Κίνητρα για να μείνουν τα «χρυσά μυαλά» στην Ελλάδα

Το λεγόμενο brain drain της χώρας φιλοδοξεί να σταματήσει το Υπουργείο Εργασίας, με μεγάλο σχέδιο που θα δίνει κίνητρα και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας.
Κίνητρα για να μείνουν τα «χρυσά μυαλά» στην Ελλάδα
Τη «διαρροή» των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό (το γνωστό αγγλιστί brain drain) φιλοδοξεί να σταματήσει το Υπουργείο Εργασίας, με σχέδιο που αναπτύσσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νέοι που έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε αναζήτηση εργασίας ξεπερνούν τους 200.000 –πολλοί, μάλιστα, από αυτούς είναι άνθρωποι με υψηλού επιπέδου μόρφωση και εξειδίκευση σε τομείς για τους οποίους η ελληνική αγορά δεν προσφέρει κίνητρα ή έστω ευκαιρίες.

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης αποφασίστηκε ο σχεδιασμός και η άμεση υλοποίηση μιας ειδικής παρέμβασης μεγάλης κλίμακας για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου. «Μια σύγχρονη δράση, με την οποία οι καλύτεροι νέοι επιστήμονες θα παραμείνουν στον τόπο μας, μπολιάζοντας με την ικανότητα και δημιουργικότητά τους το χτίσιμο της αυριανής παραγωγικής Ελλάδας.

»Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει ένα μείγμα γενναίων θεσμικών κινήτρων και χρηματοδοτικών διευκολύνσεων –με πόρους, ιδίως, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου– τόσο προς επιχειρήσεις και φορείς όσο, κυρίως, προς τους ίδιους τους νέους, ώστε οι καλύτεροι και αριστεύσαντες απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων (από πτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα) να αξιοποιηθούν από την ελληνική αγορά εργασίας».

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, «Η διαρροή των καλύτερων μυαλών της Ελλάδας στο εξωτερικό, φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, συνιστά έναν πραγματικό κίνδυνο για το σήμερα και, κυρίως, το αύριο της χώρας. Τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και υπονομεύει καίρια το μακροχρόνιο αναπτυξιακό δυναμισμό της χώρας μας.

»Με το σχέδιο «τα «χρυσά μυαλά» που θα βγαίνουν κάθε χρόνο από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα εισέρχονται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στην παραγωγή και τη δημιουργία, ενδυναμώνοντας το νέο, εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, αναπτυξιακό πρότυπο της οικονομίας. Η μεγάλη αυτή παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και ειδικότερα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το οποίο με την πλούσια τεχνογνωσία του θα συμβάλλει καθοριστικά στον εντοπισμό και την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αριστείας».

Πηγή: Ημερησία


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v