One night stand: Γιατί το… κάνουμε;

Τι είναι αυτό που μας ιντριγκάρει στο σεξ της «μίας βραδιάς» και πώς καταλήγουμε να λέμε «ναι» στο casual sex; Επιστημονικές και όχι-τόσο-επιστημονικές απαντήσεις.
One night stand: Γιατί το… κάνουμε;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί το περιστασιακό σεξ – το one night stand… ελληνιστί – να αποτελεί ακόμα θέμα ταμπού στην ελληνική κοινωνία, όμως δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα έλεγαν κατηγορηματικά «όχι» στο σεξ της μίας βραδιάς.

Πόσο μάλλον αυτήν την περίοδο, όπου τα ρούχα λιγοστεύουν δραματικά, ο χορός στα club και τα μπαράκια συνοδεία γενναίων ποσοτήτων αλκοόλ είναι καθημερινό φαινόμενο και η «έλα μωρέ, καλοκαιράκι είναι, αν δεν το κάνω τώρα, πότε θα το κάνω;» παίζει ολοένα και περισσότερο.

Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά μας οδηγεί στο να ενδώσουμε στο σεξ της μιας βραδιάς – πέρα από το αλκοόλ και τις… καλοκαιρινές ορμόνες; Πώς καταλήγουμε να πούμε «ναι» στην ανήθική πρόταση που μας γίνεται ή ακόμα και να κάνουμε εμείς οι ίδιοι την πρόταση αυτή στον επιθυμητό - για λίγο – σύντροφο;

Αν αισθάνεσαι μόνη
Το σεξ είναι, ήταν και πάντα θα είναι ένα σύντομο «φτιάξιμο» για όσους νοιώθουν μόνοι σε αυτή τη ζωή. Δεν έχει τόση σημασία το πώς και το γιατί αποκτούμε επιβεβαίωση με αυτό, Έχει σημασία, αλλά το πράγμα είναι αρκετά πολύπλοκο και απαιτεί ώρες ψυχοθεραπείας. Σημασία έχει ότι κάθε φορά που κάνουμε σεξ νοιώθουμε περισσότερο ελκυστικοί, περισσότερο ποθητοί, και αυτά τα δύο αρκούν από μόνα τους για να ενδώσουμε στο σεξ της μίας βραδιάς – ανεξαρτήτως τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα.

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο
Ναι, καλά το καταλάβατε. Ακούγεται αρρωστημένο – και είναι – όμως το περιστασιακό σεξ χρησιμοποιείται συχνά και σαν «όπλο» ενάντια στον/στην πρώην ο/η οποίος/α δεν συμπεριφέρθηκε σωστά, έκανε μ*(&^*&, με χώρισε, με απάτησε, δεν με αγάπησε ποτέ και ένα σωρό ακόμα τέτοιες ωραίες δικαιολογίες. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις στον ρόλο του παρτενέρ βρίσκεται – εκούσια- ο/η φίλος/η του πρώην.

Αν δεν ρισκάρω τώρα, τότε πότε;
Ο φόβος του «θα γεράσω πρόωρα και αν δεν το κάνω τώρα, τότε πότε;», του «τι εμπειρίες θα έχω να πω στα παιδιά μου όταν μεγαλώσω» ή του «αν δεν ρισκάρω πως θα ζήσω» είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος που μας ωθεί στο να… ρισκάρουμε σεξουαλικά και να καταφύγουμε στο one night stand. Όπως και να το κάνουμε, οτιδήποτε «παράνομο» ή ανήθικο ή «προχώ» έχει πέραση. Και το σεξ με έναν άγνωστο/η μετά από μια ξέφρενη βραδιά σε ένα κλαμπ, ενέχει αυτό το ιντριγκαδόρικο στοιχείο του ρίσκου.

Μόλις χώρισα
Είναι αρκετά απλό, συνηθισμένο και – εν μέρει- κατανοητό. Θέλετε να ξεπεράσετε τον/την πρώην (ή να αποδείξετε ότι το καταφέρατε), έχετε δοκιμάσει τα πάντα (σβήσιμο από το Facebook, διαγραφή φωτογραφιών ή μηνυμάτων, επανάληψη φράσεων τύπου «τελείωσε, μην ξανασχοληθείς» κτλ.), όμως συνεχίζει να βασανίζει το μυαλό σας η έμμονη ιδέα και η πικρία του χωρισμού. Και έτσι καταφεύγετε στο περιστασιακό σεξ για να τον/την ξεπεράσετε ευκολότερα. Τώρα το κατά πόσον κάτι τέτοιο «δουλεύει» εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Αν θέλετε την γνώμη μας πάντως, σε περίπτωση αποφασίσατε να κοιμηθείτε για μια βραδιά με κάποιον με σκοπό να δείξετε ότι ξεπεράσετε τον/την πρώην σας, τότε μάλλον δεν τον έχετε ξεπεράσει και θα πρέπει να δοκιμάσετε άλλες εναλλακτικές.

Το απωθημένο
Υπάρχουν ορισμένα άτομα στη ζωή μας (φίλοι ή γνωστοί) με τα οποία πάντα κάτι πήγαινε να… γίνει, αλλά οι συνθήκες δεν μας το επέτρεπαν. Είτε γιατί την μία είχε σχέση ο ένας και την άλλη ο άλλος είτε επειδή ο ένας ντρεπόταν να το πει και ο άλλος έκανε τα στραβά μάτια γιατί δεν ήταν «σε φάση». Όπως και να έχει, με αυτά τα άτομα είναι πολύ πιθανό, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να γίνει αυτό που θα… απελευθερώσει την «ένταση» και θα φέρει και τους δύο σας στο κρεβάτι. Έστω και για μια βραδιά. Απλά για να φύγει το απωθημένο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v