Μαγαζιά την Κυριακή: Σωτηρία ή καταδίκη;

Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανάσα για την αγορά, ή ταφόπλακα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενίσχυση της «μαύρης» εργασίας;
Μαγαζιά την Κυριακή: Σωτηρία ή καταδίκη;
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κάποιες Κυριακές του χρόνου υπερψηφίστηκε χτες στην Βουλή. Πλέον, μένει μόνο να αποφασιστεί από τους αντιπεριφερειάρχες όλης της Ελλάδας, ποιες και πόσες από τις 52 Κυριακές του χρόνου, επιπλέον των ήδη επτά θεσμοθετημένων, θα επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, είναι αν ο νόμος που ξεσήκωσε τόσο θόρυβο και αντιδράσεις θα βοηθήσει πράγματι στην απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ή αν θα οδηγήσει σε περισσότερα λουκέτα και σε «εργαζόμενους της Κυριακής» με μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Όλα τα καταστήματα των οποίων η επιφάνεια δεν υπερβαίνει τα 250 τετραγωνικά μέτρα, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις franchise, από την ένδυση και την υπόδηση μέχρι τις αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικών συσκευών και τα σουπερμάρκετ, θα μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, από τις 11.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, ενώ για τις τουριστικές περιοχές το ωράριο θα επεκτείνεται και μετά τις 21.00 το βράδυ. Το πόσες Κυριακές τον χρόνο θα είναι αυτές, θα το αποφασίσουν οι αντιπεριφερειάρχες μέσα στο επόμενο τρίμηνο, έως δηλαδή και τον Οκτώβριο.

Τα αισιόδοξα σενάρια

Οι υπέρμαχοι του νομοσχεδίου κάνουν λόγο για αύξηση του τζίρου των εμπόρων και «ανάσα» στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων. Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν ως εξής:

- Διευκολύνονται στις αγορές τους οι καταναλωτές.
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, καθώς τα καταστήματα θα κληθούν να προσλάβουν έξτρα προσωπικό (που θα δουλεύει, έστω, part time).
- Αναζωογονούνται τα κέντρα των πόλεων όπως η Αθήνα, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
- Παύουν να λειτουργούν παράνομα πέραν του ωραρίου τους τα καταστήματα στις «τουριστικές» περιοχές, τα οποία μέχρι τώρα έμεναν ανοιχτά και τις Κυριακές, και μετά τις 21.00 το βράδυ, χωρίς κάτι τέτοιο να επιτρέπεται από τον νόμο.

Φόβοι και επιφυλάξεις

Τα χειρότερα σενάρια και οι μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αφορούν την απασχόληση των υπαλλήλων, με δεδομένη την ελλιπή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα:

- Είναι εμφανής ο κίνδυνος της απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων τις Κυριακές, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που ούτως ή άλλως είναι ανεπαρκείς, τις Κυριακές είναι ακόμη πιο «χαλαροί» λόγω της δραστικής μείωσης των υπερωριών στο Δημόσιο.
- Είναι μάλλον απίθανο η λειτουργία τις Κυριακές να αυξήσει την καταναλωτική δαπάνη, εν μέσω μιας τόσο δύσκολης οικονομικά περιόδου. Πιθανότερο είναι αντί να αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων, απλώς να διανεμηθεί σε επτά αντί για έξι ημέρες την εβδομάδα.
- Υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν πολλά μικρά καταστήματα, που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό για να μένουν ανοιχτά και τις Κυριακές.
- Οι μεγάλες εταιρείες έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν στη δημιουργία μικρών καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. (όπως σουπερμάρκετ) προκειμένου να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα της κυριακάτικης αγοράς. Ούτως ή άλλως, μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αναλάβουν το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η κυριακάτικη λειτουργία.

Πηγή: Τα Νέα

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v