Στα 7 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός

Τα 7 δισεκατομμύρια πρόκειται να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός στο τέλος του 2011, με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των γεννήσεων σε άλλες ηπείρους, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη.
Στα 7 δισεκατομμύρια ο παγκόσμιος πληθυσμός
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Σπουδών (INED), ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 7 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξησή του σε 9 με 10 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.

Από έξι δισεκατομμύρια που ήταν το 1999, το χάσμα ανάμεσα στις παγκόσμιες γεννήσεις και τους θανάτους οδήγησε στην αύξηση του συνολικού αριθμού κατά ένα δισεκατομμύριο σε δώδεκα μόλις χρόνια. Το INED εκτιμά ότι θα χρειαστούν ακόμα 14 χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός τα 8 εκατομμύρια και να αρχίσουν να σταθεροποιούνται οι αριθμοί, σύμφωνα με την έρευνα η οποία συγκέντρωσε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και πολλούς ακόμη εθνικούς οργανισμούς.

Από ιστορικής πλευράς, η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού είχε ήδη ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα. «Ο αριθμός επταπλασιάστηκε τους δύο τελευταίους αιώνες, φτάνοντας τα επτά δισεκατομμύρια το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 9 ή 10 εκατομμύρια στο τέλος του 21ου αιώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Μόλις επτά χώρες αντιπροσωπεύουν πλέον το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και ως εκ τούτου οι δημοσιογραφικές αλλαγές τους έχουν σημαντική επίδραση. Η Κίνα ηγείται της λίστας με παραπάνω από 1.33 δισεκατομμύρια πληθυσμού και ακολουθεί η Ινδία με 1.17 δισεκατομμύρια. Οι επόμενες πέντε χώρες στην λίστα είναι οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Πακιστάν και η Νιγηρία.

Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι μέχρι το 2050 η Ινδία θα γίνει το πολυπληθέστερο έθνος, με την πολιτική «ένα παιδί ανά οικογένεια» του Πεκίνου να μετριάζει την αύξηση του πληθυσμού της Κίνας. Ενώ οι συνολικοί αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, το ποσοστό αύξησης μειώνεται έχοντας διαμορφωθεί στο 1.1% αυτό το έτος από 2% πριν από 50 χρόνια. Αυτό οφείλεται στο συνολικό ποσοστό γονιμότητας ανά γυναίκα, το οποίο μειώθηκε σε 2.5 παιδιά – το μισό από αυτό που είχε καταγραφεί το 1950.

Ωστόσο, οι διαφορές στις ηπείρους όσον αφορά τον αριθμό γεννήσεων είναι σημαντικές, με μέσο όρο 4.7 παιδιά ανά γυναίκα την Αφρική και μόλις 1.6 στην Ευρώπη.

Πηγή: Dawn.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v