Όταν η επιστήμη μιλά για τον έρωτα…

…Αυτά που λέει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Όπως, ας πούμε, ότι οι αγκαλιές είναι φυσικά παυσίπονα και οι πεταλούδες στο στομάχι δεν είναι της φαντασίας μας.
Όταν η επιστήμη μιλά για τον έρωτα…
Όταν οι επιστήμονες έχουν κέφια, αφήνουν στην άκρη τα σωληνάκια με τα βακτήρια και πιάνουν να μελετήσουν ένα θέμα που μας αφορά όλους: Τον έρωτα και τις παρενέργειές του στο σύμπαν –εχμ, στις ζωές μας. Από κάτι τέτοιες έρευνες προκύπτουν οι παρακάτω πληροφορίες, που πιθανότατα θα σας εκπλήξουν.

Χρειαζόμαστε μόλις τέσσερα λεπτά για να αποφασίσουμε αν μας αρέσει κάποιος ή όχι. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστημονικές μελέτες, η «απόφαση» αυτή έχει πολύ περισσότερο να κάνει με τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής, παρά με αυτά που λέει.

Όταν δύο ερωτευμένοι άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια για περισσότερο από τρία λεπτά, οι καρδιακοί τους ρυθμοί συγχρονίζονται.

Ο έρωτας έχει νευρολογικές συνέπειες που μοιάζουν με αυτές της κοκαΐνης.

Οι αγκαλιές απελευθερώνουν στον οργανισμό μας ορμόνες που δρουν σαν φυσικά παυσίπονα.

Ακόμα και το να κοιτάζουμε την φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου μπορεί να μειώσει τον σωματικό πόνο, σύμφωνα με αυτό εδώ το πείραμα.

Τα ζευγάρια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να μείνουν μαζί.

Η ραγισμένη καρδιά δεν είναι τρόπος του λέγεινΈρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα ιδιαίτερα έντονο τραυματικό γεγονός, όπως ένας χωρισμός, μπορεί όντως να προκαλέσει πραγματικό σωματικό πόνο στην περιοχή της καρδιάς.

Ο έρωτας όντως κάποια στιγμή τελειώνει. Σύμφωνα, μάλιστα, με την επιστήμη, το στάδιο εκείνο του έρωτα με την ανεξέλεγκτη ευφορία, τις ιδρωμένες παλάμες, τις πεταλούδες στο στομάχι και τα σχετικά, διαρκεί περίπου έναν χρόνο. Μετά δίνει την θέση του σε συναισθήματα όπως η αγάπη και η αφοσίωση. 

Μια που αναφερθήκαμε στις πεταλούδες στο στομάχι, μια άλλη ενδιαφέρουσα ανακάλυψη λέει ότι δεν είναι καθόλου ιδέα σας: Τις δημιουργεί η αδρεναλίνη, την οποία παράγει ο ερωτευμένος εγκέφαλός σας. 

Στο πρώτο στάδιο του έρωτα ο οργανισμός μας παράγει τις ίδιες ορμόνες με εκείνες των ανθρώπων που υποφέρουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Αυτό εξηγεί και τις απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά μας όταν πρωτο-ερωτευόμαστε.

Υπάρχει μια επιστημονική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η τέλεια αγάπη είναι ο συνδυασμός πάθους, οικειότητας και δέσμευσης

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v