Πώς θα καταλάβω ότι η σχέση μου δεν πάει καλά

Συγκεντρώνουμε τα σημάδια ότι η σχέση σας πλησιάζει την ημερομηνία λήξης και πως είναι ίσως καλύτερα και για τους δύο να πείτε το «αντίο» του χωρισμού.
Πώς θα καταλάβω ότι η σχέση μου δεν πάει καλά
Όλα τα προβλήματα λύνονται. Οι μεγαλύτεροι καυγάδες διευθετούνται, το γυαλί μπορεί να ξανακολλήσει και τα φοβερά χάσματα να γεφυρωθούν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν κάποια από τις δύο (ή και οι δύο) πλευρές ενός ζευγαριού δεν θέλει να λυθούν. Είτε γιατί δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του χάσματος, είτε γιατί η πικρή αλήθεια κρύβεται καλά στις πτυχές της καθημερινότητας και ο καθένας προτιμά να την παραβλέπει για να μην χαλάσει τη βολή του. Και η πικρή αλήθεια είναι πως αν συναντάτε τα παρακάτω σημάδια στην σχέση σας, τότε πιθανότατα δεν προσπαθείτε καθόλου γι’ αυτή, και επομένως υποσυνείδητα μαρτυράτε στον εαυτό σας και στον/στην σύντροφό σας ότι η ταινία της σχέσης σας πλησιάζει στους τίτλους τέλους – εκτός κι αν αποφασίσετε να προσπαθήσετε πραγματικά.

*Δεν κάνετε πια σεξ
Μπορεί να μην είναι το παν σε μια σχέση, και είναι λογικό η συχνότητά του να μειώνεται με τα χρόνια, αλλά παραμένει μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής ενός ζευγαριού, καθώς το σεξ αποτελεί βασικό δίαυλο «δεσίματος» και διατήρησης της συναισθηματικής και σωματικής οικειότητας. Αν το σεξ «χαθεί», είναι πολύ δύσκολο να συμβιβαστεί κανείς με μια μόνιμα πλατωνική σχέση πριν αρχίσουν οι συγκρούσεις.

*Περνάτε ολοένα και λιγότερο χρόνο μαζί
Δεν μιλάμε για τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που σας κρατούν χώρια. Όταν η απόσταση που κρατάτε ανάμεσά σας είναι εξ επιλογής, σηματοδοτείται η «κάτω βόλτα» στην μεταξύ σας σχέση. Αν προτιμάτε την συντροφιά άλλων φίλων σας επί μονίμου βάσης και όχι του συντρόφου σας, είναι ώρα να σκεφτείτε το γιατί.

*Δεν μοιράζεστε όσα σας απασχολούν
Αν συμβαίνει κάτι επείγον ή μαθαίνετε φοβερά νέα ή σας απασχολεί κάτι, και τηλεφωνείτε σε κάποιον άλλον παρά στον/στην σύντροφό σας, έχετε αρχίσει να χάνετε ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια μιας σχέσης, τον δεσμό εκείνο που σας ωθεί να μοιράζεστε τα πάντα μαζί του/της.

*Τσακώνεστε συνεχώς
Είτε λόγω ασήμαντων αφορμών, όπως το πόσα αυγά θέλετε στο πρωινό σας, είτε για πιο ουσιαστικούς λόγους, όπως το αν θέλετε γάμο ή παιδιά, αν οι καυγάδες μοιάζουν να γίνονται καθημερινότητα και ο καθένας σας αρπάζεται με το παραμικρό δημιουργώντας τεταμένη ατμόσφαιρα, η αύρα μεταξύ σας μαρτυρά πως κρύβονται διάφορες σκέψεις και διαθέσεις πίσω της. Αυτά τα θέματα είναι που πρέπει να επιλύσετε, αν θέλετε να πάτε παρακάτω.

*Δεν νιώθετε πια τρυφερότητα για τον/την σύντροφό σας
Δεν κρατιέστε πια χέρι-χέρι, δεν αγκαλιάζεστε, παραλείπετε το φιλί πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε, δεν κάνετε εκπλήξεις ο ένας στον άλλο, έχετε σταματήσει να ασχολείστε με όλες εκείνες τις μικρές κινήσεις τρυφερότητας που δείχνουν ότι ενδιαφέρεστε για τη σχέση σας.

*Δεν κάνετε σχέδια για το μέλλον
Το «εμείς» γίνεται «εγώ»: Οι προτάσεις με ρήματα σε μέλλοντα χρόνο γίνονται σε πρώτο ενικό πρόσωπο, αφού αποφεύγετε να σχεδιάσετε τις μελλοντικές διακοπές μαζί, ή μια μετακόμιση σε σπίτι για δύο – κι αυτό γιατί υποσυνείδητα γνωρίζετε ότι πιθανότατα δεν θα είστε μαζί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον.

*Αντιλαμβάνεστε ότι έχει αλλάξει
Είναι απόλυτα φυσικό να αλλάζει και να εξελίσσεται κάποιος κατά την διάρκεια μιας σχέσης – κι εσείς άλλωστε δεν αποτελείτε εξαίρεση. Αλλά είναι διαφορετικό να βλέπετε ότι ο/η σύντροφός σας έχει αλλάξει και διαφορετικό να βλέπετε ότι έχει αλλάξει προς κάτι που δεν σας αρέσει καθόλου. Αν για παράδειγμα σταδιακά έχει γίνει πιο βίαιος άνθρωπος, ανακαλύπτετε πτυχές ιδεολογικές ή συναισθηματικές που σας απωθούν και αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι το άτομο το οποίο ερωτευτήκατε αλλά ένας ξένος, που αν τον γνωρίζατε αυτή τη στιγμή δεν θα σας έλκυε καθόλου, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα.

*Αντιλαμβάνεστε ότι η σχέση σάς προκαλεί άγχος
Αν η σχέση έχει γίνει από το όμορφο κομμάτι της ζωής σας στο οποίο ανυπομονείτε να γυρίσετε μετά τη δουλειά ή που σας δίνει δύναμη να αντεπεξέλθετε στην υπόλοιπη καθημερινότητα, ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας στρες στη ζωή σας και σας προκαλεί άγχος, νεύρα και ένταση, κάτι έχει αλλάξει προς το πολύ χειρότερο.

*Σκέφτεστε συνεχώς πώς θα είστε μετά τον χωρισμό
Αν σκέφτεστε συχνά τον χωρισμό, ενώ είστε σε σχέση, αυτό δείχνει πως ο πραγματικός χωρισμός έρχεται ένα βήμα πιο κοντά. Αν η σκέψη του να είστε single σας κάνει να χαμογελάτε και να νιώθετε ελευθερία, τότε η σχέση σας έχει μάλλον σταματήσει να σας καλύπτει και περισσότερο σας δεσμεύει και σας καταπιέζει παρά σας ολοκληρώνει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v