Φλαμένκο και αγανάκτηση στις ισπανικές τράπεζες

Πανό στους δρόμους και ξύλο με την αστυνομία; Αυτοί οι τρόποι διαμαρτυρίας είναι πολύ… πασέ για τους Ισπανούς αγανακτισμένους κάθε ηλικίας, που βρίσκουν πρωτότυπες μεθόδους να δηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας. 
Φλαμένκο και αγανάκτηση στις ισπανικές τράπεζες
Μια ομάδα πολιτών ξεκινά ξαφνικά να χορεύει φλαμένκο μπροστά στους έκπληκτους τραπεζικούς υπαλλήλους. Δεκάδες Ισπανοί ντυμένοι με στολές φυλακής εισβάλλουν σε υποκατάστημα άλλης τράπεζας. Ηλικιωμένοι ακτιβιστές φορούν φόρμες εργασίας και διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο.
Η ισπανική αγανάκτηση έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς οι νέοι τρόποι που βρίσκουν οι πολίτες της μεσογειακής χώρας να διαμαρτυρηθούν είναι τουλάχιστον πρωτότυποι. 

Στην Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, ολοένα αυξάνονται οι ομάδες ηλικιωμένων πολιτών που φορούν γιλέκα με έντονα χρώματα και καταλαμβάνουν υποκαταστήματα τραπεζών, για να στείλουν το μήνυμά τους ενάντια στις τράπεζες και την πολιτική της χώρας τους. Η Ισπανία μαστίζεται από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή που γίνονται περικοπές σε μισθούς, οι τράπεζες ετοιμάζονται να λάβουν 100 δισεκατομμύρια φρέσκα ευρώ από την Ε.Ε.

Οι ηλικιωμένοι ακτιβιστές ονομάζονται yayoflautas και δηλώνουν πως δεν φοβούνται τις αστυνομικές αρχές, καθώς αυτές δεν τολμούν να επιδείξουν την ίδια βιαιότητα που θα επεδείκνυαν στην περίπτωση ενός 20χρονου διαδηλωτή – το γηραιότερο μέλος της ομάδας τους μετρά 82 χρόνια ζωής. 

Εν τω μεταξύ, άλλος ένας πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας εντός τραπεζών έχει γίνει «μόδα» στην Ισπανία: Οι πολίτες αρχίζουν να χορεύουν φλαμένκο, προσπαθώντας να δείξουν με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο την απόγνωσή τους. Ταυτόχρονα, τα social media και οι χιουμοριστικές ατάκες για την κρίση στα ισπανικό διαδίκτυο πολλαπλασιάζονται, σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι απαισιόδοξες προσδοκίες των πολιτών περί πλήρους ένταξης στον μηχανισμό στήριξης και στην ομπρέλα της τρόικας. 

«Δεν είναι έλλειμμα χρημάτων, αλλά πλεόνασμα κλεφτών», φωνάζουν άλλοι διαδηλωτές έξω από την τράπεζα Bankia, τον πιο συχνό στόχο διαμαρτυριών τύπου «Prison Break» - πολίτες με στολές φυλακής που καταλαμβάνουν τις τράπεζες. 

Δείτε ενδεικτικό video με διαμαρτυρόμενους πολίτες να το ρίχνουν… στον χορό μέσα σε μια τράπεζα:


 
Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v