Λίγο πισίνα, λίγο μπάρμπεκιου και πολύς σάλος στον Κορυδαλλό

Πισίνα και μπάρμπεκιου φαίνεται πως έχουν χτιστεί στην αυλή του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού, όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ κυριακάτικης εφημερίδας. Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και τις απαντήσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων!
Λίγο πισίνα, λίγο μπάρμπεκιου και πολύς σάλος στον Κορυδαλλό
Οι φωτογραφίες της αυλής των φυλακών Κορυδαλλού, που δημοσιεύθηκαν στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ» και απεικονίζουν καθαρά μια πισίνα και ένα μπάρμπεκιου, έχουν προκαλέσει θύελλα σχολίων αλλά, δικαιολογιών και αντιδράσεων. Παρέχει το σωφρονιστικό ίδρυμα τέτοιες ανέσεις στους «φιλοξενούμενούς» του;

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη εφημερίδα, ένα έργο που ξεκίνησε ως «κατασκευή ποτίστρας για ζώα και πτηνά» κατέληξε να διαμορφωθεί σε μια ωραία πισίνα με πλακάκια, διαφορετικά επίπεδα και σύγχρονα συστήματα καθαρισμού νερού. «Η πισίνα δεν στοίχισε μόνο σε χρήμα, αλλά οδήγησε και σε δύο αποδράσεις, καθώς δύο από τους κρατούμενους εργάτες που πήραν μέρος στην κατασκευή της, χρησιμοποίησαν τα μπάζα της εκσκαφής για να δημιουργήσουν ράμπα και να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να εξαφανιστούν», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι φωτογραφίες που μπορείτε να δείτε εδώ, λήφθηκαν στο πίσω μέρος του Ψυχιατρείου των φυλακών, όπου από την πισίνα, μπορεί να οδηγηθεί κανείς μέσω πετρόχτιστων μονοπατιών στο χτιστό μπάρμπεκιου. Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», είκοσι κρατούμενοι εργάστηκαν ως εθελοντές στην κατασκευή των παραπάνω, ενώ, για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα έχει κατασκευαστεί και ένας καταρράκτης υπερχείλισης για την ανακύκλωσης του νερού.

Το πρωί της Δευτέρας, και μετά από ποικίλα σχόλια για τις δαπάνες του ελληνικού δημοσίου εν μέσω κρίσης, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων έσπευσε να αντιδράσει στο ρεπορτάζ, απαντώντας μέσω του δελτίου τύπου που μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο εδώ

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει πως για την κατασκευή αυτού του προτύπου «χωριάτικης αυλής» δεν έχει δαπανηθεί ούτε δεκάρα από τα κρατικά ταμεία, αλλά από άλλους χρηματοδότες, ενώ αναφέρει πως η συγκεκριμένη αυλή του ψυχιατρείου δεν είναι ούτως ή άλλως ακόμη προσβάσιμη στους κρατουμένους. «Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε ότι οι φυλακές πρέπει να είναι ένας χώρος με σήμα κατατεθέν τα κάγκελα και μόνο αυτά. Φυσικά δεν θα ασχοληθούμε με τα ψέματα των ρεπορτάζ, περί «αποδράσεων», περί «πισίνας» (η χρήση καθορίζει τον χώρο) και «νυχτερινής κολύμβησης» που υπαγόρευσαν κάποια υποκείμενα των μανδρών…

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για φυλακές ανθρώπινες, για χώρους σωφρονισμού και προθαλάμους επανένταξης και όχι κολαστήρια και αποθήκες ψυχών. Μακάρι να μπορούσε το κράτος να κάνει αυτά που οφείλει για τον χώρο των φυλακών ,για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους σ’ αυτές. Εμείς, χωρίς επαναλαμβάνουμε, να βάλει ούτε μία δεκάρα το δημόσιο, φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής, με διάφορα ζώα και πτηνά κυρίως από την ελληνική πανίδα, μια ανάσα ψυχής και όχι αναψυχής».

Προς το παρόν, όπως προκύπτει από την απάντηση της Ομοσπονδίας, από τους χώρους περνούν μόνο το προσωπικό και οι συγγενείς των κρατουμένων. «Φιλοδοξία μας είναι όταν ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με την προσθήκη μιας μικρογραφίας εκκλησίας ,του Παρθενώνα, μιας «κούνιας» κι ενός «μύλου», να ζητήσουμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να το εγκρίνει, ο χώρος αυτός, να γίνει χώρος συνάντησης για τους κρατουμένους κυρίως του α’ και β’ ορόφου, όταν θα έχουν επισκεπτήριο με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 10 ετών», λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v