Πώς θα είναι οι πόλεις το 2050;

Πράσινα κτίρια, ρομποτικά ταξί και εικονική πραγματικότητα. Το BBC προβλέπει πώς θα είναι οι πόλεις που θα ζούμε το 2050.
Πώς θα είναι οι πόλεις το 2050;
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς θα είναι οι πόλεις όπου θα ζείτε εσείς ή τα παιδιά σας το 2050; Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μέχρι τότε τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε αστικά περιβάλλοντα. Το BBC ρίχνει μια ματιά στην κρυστάλλινη σφαίρα του, και προβλέπει πώς θα είναι η ζωή στις πόλεις σε σαράντα χρόνια από σήμερα.

«Έξυπνα» κτίρια
Τα κτίρια θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη θέρμανση, τα φώτα και το επίπεδο ασφαλείας τους, με ελάχιστη έως καθόλου ανθρώπινη παρέμβαση, ενώ θα παράγουν την δική τους ενέργεια και θα επαναχρησιμοποιούν το νερό της βροχής, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Θα μπορούσαν, μάλιστα, να αποθηκεύουν ενέργεια σε μεγάλες μπαταρίες, ενώ τα σπίτια θα επιστρέφουν το πλεονάζον ρεύμα στο ηλεκτρικό δίκτυο του κτιρίου.

Πράσινοι ουρανοξύστες
Με το εύγλωττο όνομα “farmscrapers” το BBC περιγράφει πολυώροφα κτίρια πολλαπλών χρήσεων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμα και κάθετες φάρμες. Οι οικο-πύργοι θα φιλοξενούν κατοικίες, γραφεία και καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα είναι και αυτάρκεις μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Αστικοί χώροι
Οι πεζοί και τα οχήματα θα μοιράζονται τον ίδιο χώρο, ενώ και οι χώροι για τις επιχειρήσεις, τον κατασκευαστικό τομέα και την ψυχαγωγία θα πάψουν να είναι αυστηρά διαχωρισμένοι. Τα οικολογικά εργοστάσια που φτιάχνουν και πωλούν αγαθά θα είναι ο κανόνας, ενώ οι ζώνες ψυχαγωγίας πιθανότατα θα περιλαμβάνουν περισσότερο πράσινο.

Έξυπνα δίκτυα
Οι εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων οπτικές ίνες θα είναι ο κανόνας στις πόλεις του μέλλοντος, και θα συνδέουν όλες τις υπηρεσίες –από την υγεία, την παιδεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες μέχρι τα σπίτια– στο ίδιο δίκτυο, που θα είναι το νευραλγικό κέντρο της πόλης.

Ψώνια
Τα όρια μεταξύ εικονικής και μη πραγματικότητας θα θολώσουν κι άλλο: Τα προϊόντα στα καταστήματα, για παράδειγμα, θα τα βλέπουμε σε τεράστιες εικονικές αναπαραστάσεις, με λειτουργίες όπως εκείνη της διευρυμένης πραγματικότητας να μας δείχνουν πώς θα είναι το προϊόν που σκεφτόμαστε να αγοράσουμε όταν βγει από το κουτί του. Το 3D printing θα είναι επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλων των ειδών τα καταστήματα, ενώ ρομποτάκια-βοηθοί καταστήματος θα μας βοηθούν να βρούμε αυτό που θέλουμε.

Δίκτυα αισθητήρων
Τα πάντα, από τον φωτισμό των δρόμων μέχρι τα σπίτια στα οποία θα μένουμε, θα είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο. Όλα αυτά τα αντικείμενα θα παράγουν τεράστια ποσά δεδομένων, στα οποία θα μπορούσαν να βασίζονται κέντρα ελέγχου τύπου Nasa τα οποία θα κάνουν προβλέψεις για τη ζωή στην πόλη, περιλαμβανομένων εγκλημάτων τα οποία πρόκειται να διαπραχθούν –ναι, όπως στο Minority Report.

Ρομποτικά ταξί
Πιθανότατα, τα αυτοκίνητα θα οδηγούνται μόνα τους. Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική συγκοινωνία θα θολώσουν, και όλοι θα σταματάμε ρομποτικά ταξί στον δρόμο. Τα φανάρια δεν θα είναι πια απαραίτητα.

Ζωντανά φώτα
Φανταστείτε αντί για τις γνωστές κολώνες φωτισμού, δέντρα που παράγουν την δική τους ενέργεια και φωτίζονται όταν πέφτει το σκοτάδι. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχουν ήδη αποδείξει την αρχή των δέντρων που φωσφορίζουν, και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγή: BBC

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v