκι 13χρονου. Για τυπικούς λόγους, ιδιοκτήτρια της εταιρίας είναι η μητέρα του, ενώ ο πατέρας του είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο ίδιος ο Σούμπχαμ έγινε ο νεαρότερος επιχειρηματίας στην ιστορία της Silicon Valley που κέρδισε την εμπιστοσύνη κεφαλαίων που επενδύουν σε τεχνολογικές καινοτομίες (venture capital) – ο προηγούμενος κάτοχος του «ρεκόρ» ήταν ο 15χρονος Νικ Ντ’ Αλοίζιο που ίδρυσε το 2011 την εταιρία Summly, αναπτύσσοντας μια εφαρμογή για ανάγνωση ειδήσεων που αγόρασε η Google για 30 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά την ξαφνική επιχειρηματική του επιτυχία, ο Σουμπχάμ δηλώνει πως δεν θα παρατήσει το σχολείο για χάρη της εταιρίας του: «Πρόκειται απλώς για μια εξωσχολική δραστηριότητα», λέει ο ίδιος.

Πηγή: Reuters 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v