ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πώς θα είναι οι πόλεις το 2050;

Πράσινα κτίρια, ρομποτικά ταξί και εικονική πραγματικότητα. Το BBC προβλέπει πώς θα είναι οι πόλεις που θα ζούμε το 2050.

Πώς θα είναι οι πόλεις το 2050;

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα είναι οι πόλεις όπου θα ζείτε εσείς ή τα παιδιά σας το 2050; Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι τότε τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Το BBC ρίχνει μια ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα του, και προβλέπει πώς θα είναι η ζωή στις πόλεις σε σαράντα χρόνια από σήμερα.

«Έξυπνα» κτίρια
Τα κτίρια θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη θέρμανση, τα φώτα και το επίπεδο ασφαλείας τους, με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ θα παράγουν την δική τους ενέργεια και θα επαναχρησιμοποιούν το νερό της βροχής, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Θα μπορούσαν, μάλιστα, να αποθηκεύουν ενέργεια σε μεγάλες μπαταρίες, ενώ τα σπίτια θα επιστρέφουν το πλεονάζον ρεύμα στο ηλεκτρικό δίκτυο του κτιρίου.

Πράσινοι ουρανοξύστες
Με το εύγλωττο όνομα “farmscrapers” το BBC περιγράφει πολυώροφα κτίρια πολλαπλών χρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμα και κάθετες φάρμες. Οι οικο-πύργοι θα φιλοξενούν κατοικίες, γραφεία και καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και αυτάρκεις μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Αστικοί χώροι
Οι πεζοί και τα οχήματα θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο, ενώ και οι χώροι για τις επιχειρήσεις, τον κατασκευαστικό τομέα και την ψυχαγωγία θα πάψουν να είναι αυστηρά διαχωρισμένοι. Τα οικολογικά εργοστάσια που φτιάχνουν και πωλούν αγαθά θα είναι ο κανόνας, ενώ οι ζώνες ψυχαγωγίας πιθανότατα θα περιλαμβάνουν περισσότερο πράσινο.

Έξυπνα δίκτυα
Οι εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων οπτικές ίνες θα είναι ο κανόνας στις πόλεις του μέλλοντος, και θα συνδέουν όλες τις υπηρεσίες –από την υγεία, την παιδεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι τα σπίτια– στο ίδιο δίκτυο, που θα είναι το νευραλγικό κέντρο της πόλης.

Ψώνια
Τα όρια μεταξύ εικονικής και μη πραγματικότητας θα θολώσουν κι άλλο: Τα προϊόντα στα καταστήματα, για παράδειγμα, θα τα βλέπουμε σε τεράστιες εικονικές αναπαραστάσεις, με λειτουργίες όπως εκείνη της διευρυμένης πραγματικότητας να μας δείχνουν πώς θα είναι το προϊόν που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε όταν βγει από το κουτί του. Το 3D printing θα είναι επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλων των ειδών τα καταστήματα, ενώ ρομποτάκια-βοηθοί καταστήματος θα μας βοηθούν να βρούμε αυτό που θέλουμε.

Δίκτυα αισθητήρων
Τα πάντα, από τον φωτισμό των δρόμων μέχρι τα σπίτια στα οποία θα μένουμε, θα είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο. Όλα αυτά τα αντικείμενα θα παράγουν τεράστια ποσά δεδομένων, στα οποία θα μπορούσαν να βασίζονται κέντρα ελέγχου τύπου Nasa τα οποία θα κάνουν προβλέψεις για τη ζωή στην πόλη, περιλαμβανομένων εγκλημάτων τα οποία πρόκειται να διαπραχθούν –ναι, όπως στο Minority Report.

Ρομποτικά ταξί
Πιθανότατα, τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται μόνα τους. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική συγκοινωνία θα θολώσουν, και όλοι θα σταματάμε ρομποτικά ταξί στον δρόμο. Τα φανάρια δεν θα είναι πια απαραίτητα.

Ζωντανά φώτα
Φανταστείτε αντί για τις γνωστές κολώνες φωτισμού, δέντρα που παράγουν την δική τους ενέργεια και φωτίζονται όταν πέφτει το σκοτάδι. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν ήδη αποδείξει την αρχή των δέντρων που φωσφορίζουν, και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγή: BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2