Διεθνής έκθεση - κόλαφος για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα

Απροθυμία των αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων διαπιστώνει έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Μίσος στους δρόμους: Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα».
Διεθνής έκθεση - κόλαφος για τη ρατσιστική βία στην Ελλάδα
Για «απροθυμία των διωκτικών και δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων» μιλά η 92 σελίδων έκθεση με τίτλο «Μίσος στους δρόμους: Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα» που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Άτομα προερχόμενα από εμπόλεμες ζώνες, αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Αθήνα, λόγω του φόβου ότι θα δεχθούν επίθεση» επισημαίνει η Τζούντιθ Σάδερλαντ, ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη. «Η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν δικαιολογούν την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη βία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό» προσθέτει.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα, που υπήρξαν θύματα ρατσιστικής βίας στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Μάιο του 2012. Οι 51 εξ αυτών, μάλιστα, είχαν δεχτεί σοβαρές επιθέσεις και κατέληξαν σε νοσοκομείο.

Όπως καταγράφεται, οι επιτιθέμενοι κινούνται σε ομάδες, συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντίλια ή κράνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επίθεση γίνεται με μοτοσικλέτες, συνήθως με μαχαίρια ή σπασμένα μπουκάλια και, σε ορισμένα περιστατικά, την επίθεση ακολουθεί ληστεία των θυμάτων.

Όπως διαπιστώνεται, τα θύματα των επιθέσεων αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές να καταγγείλουν τις επιθέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τα θύματα –που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί– ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης υπογραμμίστηκε ότι, ενώ το 2006 εκδόθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα, αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την αστυνομία. Επίσης, η νομοθέτηση των ρατσιστικών εγκλημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2008, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καμία καταδίκη για ρατσιστικό έγκλημα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρ' ότι δεν υπάρχουν γνωστές αναλύσεις της αστυνομίας ή δικαστικές αποφάσεις που να συσχετίζουν ομάδες πολιτών ή τη Χρυσή Αυγή με όσους εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι μέλη συγκεκριμένων ομάδων που συνδέονται με το νεοκλεγέν στη Βουλή κόμμα.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους είναι παντελώς αναξιόπιστα, διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλύσουν διεξοδικά το φαινόμενο της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα και να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο εμπειρογνώμων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιαν Έγκελαντ επισήμανε ότι, στον προγραμματισμό της οργάνωσης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, με το συλλογικό όργανο των Ελλήνων Εισαγγελέων, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην Ελλάδα και τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει για τον ανησυχητικό βαθμό συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, που υποφέρουν, ιδιαιτέρως σε περίοδο ύφεσης.

«Στόχος μας», τόνισε, «είναι να κάνουμε το σύστημα της αστυνομίας και της δικαιοσύνης να λειτουργήσει όπως πρέπει». Τόσο η κ. Σάδερλαντ όσο και ο κ. Έγκελαντ, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να προβληματιστεί η πολιτική τάξη για την ιδιαιτέρως ξενοφοβική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία.

«Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή κρίση. [...] Υποχρέωση της ΕΕ είναι να διασφαλίσει ότι όποιος φθάνει στο έδαφός της πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο σημαντικό είναι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ειδικά, στις περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων» κατέληξε ο Γιαν Έγκελαντ.

Η.Κ.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v