10 μυστικά για μια ευτυχισμένη σχέση

Δέκα χαρακτηριστικά που θα συναντήσετε σε κάθε ευτυχισμένη σχέση μας δείχνουν τους τρόπους να κατορθώσετε ο έρωτάς σας να διαρκέσει και να μη φθαρεί.
10 μυστικά για μια ευτυχισμένη σχέση
Τι είναι αυτό που κάνει μια επιτυχημένη σχέση να διαρκεί και να αντέχει στον χρόνο και ποια είναι εκείνα τα λάθη που κάνουν μια άλλη να τελειώσει άδοξα; Υπάρχουν «μαγικές συνταγές» για την ευτυχία ή κάποια ειδύλλια είναι καταδικασμένα να φτάσουν στον χωρισμό, όσο κι αν προσπαθήσουν οι δύο ενδιαφερόμενοι;

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε δέκα χαρακτηριστικά των ευτυχισμένων σχέσεων, όπως τα δημοσίευσε η Huffington Post, εξάγοντάς τα από στατιστικά στοιχεία ζευγαριών που… πέρασαν τις εξετάσεις τους με άριστα στην πορεία της σχέσης τους. Από τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, προκύπτουν οι εξής κοινές «αξίες» που μοιράζονται όλοι όσοι δηλώνουν ευτυχείς με το ταίρι τους:

*Έχουν «ξορκίσει» το παρελθόν τους
Όλοι κουβαλάμε «χωρισμούς» και προηγούμενες σχέσεις στην «καμπούρα» μας. Αλλά το σημαντικό είναι να μην τους αφήνουμε να καθορίσουν την πορεία των επόμενων σχέσεων. Κι αυτό γίνεται μόνο εφόσον δεν έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς ή πληγωμένους ανθρώπους χωρίς εξηγήσεις πίσω μας. Όσοι λοιπόν έχουν χωρίσει με πολιτισμένο τρόπο και δεν έχουν «απωθημένα» από προηγούμενους έρωτες, αντιλαμβάνονται πως ο νέος τους σύντροφος δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο και δεν συγκρίνουν ανόμοια πράγματα ή συμπεριφορές.

*Κατανοούν την ισορροπία του «δούναι και λαβείν»
Σε μια σχέση, παίρνεις και δίνεις. Δεν μιλάμε για υλικά πράγματα, αλλά για κάτι από τον εαυτό του καθενός. Κι επειδή τα συναισθήματα δεν κοστολογούνται σε ευρώ, πρέπει ένα ζευγάρι να έχει ανιχνεύσει τις μεταξύ τους ισορροπίες και τις δυνατότητες ο ένας του άλλου. Πρέπει επίσης να σέβεται και να εκτιμά όσα παίρνει, χωρίς να ξεχνά να δίνει.

*Γνωρίζουν πότε χρειάζονται «χώρο»
Υπάρχει εκείνη η κατηγορία ανθρώπων που μόλις μπαίνει σε μια σχέση, τα δίνει όλα σε αυτή και παραμελεί τους φίλους, τις παρέες, την καριέρα, τους συγγενείς, τις παλιές της ασχολίες. Είναι η ίδια κατηγορία ανθρώπων που μετά από ένα χρονικό διάστημα ασφυκτιούν ή κάνουν τον/την σύντροφό τους να ασφυκτιά σε αυτή τη σχέση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο σε μια συμβίωση ο καθένας να αναγνωρίζει πότε χρειάζεται «ανάσες» από αυτή και πότε πρέπει να δίνει στον άλλον την ίδια ελευθερία.

*Έχουν μάθει να επικοινωνούν ουσιαστικά
Κι αυτό σημαίνει πως έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου νιώθουν και οι δύο πως κάποιος ακούει και κατανοεί όσα έχει να πει. Υπάρχουν πολλοί από εμάς που δεν έχουν μάθει να ανοίγονται εύκολα ή να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και δεν εκφράζονται από φόβο μήπως αγνοηθούν, αλλά είναι πιο ψυχοφθόρο το να τα κρατά κανείς όλα μέσα του από το να τολμά να πει όσα νιώθει την ανάγκη να πει.

*Έχουν ανακαλύψει την «γλώσσα της αγάπης»
Ο συγγραφέας και σύμβουλος σχέσεων Gary Chapman στο βιβλίο του «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης» υποστηρίζει πως οι ερωτευμένοι εκφράζονται με πέντε διαφορετικές «μεθόδους». Αυτές είναι η Επιβεβαίωση, το Σωματικό Άγγιγμα, ο Ποιοτικός Χρόνος, η Φροντίδα και τα Δώρα. Διατείνεται μάλιστα πως, αν ο καθένας μας συνειδητοποιήσει ποια από αυτές τις γλώσσες είναι η «μητρική» του, καθώς και ποια είναι του/της συντρόφου του, η επικοινωνία στην σχέση θα γίνει πολύ καλύτερη.

*Κάνουν ο ένας τον άλλον να γελά
Το χιούμορ και το γέλιο μπορεί να σώσει την παρτίδα σε πολλές περιστάσεις, από το πρώτο ραντεβού, σπάζοντας τον πάγο μέχρι και τους μεγαλύτερους καυγάδες – δοκιμάστε σε μια τέτοια περίπτωση να πείτε ένα αστείο για να διακωμωδήσετε την κατάσταση, και μπορεί ξαφνικά να βρεθείτε και οι δύο να ξεσπάτε σε γέλια αντί σε φωνές και κλάματα.

*Δεν περιμένουν ο άλλος να είναι τέλειος
Ο/Η σύντροφός μας είναι απλά άνθρωπος, κι όπως όλοι μας, δεν μπορεί να είναι τέλειος/α. Γι’ αυτό και είναι μεγάλο προσόν σε μια σχέση να μην αιωρούνται… μεγάλες προσδοκίες, τόσο μεγάλες ώστε να είναι βέβαιο πως το ταίρι σας δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει.

*Δεν προβάλλουν πάνω στον/στην σύντροφό τους τις δικές τους ανασφάλειες
Πολλές φορές, το «εγώ» μας δεν μας επιτρέπει να αποδεχτούμε τις ανασφάλειες και τα μειονεκτήματά μας σαν δικά μας. Αντίθετα, μας ωθεί να τα μεταθέσουμε στους άλλους και να κατηγορούμε εκείνους ως υπαίτιους για τα προβλήματα μιας σχέσης. Το κλειδί είναι να δει κανείς την σχέση του σαν ένα όχημα όχι μόνο προς την κοινή ευτυχία αλλά και την προσωπική του εξέλιξη και ολοκλήρωση, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα του εγωισμού του.

*Είναι αισιόδοξοι
Αν έχετε προεξοφλήσει πως η σχέση σας δεν θα κρατήσει, κανείς άλλος δεν θα προσπαθήσει για το αντίθετο. Κι αυτό γιατί όταν αρχίσετε να πιστεύετε κάτι, σταδιακά θα βρίσκετε υποσυνείδητα τρόπους να «επιβεβαιώσετε την προφητεία». Αντ’ αυτού, καλύτερα είναι απλώς να… περιμένετε καλά πράγματα να σας συμβούν.

*Πάνω απ’ όλα, ξέρουν να αγαπούν
Ξέρουν να αγαπούν τον εαυτό τους, τον/την σύντροφό τους, τους γύρω τους,. Έχουν μάθει πώς να γκρεμίζουν τους τοίχους και δεν φοβούνται να αισθανθούν, κι αυτό ως διά μαγείας, τους ανταποδίδεται.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v